Зеленський Володимир Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 19:31, 30 червня 2019, створена VoidWanderer (обговорення | внесок) (джерело про перемогу у виборах — до тексту статті)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зеленський Володимир Олександрович
Зеленський Володимир Олександрович
Зеленський Володимир Олександрович
6-й Президент України
Нині на посаді
На посаді з 20 травня 2019
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман
Попередник Петро Порошенко
Народився 25 січня 1978(1978-01-25)[6][7] (46 років)
Кривий Ріг, УРСР
Відомий як комік, актор, телеведучий, сценарист, продюсер, режисер, політик
Місце роботи Студія Квартал-95, Інтер, 1+1 і Офіс Президента України
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність єврей[1][2][3][4][5]
Освіта Криворізький економічний інститут КНЕУ імені Вадима Гетьмана
Alma mater Криворізький економічний інститут[d] (2000)[8] і Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
Політична партія Безпартійний
Батько Олександр Зеленський
Мати Римма Зеленська
У шлюбі з Олена Зеленська (1978)
Діти Олександра (2005)
Кирило (2013)
Нагороди
Підпис
ze2019.com

Володи́мир Олекса́ндрович Зеле́нський (25 січня 1978, Кривий Ріг) — шостий Президент України, шоумен, актор, комік, режисер, продюсер та сценарист. Керівник «Студії Квартал-95» (2003—2019) і продюсер телеканалу «Інтер» (2010—2012). Розпочав кар'єру політика 2018 року та балотувався на виборах президента України 2019 року, за підсумками голосування в яких обраний Президентом України.

Кар'єрний шлях розпочав з участі в КВН у командах «Запоріжжя — Кривий Ріг — Транзит», «Збірна Кривого Рогу» та «95-й квартал», в останній з яких Володимир Зеленський був капітаном, актором і автором більшості номерів [⇨]. 2003 року після виходу з КВН команда Зеленського «95-й квартал» почала давати концерти на телебаченні. Уже як «Студія Квартал-95» 2005 року команда створює повноцінне кабаре-телешоу «Вечірній квартал», в якому Володимир Зеленський постає ідеологом, автором, режисером і провідним актором [⇨][9]. У 2010 —2011 роках працює генеральним продюсером телеканалу «Інтер» [⇨]. Упродовж своєї кар'єри виступав у численних телепроектах, найпримітніше — у ролі актора («Вечірній квартал»), ведучого («Київ Вечірній», Ліга сміху») та судді («Розсміши коміка») [⇨].

Володимир Зеленських брав участь у виробництві понад двох десятків кінофільмів і телесеріалів як актор (зокрема «Кохання у великому місті», «8 перших побачень», «Я, ти, він, вона»), продюсер (як-от «Свати», «Я буду поруч», «Кохання у великому місті 3»), сценарист («Свати»), а також був актором дубляжу («Хортон», «Пригоди Паддінгтона» та інші) [⇨].

Протягом 2015—2018 років Володимир Зеленський у телесеріалі «Слуга народу» грав роль Василя Голобородька — вчителя історії, якого обирають Президентом України. Телесеріал неодноразово звинувачували в політичній рекламі[10][11][12], а перші три серії третього сезону серіалу вийшли безпосередньо перед першим туром виборів Президента України 2019, в яких Володимир Зеленський брав участь як висуванець однойменної з телесеріалом партії «Слуга народу»[13] і здобув найбільшу кількість голосів. Після перемоги в другому турі виборів був обраний на посаду Президента України [⇨].

Володимир Зеленський неодноразово піддавався критиці з боку громадськості [⇨]. Споміж іншого його звинувачують у приниженні українців і зневажливому ставленні до української мови [⇨], зв'язках із Ігорем Коломойським [⇨]. Зеленський був фігурантом декількох історій, пов'язаних з офшорами [⇨], і приховування незадекларованого маєтку в Італії [⇨].

Життєпис

Народився 25 січня 1978 року в Кривому Розі,[14] (нині Дніпропетровська область, Україна) у єврейській сім'ї.[5][1][2][3][4][15] Батько Олександр Зеленський — доктор технічних наук, професор, завкафедри інформатики та інформаційних технологій Криворізького економічного інституту[16], мати Римма працювала інженером[17][18][19].

95 квартал — один з районів Кривого Рогу

Перед вступом до гімназії жив чотири роки в Монголії (у місті Ерденет), де працював батько[20]. У 16 років здав TOEFL у Дніпрі й отримав грант на освіту в Ізраїлі, але не поїхав, бо батько не дозволив.[19] Юридичну освіту здобув у Криворізькому економічному інституті Київського економічного університету ім. Гетьмана. За фахом ніколи не працював, за винятком двох місяців практики.[21]

КВН

У студентські роки захопився КВН, створив театр мініатюр «Беспризорник». У цей же час Володимира Зеленського запросили в криворізьку команду КВН «Запоріжжя — Кривий Ріг — Транзит». Незабаром Зеленський став не тільки танцювати в команді, а й виконувати ролі. У ній він став чемпіоном Вищої ліги КВК 1997 року.[9]

Водночас із Володимиром у команду прийшли майбутні актори «Студії Квартал-95»: Денис Манжосов, Юрій Крапов, Олександр Пікалов. Трохи пізніше була створена команда «Збірна Кривого Рогу», а у 1997 році з'явилась команда «95-й квартал»,[14] одна з найяскравіших в історії КВН. Володимир Зеленський став у ній не тільки капітаном і актором, а й автором більшості номерів.

З 1999 по 2003 рік «95-й квартал» виступав у Вищій лізі КВН, учасники команди багато часу проводили в Москві, постійно гастролювали по СНД. В. Зеленський писав як жарти для команди, так і сценарії для корпоративних свят, телепередач, концертів тощо. У 2003 році відбувався конфлікт «95-го кварталу» з компанією «Амік». Володимиру Зеленському запропонували залишитися в КВН, але без команди — як автор і редактор. Втім, Зеленський відмовився і залишив КВН.

Скориставшись довгоочікуваною, хоч і вимушеною відпусткою, він одружився з авторкою команди Оленою Кияшко, з якою зустрічався понад 7 років. 2004 року на світ з'явилась донька Олександра, а 2013-го — син Кирило.

«Студія Квартал-95»

Квартал-95, 2018

Наприкінці 2003 року телеканал «1+1» запропонував «95-му кварталу» зробити серію концертів, що складатимуться з найкращих номерів команди. У 2004 році команда починає готувати свій найвідоміший проект, одночасно підробляючи в різних телепередачах. Володимир веде кулінарне шоу «Містер Кук». Всі доходи вкладаються у спільний проект, і в 2005 році на телеканалі «Інтер» стартує телешоу «Вечірній квартал», ідеологом, автором, режисером і провідним актором якого став Володимир Зеленський. Шоу швидко набрало популярність, і незабаром за рейтингами серед української аудиторії випередило КВН і «Comedy Club». Критики відносять «Вечірній квартал» до політичного кабаре — одного з традиційних театральних жанрів, характерного радше для Європи.

Згодом команда «95-й квартал» переросла у «Студію Квартал-95», власниками якої є Володимир Зеленський, Борис й Сергій Шефір. Студія випускає декілька проектів («Вечірній квартал», «Бійцівський клуб», «Україно, вставай»), пише сценарії для телепередач («Пісня року», «Полундра»), мюзиклів («За двома зайцями», «Три мушкетери», «Дуже новорічне кіно, або ніч у музеї»), фільмів[14] та корпоративів.

У складі «Студії Квартал-95» давав волонтерські концерти в АТО та жертвував кошти на потреби АТО. За фінансову допомогу українській армії проти нього у Росії порушено кримінальну справу у 2015 році[22].

У квітні 2019 року Зеленський заявив, що виходить із бізнесу в «Студії Квартал 95».[23]

Продюсер телеканалу «Інтер»

23 грудня 2010 року призначений генеральним продюсером телеканалу «Інтер».[24] 5 серпня 2011 року Зеленський звільнився з посади продюсера «Інтера», пояснивши це бажанням зосередитися на проектах Студії Квартал-95,[25] проте вже у листопаді того ж року повернувся на той же пост.[26] 3 вересня 2012 року Зеленський звільнився з посади продюсера «Інтера».[27] У жовтні 2012 року стало відомо, що Зеленський та 95 Квартал уклали угоду з телеканалом «1+1»[28]

Політична діяльність

У серпні 2014 року Зеленський виступив проти наміру Мінкульту створити список осіб з Росії, що створюють загрозу нацбезпеці України.[29]

2015 — після виходу серіалу «Слуга народу» (а пізніше — фільму) почалися розмови про те, що Зеленський може бути кандидатом на посаду Президента України.[30] У грудні 2017 року юрист «Студії Квартал 95» Іван Баканов зареєстрував однойменну політичну партію — «Слуга народу».

У своєму інтерв'ю у грудні 2018 року Зеленський заявив, що як президент він спробує припинити поточну війну на Донбасі шляхом переговорів з Росією.[31]

Президентські вибори 2019

Результати голосування у другому турі президентських виборів за округами. Зеленим позначено округи, де переміг Володимир Зеленський, бордовим — Петро Порошенко.

Володимир Зеленський оголосив про намір балотуватися у президенти України під час новорічного звернення в ефірі каналу 1+1[32]. 21 січня 2019 року партія «Слуга народу» на своєму з'їзді висунула Зеленського кандидатом у президенти[33], а 30 січня ЦВК офіційно зареєструвала кандидатуру Зеленського на виборах[34].

Соціологи почали включати кандидатуру Володимира Зеленського у травні 2018 року[35]. Протягом 2018 року його рейтинг коливався у межах 5-10 % підтримки, проте після оголошення про похід в політику вже у середині січня він очолив рейтинг кандидатів у президенти, надалі збільшуючи свою перевагу над рейтингами своїх головних конкурентів чинного президента Петра Порошенка та лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко[36].

Під час передвиборчої кампанії Зеленський позиціонував себе як альтернативу старій політичній системі та старим політикам[35][37]. Багато у чому висока підтримка його кандидатури зумовлювалася невдоволеністю виборців поточним станом справ у державі — розчаруванням у фігурах політичної еліти, що були при владі майже 30 років,[37] а також переважним переконанням виборців, що після 5 років, що минули з часу Революції гідності, країна рухається в неправильному напрямку.[38] Певною мірою кандидатура Зеленського ототожнювалася з зіграним ним персонажем серіалу «Слуга народу» вчителем історії Василем Голобородьком, який став «президентом з народу».[35]

Власну виборчу програму Володимир Зеленський запропонував написати своїм прихильникам[39]. Основними її пунктами стали реформування економіки України шляхом запровадження «нульової декларації» для бізнесу, переходу від солідарної до накопичувальної пенсійної системи, перетворення України на «електронну країну»[40]

Сам же Зеленський не озвучував нічого конкретного щодо своєї майбутньої політики. Він намагався не виражати свої погляди публічно, уникав великих інтерв'ю, натомість провівши декілька прес-конференцій, і яскраво виступивши на дебатах проти Петра Порошенка.[41]

Фінансування передвиборчої кампанії здійснювалося здебільшого за рахунок партії «Слуга народу» (16 млн грн.), внесків фізичних осіб (68 млн грн.) та коштів самого Зеленського (11.5 млн грн.); загальний бюджет передвиборчої кампанії становив 102,8 млн гривень відповідно до фінансового звіту ЦВК[42]. Сам Зеленський заявив, що вартість його президентської кампанії становить 80,5 млн гривень його власних коштів, коштів його друзів та партнерів по бізнесу[43].

Під час передвиборчої кампанії обговорювалися можливі зв'язки Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським.[44] Зокрема, зв'язки кандидата та бізнесмена досліджували проекти журналістських розслідувань «Схеми» та Bihus.info. Журналісти виявили, що Зеленський користується послугами охоронців, які свого часу працювали на Коломойського[45], а до передвиборчого штабу входить юрист олігарха Андрій Богдан[46][47]. Однак, штаб Зеленського, як і сам Ігор Коломойський, звинувачення у співпраці відкинули[48][49]. Через можливі зв'язки кандидата і олігарха низка публічних осіб та діячів культури закликала не голосувати за Володимира Зеленського[50][51].

За результатами голосування 31 березня Володимир Зеленський у першому турі посів перше місце, набравши 30,24 % голосів (проти 15,95 % за Петра Порошенка, який також вийшов до другого туру)[52]. 21 квітня у другому турі Зеленський переміг свого опонента за результату у 73,22 % підтримки проти 24,45 % за чинного президента[53][54].

Президентство

20 травня 2019 року відбулася інавгурація Володимира Зеленського. Першими указами новобраний президент сформував керівництво Адміністрації Президента[55] (главою АП став Андрій Богдан[56]) та призначив начальником Генерального штабу ЗСУ Руслана Хомчака[57]. 21 травня Зеленський власним указом достроково розпустив Верховну Раду VIII скликання, призначивши позачергові вибори на 21 липня (замість чергових 27 жовтня)[58].

Голова Національної інвестиційної ради[59].

Телепроекти

Телепроекти Володимира Зеленського:[9]

Фільмографія

Володимир Зеленських брав участь у виробництві понад двох десятків кінофільмів і телесеріалів як актор.[9]

Телебачення

Телефільми

Телесеріали

  • 2004 — «Казанова мимоволі», мінісеріал (актор)
  • 2004 — «Міліцейська академія», серіал (актор)
  • 2008–2017 — «Свати», серіал (сценарист, продюсер)
  • 2009 — «Чудо», серіал (продюсер)
  • 2011 — «Дівоче полювання», серіал (продюсер)
  • 2011 — «Чемпіони із підворіття», серіал (продюсер)
  • 2012 — «Татки», серіал (продюсер)
  • 2012 — «Мамці», серіал (продюсер)
  • 2014 — «Одного разу під Полтавою», телесеріал (голос за кадром)
  • 2015–2017 — «Слуга народу», телесеріал (актор)
  • 2016 — «Пацики», телесеріал (продюсер)

Повнометражні фільми

Актор дубляжу

Нагороди

  • 2013 — «Телетріумф» у номінації «Ведучий/ведуча розважальної програми», «Вечірній Квартал»
  • 2013 — «Телетріумф» у складі продюсерської групи скетчкому «Сказочная Русь» в номінації «Продюсер (продюсерська група) телевізійної програми»
  • 2013 — «Телетріумф» у складі сценарної групи розважальної програми «Вечірній Квартал» в номінації «Сценарист (сценарна група) телевізійної програми»
  • 2012 — «Телетріумф» разом з Валерієм Жидковим у номінації «Ведучий/ведуча розважальної програми», «Вечірній Київ»
  • 2012 — «Телетріумф» у складі сценарної групи розважальної програми «Вечірній Квартал» у номінації «Сценарист (сценарна група) телевізійної програми»
  • 2010 — «Телетріумф» у номінації «Сценарист телепрограми»
  • 2010 — «Телетріумф» у складі продюсерської групи фільму «Свати» в номінації «Продюсер (продюсерська група) телевізійного фільму/серіалу»

Військові звання

  • солдат, військово-облікова спеціальність – діловод діловодства, військову службу не проходив.[62]

Погляди

Зеленському також дорікають приниженням українців[хто?], зокрема заявами у інтерв'ю ЗМІ що українці та росіяни «однієї крові», упослідженням українців пейоративним терміном «хохли» під-час концертів «95 Кварталу» тощо.[63][64][65][66]

Ставлення до української мови

Багато оглядачів[хто?] дорікали Зеленському у зневажливому ставленні до української мови, зокрема що він у минулому упосліджував українську мову, насміхаючись з неї на концертах «Кварталу 95» та виставляючи її як «не обов'язкову мову».[67] Зокрема, під час початку російської окупації України, у березні 2014 року Володимир Зеленський на каналі 1+1 заявив, що «якщо на сході та в Криму люди хочуть говорити російською — відчепіться, залиште їх. Дайте їм законні підстави говорити російською.»[63][64] Як зазначають журналісти часопису Український тиждень, Зеленський зробив цю заяву саме тоді, коли російська пропаганда масово поширювала фейки про «заборону» новою владою після Революції гідності розмовляти російською мовою в Україні.[68] Згодом Зеленський також заявляв в інтерв'ю «Комсомольській правді в Україні»: «Не проблема говорити українською. І це в жодному разі, і це найголовніше, не пов'язано з мовними питаннями, уподобаннями або любов'ю до чогось. Але, мені так здається, що це не принципові речі. Я знаю українську мову. Але я не мислю нею вільно. Я перекладаю. Так, я можу з вами розмовляти українською мовою, але проблема в тому, що я перекладаю. І це помітно — я роблю паузу. А я дуже поважаю українську мову!».[69][70] Згодом, в інтерв'ю виданню «Бульвар Гордона» Зеленський заявив: «українська мова — державна. А розмовляйте, як хочете, я так уважаю».[19]

Вивчення української мови

На прем'єрі фільму «Я, ти, він, вона» у Запоріжжі

До 2017 року Зеленський не виконував ролей українською, оскільки володів нею дуже поверхово. 2017 року повідомив, що з початку року почав вивчати українську з репетитором.[71][72][73] Першою роллю Зеленського в повнометражному фільмі, де він мав розмовляти українською, мала стати головна роль у кінокомедії «Я, Ти, Він, Вона» (робоча назва «Він і вона»; 2018), де Зеленський виступив також і режисером.[74] Згодом з'ясувалося, що ця роль Зеленського так і не стала першою, де б він говорив репліки українською мовою, оскільки в останній момент творці фільму «Я, ти, він, вона» вирішили знімати фільм російською й передублювати його українською лише в постпродукції. Як стало відомо, сценарій до фільму написали українською, але через участь у фільмі литовської акторки Агне Грудіте довелося перекласти фільм російською, проте за кілька днів до початку зйомок Грудіте відмовилася від них і на переклад фільму вже не залишилося часу, тому довелося знімати фільм російською.[75]

Критика та суперечливі висловлювання

Критики закидають Володимиру Зеленському поширення принизливих стереотипів та жартів, неприйнятних з позиції українського громадянина та патріота. Український кризовий медіа-центр називає антиукраїнськими жарти про Путіна і «долю всієї України», порівняння томосу з «термосом», про «ебонітові палички для „Беркуту“», щоб бити ними майданівців; про Україну як порноакторку, «готову прийняти в будь-якій кількості з будь-якого боку»; про «погрозу» забрати українських повій з Москви у відповідь на окупацію Криму; про Ющенка — «синьйора-Голодомора» та інші[76].

До 2013

Жарт про Голодомор

У листопаді 2012 року, у День вшанування жертв голодоморів, телеканал Інтер транслював розважальну телепередачу 95-го Кварталу, в якій актори глузували з 3-го Президента України Віктора Ющенка та його зусиль щодо вшанування Голодомору. Деякі користувачі Інтернету та глядачі в коментарях стали на захист Зеленського, виправдовуючи його тим, що телеканал міг транслювати раніше записану передачу і сам Зеленський нібито не пішов би аж до демонстративного приурочення подібних жартів до цієї події[77][78]. Однак деякі опоненти Зеленського вважають його насмішкувате ставлення до всього українського в Україні системним. Н. Дзюбенко-Мейс вважає, що Зеленський живе в Україні, але у своєму світосприйнятті є чужим їй[79].

2013—2015

Вибачення перед Рамзаном Кадировим

На початку жовтня 2014 року з'явилася інформація, що Зеленський та Студія «95 квартал» випустили скетч, де вони висміяли Рамзана Кадирова, президента Чечні.[80] У середині жовтня 2014 року Зеленському стали погрожувати за жарт про Кадирова в ефірі програми студії «Квартал 95». Після цього, того ж місяця, у жовтні 2014 року, Зеленський вибачився перед Кадировим.[81][82][83] Згодом українська міліція повідомляла у листопаді 2015 року, що на Зеленського готували замах друзі Кадирова.[84]

Уникнення призову

Після початку збройної агресії РФ проти України Зеленський 18 квітня 2014 року отримав повістку в військкомат, але до лав українських Збройних сил не пішов. Факт надсилання такої повістки підтвердив колишній командир 43-го батальйону «Патріот» Сергій Мацейко, а отримання — мати шоумена. Так само були Володимиром Зеленським проігноровані наступні три повістки, відповідно за 23 червня та 15 серпня 2014 року й повістка за 10 травня 2015 року.[85][86][87][88][89][90][91]

19 червня 2019 року було опубліковано офіційну відповідь від Міністерства Оборони України, в якій спростовано інформацію про ухилення від призову. Як вказано у повідомленні, протягом мобілізації 2014-2015 років Зеленський на військову службу не призивався.[92]

2016—2018

Скандальні вислови на музичному фестивалі у Юрмалі

Виступ Зеленського в латвійській Юрмалі під час фестивалю перед переважно російською публікою з пародійним номером на нинішнього президента Петра Порошенка, екс-президента Віктора Януковича та мера Києва Віталія Кличка викликав критику в Україні. У ньому він назвав Україну «жебраком», а також «актрисою німецького фільму для дорослих», яка «готова прийняти будь-яку кількість з будь-якого боку», «що таке Україна та чому у неї варто викидати гроші»[93], згодом зазначивши, що йдеться про владу, а не країну загалом[94][95]. Віталій Портников висловив думку, що «Зеленський — породження сучасного вітчизняного „почуття гумору“, низькопробного, позбавленого смаку, міщанського та обмеженого»[94][96]. До цього студія подавала в Держкіно заявку на підтримку своїх проектів у розмірі ₴50 млн, з яких ₴15 млн на повнометражний фільм за мотивами телесеріалу «Слуга народу»[97][98]. Після скандалу Володимир Зеленський повідомив про відмову від подання.[98]

Виступ проти заборони серіалу «Свати»

У листопаді 2017 року Зеленський виступив проти заборони трансляції в Україні свого серіалу «Свати»,[99][100][101] причиною якої стала участь у серіалі російського актора Федора Добронравова, який у квітні 2014 року схвалив тимчасову анексію Криму Росією, незаконно перетинав український кордон, відвідуючи Крим, та в червні 2014 року разом з групою росіян побив Валентину Бардакову та її чоловіка Геннадія через те, що Валентина образливо висловилася про Путіна.[99][100][102][103]

12 квітня 2019 року стало відомо, що адвокат Сергій Кальченко (представник Зеленського на виборах Президента 2019) від імені ТОВ «Кіноквартал» допомагав скасувати заборону на в'їзд Добронравову. Це відбулося під час розгляду позову до Окружного адмінсуду Києва проти Мінкульту, Держкіно та СБУ.[104]

Новорічне вітання 2018 року

У ніч проти Нового року 31 грудня 2018 року на 1+1 замість традиційного привітання президента виступив Зеленський. Привітання президента показали згодом, в перші хвилини 2019 року.[105]

2019

Офшори, бізнес в Росії та фільми про КДБ

2010 року майже всі акції «Кварталу» викупила офшорна компанія Art Fox Studios. Зеленському лишилась символічна одна сота відсотка. Інформацію спершу розмістили на офіційному сайті студії, а згодом прибрали. За кілька днів до Нового року, і власне заяви Зеленського про майбутнє президентство, в реєстрі Мін'юсту змінилися кінцеві власники «Кварталу». Замість кіпріота з Нікосії ними знову стали Зеленський та брати Шефіри, які заснували студію, а також Тімур Міндіч — довірена особа бізнесмена Ігоря Коломойського.[106]

Згідно з розслідуванням програми «Схеми», попри заяву Зеленського про закриття свого бізнесу в Росії в 2014 році, він має через посередників три російські компанії, які займаються виробництвом кіно та відеофільмів і телевізійних програм в Росії: «Вайсберг Пікчерс», «Платинумфільм» і «Грін Філмс».[107][108] Зеленський згодом заявив про вихід зі складу кіпрської компанії Green Family LTD, якій належить російська кінокомпанія «Грін Філмс».[109]

Сама ж корпорація «Грін Філмс» займається створенням російських серіалів, як «Петля Нестерова» (2015), в якому прославляють КДБ та міліцію СРСР в 1980-х роках.[110]

Приховування маєтку в Італії

У березні 2019 року стало відомо, що Зеленський має незадекларовану 15-кімнатну віллу у італійському місті Форте-дей-Мармі. Саме в цьому районі відпочивають російські бізнесмени Роман Абрамович, Олег Дерипаска та члени родини Бориса Єльцина, дана місцевість відома як «московська провінція». Будинок розташований в 600 метрах від моря — вісім хвилин пішки до пляжу. Його вартість 3,8 мільйона євро. Власник будинку — італійська фірма San Tommaso S.R.L., задекларована Зеленським[111][112]

Здача аналізів

Зеленський запропонував, а Петро Порошенко підтримав здачу аналізів на наявність алкоголю та наркотиків в організмі. Обоє кандидатів здали аналізи.[113] Але в різних місцях. При публікації аналізів Зеленського було помічено, що на бланку із його аналізами стоїть дата 2 квітня 2019, а мала б бути 5 квітня. Пізніше було опубліковано аналізи із датою 5 квітня.[114] Володимир Кличко запропонував здати аналізи в міжнародну лабораторію, але Зеленський знехтував його пропозицією.[115]

Заява під час теледебатів в прямому ефірі на «Олімпійському»

Володимир Зеленський під час дебатів на стадіоні «Олімпійський» заявив про те, що він не був в Росії з моменту початку війни. Однак, за твердженням журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»), Зеленський відвідував Росію 4 рази в травні-червні 2014 року.[116][117] Також, соціальними мережами почав ширитись фрагмент із програми ЧистоNews від 14 травня 2014, де Зеленський веде репортаж з Манежної площі в Москві.[118]

Онлайн-лічильник порушень

Наприкінці травня 2019 року з'явився веб-сайт «Ze.live» зі лічильником порушень законодавства, яких припустився Зеленський на посту президента. Автори сайту ведуть перелік рішень президента, які, на їх думку, ухвалені з порушенням законодавства. Сторінка відраховує час після останнього порушення закону. Станом на 19:00 30 травня 2019 містилося 9 повідомлень про порушення, максимально довгий період без порушень складав 3 дні.[119][120][121]

Статки

У податковій декларації Зеленського за 2017 рік показано 7,3 млн гривень прибутку, квартиру в Ялті, рахунки в «ПриватБанку», та пізніше внесено зміни — додано інформацію про кіпрську компанію «Green Family». Також у декларації про свої доходи за 2017 рік Зеленський вказав:[122][123]

  • будинок площею 353 м² та земельна ділянка на 12 соток у селі Іванковичі на Київщині, 3 квартири у Києві площами 254, 198 та 131 м²; квартира у Великій Британії площею 91 м², з 2 паркувальними місцями у власності разом з дружиною.
  • Зеленський має Land Rover (2016 року випуску), а його дружина Олена — Mercedes-Benz S 500 4 Matic (2014 року випуску).
  • годинники марок Breguet, Tag Heuer, Rolex, Piaget, ювелірні вироби від Graff, Bovet, Breguet.
  • боргові цінні папери, акції компанії, які прописані на Кіпрі та Британських Віргінських Островах. Корпоративні права є у компаніях «Кіноквартал», «Студія квартал-95», «Зеларі фіш», "Продюсерський центр «Ліга сміху», «Анімаційна студія 95», «Квартал ТВ», «Інвест аніма», «Гауді студіо» і «Квартал-концерт».
  • володіє також юридично оформленими фірмами із пропискою в Україні, Італії, Кіпрі, Белізі та Британських Віргінських островах. Додатково, він має патенти, знаки для товарів і послуг.

Див. також

Примітки

  1. а б Ізраїльська преса про Зеленського: єврейське походження, зв'язок із Коломойським та причини успіху . Радіо свобода / Крим. Реалії, 3 квітня 2019
  2. а б Артур Верба. Корреспондент: Ті, що живуть разом. Завдяки згуртованості єврейська громада України досягла висот у бізнесі // Корреспондент. № 26 (4 липня 2014)
  3. а б Jewish Comedian Is Top Vote-getter in First Round of Ukraine’s Presidential Election. haaretz.com (англ.). 1.04.2019.
  4. а б Єврейське коріння Зеленського і зменшення впливу Росії в Україні: що про результати виборів пише світова преса?. hromadske.ua, 31 березня 2019
  5. а б Мої дві години з Володимиром Зеленським. nv.ua/ukr/, 5 квітня 2019
  6. Munzinger Personen
  7. Czech National Authority Database
  8. https://www.britannica.com/biography/Volodymyr-Zelensky
  9. а б в г Володимир Зеленський. web.archive.org. 13 січня 2018. Процитовано 25 травня 2019.
  10. Слуга народу – агітація Зеленського? Юрист назвав за і проти. Вибори президента 2019 (укр.). Процитовано 25 травня 2019.
  11. КВУ: «Слуга народу-3» є передвиборною агітацією Зеленського, за це треба заплатити. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 25 травня 2019.
  12. Шевченко, Тарас. Чому серіал "Слуга народу" це агітація Зеленського. blogs.pravda.com.ua. Процитовано 25 травня 2019.
  13. Партія "Слуга народу" висунула Володимира Зеленського кандидатом у президенти. 24 Канал. Процитовано 25 травня 2019.
  14. а б в Володимир Зеленський // офіційний сайт «Студії „95 Квартал“», станом на 2018 рік
  15. Зеленський назвав Януковича історією і закликав його мовчки піти (відео) // TCH, 2014 (рос.)
  16. Зеленський Олександр Семенович. Придніпровський науковий центр НАНУ. Процитовано 4 квітня 2019.
  17. Володимир Зеленський розповів про свої стосунки зі своїми батьками ТСН, 28 вересня 2017 року (рос.)
  18. Зеленський Олександр Семенович на офіційному сайті КЕІ
  19. а б в Зеленський: Якщо мене оберуть президентом, спочатку будуть поливати брудом, потім — поважати, а потім — плакати, коли піду // gordonua.com/ukr/, 26 грудня 2018
  20. Чернівці, Факти. Зеленський: Тато – професор, мама – інженер, ми жили в Монголії (відео) | Факти Чернівці.
  21. Зеленський: Якщо мене оберуть президентом, спочатку будуть поливати брудом, потім – поважати, а потім – плакати, коли піду. gordonua.com.
  22. Zaxid.net. На Роговцеву та Зеленського в Росії завели кримінальну справу. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 2 квітня 2019.
  23. Зеленський заявив про вихід із бізнесу в «Студії Квартал 95». Детектор медіа, 19 квітня 2019
  24. Телеканал «Інтер» представив новий топ-менеджмент. Прес служба телеканалу «Інтер», 23 грудня 2010
  25. Зеленський і Шефіри пішли з «Інтера». Детектор медіа, 5 серпня 2011
  26. Зеленський став генпродюсером «Інтера», Шефіри та Яковлєв займатимуться виробництвом (УТОЧНЕНО). Детектор медіа, 22 листопада 2011
  27. Зеленський підтвердив, що йде з «Інтера». Детектор медіа, 29 серпня 2012
  28. «Студія Квартал-95» розпочала співпрацю з «1+1». Детектор медіа, 6 жовтня 2012
  29. Зеленський: Навіть мене — однозначного патріота — змішали з лайном // УП ТаблоID, 12.08.2014
  30. Віктор Бобиренко:Чому наступним президентом стане Зеленський pravda.com.ua
  31. Зеленський про війну в Донбасі: Готові погодитися // УП, 26 грудня 2018
  32. Зеленський заявив, що йде у Президенти України. Канал 24. 1 січня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  33. Партія висунула Зеленського в президенти. Українська правда. 21 січня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  34. ЦВК зареєструвала Зеленського кандидатом у президенти України. Радіо Свобода. 30 січня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  35. а б в Четверо на финише. С чем топ-кандидаты пришли к первому туру. Ліга.net. 26 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.(рос.)
  36. Вибори-2019. Рейтинги кандидатів. Texty.org.ua. Процитовано 29 березня 2019.
  37. а б Umland, Andreas (16 квітня 2019). The Zelensky enigma: A different kind of populist. ecfr.eu. European Council on Foreign Relations. Процитовано 19 червня 2019.
  38. Зеленський як "дуля політикам" - Politico. BBC Україна. 5 лютого 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  39. Анастасія Саковська (8 січня 2019). Зеленський запропонував скласти йому передвиборчу програму. За написання взялись соцмережі. Радіо Свобода. Процитовано 29 березня 2019.
  40. Зеленський оголосив передвиборчу програму: основні тези. 24 Канал. Процитовано 29 березня 2019.
  41. Fox, Kara (21 квітня 2019). Volodymyr Zelensky played Ukraine's president on TV. Now it's a reality. CNN. Процитовано 19 червня 2019.
  42. Ігор Фещенко, Олексій Півторак. Офіційні звіти: скільки Порошенко, Тимошенко та Зеленський зібрали на кампанію. Чесно. Процитовано 29 березня 2019.
  43. Марко Погуляєвський (24 березня 2019). Зеленський озвучив вартість своєї кампанії. Громадське. Процитовано 29 березня 2019.
  44. Petrella, Stephanie (8 травня 2019). Volodymyr Zelensky: Ukraine’s Servant of the People?. www.fpri.org. Foreign Policy Research Institute. Процитовано 19 червня 2019.
  45. За Зеленським їздить супровід - мікроавтобус компанії з групи «Приват» Коломойського. Bihus.info. 18 січня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  46. Як друг президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці та що там у Зеленського?. Радіо Свобода. 28 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  47. Як друг президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці та що там у Зеленського?. Дзеркало тижня. 8 квітня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  48. Штабіст Зеленського: Коломойський побажань не передає. BBC Україна. 16 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  49. Коломойський прямо відповів на питання про фінансування Зеленського і Тимошенко. Обозреватель. 22 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  50. 27 інтелектуалів застерігають від приходу до влади Коломойського-Зеленського. Укрінформ. 1 березня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  51. Група «Першого грудня» оприлюднила звернення щодо виборів президента України і визначилася з кандидатом. Радіо Свобода. 13 березня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  52. Вибори Президента України. Перший тур. ЦВК. Процитовано 24 травня 2019.
  53. Вибори Президента України. Другий тур. ЦВК. Процитовано 24 травня 2019.
  54. Вибори 2019: ЦВК порахувала 100% голосів. Коли інавгурація Зеленського?. bbc.com. 23.04.2019.
  55. Кого Зеленський призначив на ключові посади: список. Канал 24. 23 травня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  56. Указ Президента України від 21 травня 2019 року № 304/2019 «Про призначення А.Богдана Главою Адміністрації Президента України»
  57. Указ Президента України від 21 травня 2019 року № 302/2019 «Про призначення Р.Хомчака начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних Сил України»
  58. Указ Президента України від 21 травня 2019 року № 303/2019 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів»
  59. Указ Президента України від 21 червня 2019 року № 423/2019 «Питання Національної інвестиційної ради»
  60. «1+1» покаже фільм про Рейгана, озвучений Зеленським // ДМ, 15 лютого 2019
  61. Рейган (2011) // 1plus1.ua, 2019
  62. В Україні змінився Верховний Головнокомандувач Збройними Силами. https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 20 травня 2019. Процитовано 20 травня 2019.
  63. а б Найяскравіші цитати Володимира Зеленського про українську політику // 1+1, 28.03.2014
  64. а б Зеленський Путіну: Не ставте на коліна наш народ // УП ТаблоID, 03.03.2014
  65. Зеленський — президент? Державу б не прореготати… // Україна молода, Випуск № 014 за 06.02.2019
  66. З'явилося відео, як Зеленський-«х@х@л» принижується перед росіянами. Gazeta.ua, 22 лютого 2019
  67. Дмитро Вовнянко. Де закінчується Москва і починається комік Зеленський? // glavcom.ua, 1 лютого 2019
  68. Еластичність чи еволюція // Український тиждень, 15 січня 2019
  69. «Не думаю нею вільно»: Зеленський висловився про українську мову // obozrevatel.com/ukr/, 20 грудня 2016
  70. 5 відносно нових партій. Парламентські вибори-2019 // Радіо свобода, 15 листопад 2018
  71. «Если люди хотят говорить по-русски — отцепитесь от них» — Щур нагадав Зеленському про мовні заяви — Gazeta.ua, 14 травня 2018
  72. Володимир Зеленський почав вчити українську мову з репетитором — Світське життя, 10 сезон (випуск 428 від 15 квітня 2017 року)
  73. «Квартал 95» зніме свою першу україномовну комедію з Настею Каменських у головній ролі — Zaxid.net, 20 червня 2017
  74. Володимир Зеленський та Настя Каменських зіграють чоловіка й дружину у новому фільмі Студії Квартал-95. Робоча назва романтичної комедії — «Він і Вона» — 95-Квартал, 20 червня 2017
  75. Мовний факап і чіткі актори: як пройшла презентація комедії «Я, ти, він, вона» від «Квартал 95» (фото) // РБК-Україна, 18.12.2018
  76. «Антиукраїнський гумор Зеленського»: всі кпини в одній відеонарізці. Український кризовий медіа-центр//Новинарня, 12.04.2019
  77. «Інтеру» і Зеленському пригадали сміх у День пам'яті жертв Голодомору. 25.11.2017, 22:56
  78. Олександр Гальченко. Перемога Зеленського — це третій Майдан//Хвиля, 17 квітня 2019
  79. Наталія Дзюбенко-Мейс: Аплодувати голому королю — не вихід. Завтра буде всім соромно//ZIK: Новини Політика, 15 квітня 2019.
  80. Зеленський познущався з Кадирова в ефірі. ВІДЕО. УП ТаблоID, 6 жовтня 2014
  81. Зеленський вибачився за жарт з Кадировим?. УП ТаблоID. 7.10.2014.
  82. Скандал із Зеленським: у мережі нагадали про інцидент коміка з Кадировим. Апостроф. Процитовано 28 березня 2019.
  83. Зеленський про жарт над Кадировим: «Ми б ніколи не сміялися зі святих речей». tabloid.pravda.com.ua. Процитовано 28 березня 2019.
  84. На Зеленського готували замах друзі Кадирова, — Геращенко. volynnews.com, 10 лютого 2015
  85. Зеленський 4 рази ухилявся від служби в армії, — ЗМІ
  86. Зеленському виписали повістку в 2014-му, але в армію він не пішов
  87. ЗЕЛЕНСЬКОМУ ПРИЙШЛА ПОВІСТКА В АРМІЮ
  88. Володимиру Зеленському прийшла повістка в армію
  89. У 2014 році Зеленський проігнорував повістку до ЗСУ за мобілізацією
  90. «Вата Шоу», Вілкул, 95 квартал. Чим живе батьківщина Зеленського напередодні виборів
  91. Зеленський чотири рази ховався від армії — ЗМІ
  92. Минобороны опровергло свое же сообщение о призыве Зеленского на военную службу&nbsp ukranews.com (рос.)
  93. Зеленский в Юрмале про Украину (відео Youtube). 13.09.2016. (рос.)
  94. а б По праву хама: Володимир Зеленський відмовився від участі в пітчингу Держкіно // Україна молода. — 2016. — № 115 (5108) (14 вер.). — с. 1., 4.
  95. Квартал червоних ліхтарів // Високий замок. — 2016. № 104 (5504) (15—21 вер.). — с. 5. (Резонанс)
  96. Одеський привоз і гуманітарна катастрофа — Україна молода, 12.09.2016
  97. Зеленський просить у "бідної" держави 50 млн грн на кіно. Газета по-українськи. 12 вересня 2016. Процитовано 14 жовтня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  98. а б Студія «Квартал 95» зняла свої проекти із Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. Гал-Інфо. Процитовано 14 жовтня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  99. а б «Свати» ще не заборонили, але можуть: чому і за що. Крым.Реалії. 24.11.2017.
  100. а б В Україні заборонили серіал «Свати». BBC. 29 листопада 2017. Процитовано 28 березня 2019.
  101. Зеленський «наїхав» на СБУ через можливу заборону «Сватів». depo.ua. Процитовано 28 березня 2019.
  102. Естонська активістка: Після слів «Путін – х..йло» Федір Добронравов та ще двоє побили мого чоловіка. depo.ua. Процитовано 28 березня 2019.
  103. Говорухін із компанією напали на українську активістку. УП ТаблоID. 21.06.2017.
  104. Уповноважений представник Зеленського допоміг скасувати заборону на в'їзд актору зі «Сватів», який схвалює анексію Криму — «Схеми». Радіо свобода, 12 квітня 2019
  105. Зеленський йде в президенти: реакція соцмереж // Радіо свобода, 1 січня 2019
  106. За схемою Порошенка: як Зеленський ховав фіктивну фірму на Кіпрі
  107. Зеленський має кінобізнес в РФ попри заяви про його закриття — «Схеми» // Економічна правда, 18 січня 2019
  108. «Схеми» знайшли у Зеленського кінобізнес у Росії, хоча він переконував, що закрив його ще у 2014-му // Радіо свобода, 17 січня 2019
  109. Зеленський стверджує, що вийшов зі складу кіпрської компанії, якій належить «Грін Філмc»
  110. https://telekritika.ua/uk/kino/zelenskij-imeet-kinobiznes-v-rf-nesmotrya-na-zayavleniya-o-ego-zakrytii/ Зеленський має кінобізнес у РФ
  111. Зеленський приховав італійський маєток на «курорті російських олігархів» — ЗМІ
  112. У Зеленського знайшли віллу в Італії: його сусіди - російські олігархи. РБК-Украина (рос.). Процитовано 29 березня 2019.
  113. Зеленський наввипередки з Порошенком здав аналізи, УП, 5 квітня 2019
  114. Зеленський каже, що з датою аналізів «стався казус», УП, 5 квітня 2019
  115. Кличко пропонує кандидатам пройти тест VADA, УП, 5 квітня 2019
  116. Зеленський сказав неправду про те, коли востаннє був в Росії – «Схеми». Радіо «Свобода». 19 квітня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  117. "Схеми" спіймали Зеленського на брехні про його поїздки в РФ. Українська правда. 19 квітня 2019. Процитовано 12 червня 2019.
  118. Чисто News выпуск 22 от 14 го мая 2014 г - канал «Студия Квартал 95 Online» на Youtube
  119. В Україні запустили лічильник порушень Зеленського: у чому звинувачують президента. Суспільство (укр.). Процитовано 30 червня 2019.
  120. У мережі запустили лічильник незаконних рішень Зеленського. Новинарня (укр.). 25 травня 2019. Процитовано 30 червня 2019.
  121. Без нарушений 0 дней - в сети появился сайт, следящий за факапами команды Зеленского. realist.online. Процитовано 30 червня 2019.
  122. Зеленський: новини і свіжі рейтинги на виборах президента України 2019. РБК-Украина (рос.). Процитовано 23 лютого 2019.
  123. Хто такий Володимир Зеленський: біографія кандидата у президенти. 24 Канал. Процитовано 29 березня 2019.

Посилання

Шаблон:Президенти України