Вікіпедія:Шаблони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шаблони Вікіпедії — це спеціальні сторінки Вікіпедії, що призначені для розширення функціоналу Медіавікі. Усі такі сторінки мають у назві префікс Шаблон:. Цей префікс створює простір назв шаблонів.

Шаблони є потужним засобом покращення організації Вікіпедії. Користуйтесь наявними шаблонами та додавайте свої за потреби. Будь ласка, додавайте опис шаблону після його створення на потрібну підсторінку (перелік наведено нижче або в категорії Категорія:Шаблони (432)).

Щодо технічних подробиць див.Довідка:Шаблони.

Зверніть увагу: майже в кожного шаблону, якщо вони відрізняються чи мають специфіку, яка різниться від вищенаведеної, в тексті, або на сторінці його обговорення, або в його документації наведені правила використання шаблону. Будь ласка, дотримуйтесь їх. У незрозумілих випадках звертайтейтесь у першу чергу до інтервікі — посилань за вікіданими, бо більшість шаблонів створені та адаптовані з іншомовних вікіпедій (переважно з англійської та російської).

Шаблони і категорії

Категоризація шаблонів

У процесі створення шаблону категоризуйте його за допомогою додавання коду: <noinclude>[[Категорія:Шаблони:<тема>]]</noinclude> щонайменше в одну з підкатегорій категорії «Шаблони».

Якщо у шаблону є сторінка документації, розмістіть категорію саме на сторінці документції. [⇨]

Категорії для шаблонів

Категорії простору назв шаблонів називаються із префіксами штучного підпростору назв, через двокрапку. Нижче наведені приклади іменування категорій шаблонів із відповідними батьківськими категоріями:

Така стандартна схема іменування категорій значно спрощує пошук категорій і дозволяє автоматизувати маніпуляції з просторами назв (наприклад, див.Категорія:Шаблони для маніпуляцій з простором).

В інших вікіпроектах (напр. англійська Вікіпедія) такого стандарту іменування категорій шаблонів не існує.

При створенні категорії шаблонів, будь ласка, позначте її шаблоном {{Категорія шаблонів}} або {{Навігація для категорій}} із їх відповідними параметрами.

Метакатегорії, або категорії-контейнери для шаблонів

Категорії-контейнери або метакатегорії — це такі категорії, що містять лише підкатегорії і групують їх (підкатегорії) за певною ознакою.

Головні метакатегорії шаблонів:

Усі категорії шаблонів, які позначені шаблоном {{Категорія шаблонів}} потрапляють у метакатегорію спостереження Категорія:Категорії шаблонів Вікіпедії (3442).

Шаблони, що додають категорію

Такі шаблони повинні міститись у Категорія:Шаблони, що додають категорію (3) (на практиці ця теза застаріла, приблизно половина усіх сучасних шаблонів її не дотримуються, а з такою кількістю вищеназвана категорія депрекована, рудимент). Для можливості вимкнення категоризації сторінки власного включення шаблон повинен обробляти стандартизований параметр |nocat= (аналог boolean типу даних, де умовою true є наявність будь-якого вмісту), який лишається невизначеним, або визначеним порожнім. Його слід заповнювати лише при використанні шаблону на сторінках, на яких треба вимкнути автоматичну категоризацію цим шаблном.

Документація шаблонів

Якщо шаблон достатньо специфічний і місткий, щоб мати власну документацію, створіть її. Зазвичай, створюється окрема сторінка документації. Для цього викорстовується спеціальний шаблон {{Документація}} — до коду редагованого шаблону слід додати в кінці: <noinclude>{{Документація}}</noinclude>.

Створена підсторінка документації для шаблону має носити назву /документація — українською, з малої.[1]

Якщо документація коротка, використовуйте спеціальний шаблон {{Doc-inline}} — він не створює окрему сторінку документації, документація наводиться безпосередньо на сторінці редагованого шаблону.

Параметри шаблонів

Окрім фіксованого тексту (власного вмісту) шаблон Вікімедіа має можливість виводити віківміст, наявність якого передбачено за певних умов, які задаються наявністю або вмістом переданих у його виклику (сторінкою, де він міститься) параметрів шаблону.

Параметр шаблону (тут — Вікімедіа-шаблону; також: аргумент шаблону, часто поле шаблону) — віківміст, послідовність символів, яка передається рушієм MediaWiki для подальшої обробки як параметр шаблону і оброблюється парсером, як рядок символів Unicode.

Стандарти назв параметрів шаблонів

У різних вікі прийняті чи усталені, як найрозповсюдженіші, різні конвенції називання параметрів. Слід зауважити, що назва параметра сприймається як повнорядковий ідентифікатор (пробіли на початку чи в кінці рядків як ідентифікаторів, так і вмісту іменованих параметрів відкидаються), тобто великі і малі літери в послідовності назви створюють окремі ідентифікатори, як і наявність символу підкреслення "_".

Без аргументованої необхідності у назвах параметрів слід використовувати малі літери, за винятками: метапараметри (параметри, призначені для самого шаблону), або, коли вони позначають власну назву, акронім, наприклад, ЄДРПОУ.

Списки шаблонів

Для зручності користування, шаблони окрім категорій наведені також на оглядових сторінках (підсторінках цієї сторінки) та згруповані за темами, а також в категорії Категорія:Списки шаблонів (62).

Зауважте: всі розділи та шаблони в оглядових статтях мають сортуватися за темами, потім — за абеткою (спершу — латинські, за ними — кириличні).

Див. також:

Авторські права

Адміністрування

Багатозначність

Докладніше: Категорія:Шаблони багатозначності і перенаправлень (42)
Шаблон Вигляд
{{Disambig}}
{{DisambigG}}
{{DisambigF}}
(для прізвищ)
{{DisambigN}}
(для тезок і повних тезок)
{{Otheruses}}
{{Otherpersons|<ім'я та прізвище>}}
{{Othernames|<прізвище>}}
{{About|1|2|3}}
{{For|1|2|3}}
Шаблон Вигляд
{{Детальніше}}
Докладніше: [[|]]
{{Докладніше1}}

Детальніші відомості з цієї теми ви можете знайти в статті {{{1}}}.

Недосконалість статей

Шаблони для категорій

Докладніше: Категорія:Шаблони простору назв категорій
Шаблон Вигляд
{{Categoryredirect}}
{{Категорія шаблонів}}
{{catmain template|Ім'я|Прізвище|para=кат=російське|para2=кат=російське}}


{{catmain template|Категорія:Шаблони:Географія}}
{{category template notice|<шаблон , що додає сторінки до категорії>}}
{{catnav|space=a|topic=<Тема категорії>}}
(навігація між категоріями різних просторів назв на спільну тему)
Вікіпедія:Шаблони містить сторінки на тему «<Тема категорії>» з простору статей, вона не повинна містити сторінки з інших просторів назв.
Докладніше у статті [[<Тема категорії>]]
Категорії за темою «<Тема категорії>»:

Стиль

  • {{TOC right}} — TOC (зміст) плаваючий у правому верхньому куті, зручний для використання з довгими вузькими таблицями змісту.
  • {{2}}/{{3}}/{{4}} — шаблони для розбиття тексту на 2/3/4 стовпці.
  • {{Легенда}} — показує рядок легенди з кольоровим квадратиком.

Мова

Категорія:Навігаційні шаблони (114) {{navbox}}



Наука

Україна

інформатика

Напої- {{Напій}} - Категорія:Шаблони:Напої (1 К, 7 С)



Картки

{{Картка}}
Категорія:Шаблони:Картки (55 К, 197 С)

Загальні

Службові

Спільнота Вікіпедії

Обговорення, голосування

Смайлики: ){{Смайл}}! ){{Усмішка}}! Не розумію?{{Не розумію}}! Автор смалить!!!{{Автор смалить}}

Юзербокси користувачів

Категорія:Юзербокси (103) Вікіпедія:UBS

Користувачі, що ведуть блоги

Шаблон Вигляд
{{Користувачі, які мають свою веб-сторінку}}
WorldWideWeb
{{Вікі-відпустка}}

Див. також

Примітки