Інформатор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 10:36, 27 листопада 2014, створена Krupski Oleg (обговорення | внесок) (доповнення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сексо́т (рос. сексот, секретный сотрудник; англ. informant, informer, snitch, squealer, singer, stool pigeon[1]) — скорочення слів «секретний співпрацівник» (секретний співробітник), походить від російського «секретный сотрудник».

До 1922 р. зазначене слово не використовувалося, але було ідентичне йому поняття «повідомлювач» та «інформатор» (рос. осведомитель, информатор)[1].

Слово «сексот» увійшло в мову народів бувшого СРСР після 1922 р. первісно із професійного лексикону-новоязу державної таємної поліції ВЧК-НКВС та від таких спецслужб як ОДПУ-МДБ. Воно означало позаштатного некадрового співробітника, агента, повідомлювача. Потім слово поширилось, потрапило до злодійського жаргону («фені»), де прижилося і почалось використовуватися розширено — також відносно всіх співробітників карних органів, в тому числі кадрових офіцерів міліції, карного розшуку тощо.

Після Другої світової війни, у наслідок активізації діяльності таємної радянської політичної поліції — КДБ — проти інтелігенції та шляхом насичення всіх соціальних верств і прошарків населення мережею вільних або підневільних повідомлювачів, це слово стало популярним також і у інтелігентському дисидентському середовищі СРСР та у країнах соціалістичного блоку.

Цей термін «сексот» до 1998 р. використовувалося разом з поняттям «ОДР» від «офіцер діючого резерву» (рос. офицер действующего резерва)[1].

Сучасна назва «сексотів» у державних документах як «АПК — апарат прикомандированих співробітників» (рос. аппарат прикомандированных сотрудников, АПС)[1]. У діалогах державні службовці спецслужб поняття «сексота» як оперативне джерело інформації (рос. оперативный источник информации) шифрували та шифрують під близькі поняття як «свисток» (у значенні «подає сигнал»), «барабан» (у значенні «подає звук»), «багнет» (рос. штык; у значенні «дає наводку для точкової акції немов медичний укол ін'єкції, точне вказування для адресної дії як заштриком»)[1]. Фактично це інформатор держави, і має такі значення:

  • секретний, позаштатний співробітник карних органів, повідомлювач (синонім: «стукач»[1])
  • оперативний співробітник міліції (скорочено «опер»[1]) або спецслужб (скорочено «сексот»[1]).

Виникла градація «сексотів»

  • «смугастий» — оперативне джерело рос. "полосатый" - оперативный источник;
  • «довірливий» — довірене джерело рос. "доверчивый" - доверенный источник[1].

Інформацію «сексота» перевіряють на правдивість та ступінь важливості:

  • «Перевірити в червоному» — тобто встановити, чи не є «смугастий» подвійним агентом, інформатором на два ворогуючі табори (рос. проверить по красному)[1].

Примітки

Посилання