Седнів (будинок творчості)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 10:19, 2 серпня 2020, створена DoctorMova (обговорення | внесок) (оформлення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Се́днів» — будинок творчости Національної спілки художників України. Рекреаційний заклад, у якому відпочивали й творили видатні митці М. П. Глущенко, М. Г. Дерегус, С. Ф. Шишко, Т. Н. Яблонська та ін. Міститься у Седневі.

Історія

Створений у 1964 році (рік відзначення 150-ліття з дня народження Тараса Шевченка) в смт Седнів Чернігівської области як Республіканський будинок творчости та відпочинку Художнього фонду Спілки художників УРСР (БТВ «Седнів»).

Для закладу було виділено південну, незабудовану частину територію історичної садиби Лизогубів, у яких гостював Тарас Шевченко і де він виконав низку художніх творів.

Першу чергу Будинку творчости становили кілька одноповерхових дерев'яних будиночків, розташованих у два ряди обабіч невеликого скверу. В одному з будинків містилася адміністрація закладу.

Пізніше в 60-х роках неподалік було споруджено триповерховий цегляний головний корпус. Над вулицею Шевченка, яка відділяє цю будівлю від решти території закладу, перекинуто пішохідний місток.

У 1985-87 споруджено двоповерхову з мансардою їдальню, там само на другому поверсі містяться бібліотека і актова зала. Також на території закладу є низка одноповерхових цегляних житлових будиночків підвищеної комфортности, дитячий та спортивний майданчики, зелені зони рекреаційного призначення, господарчі споруди.

За час функціонування закладу в ньому побували задля творчости й відпочинку сотні митців з України та іноземних країн, водночас Будинок творчости приймає й звичайних туристів. У сучасному юридичному статусі закладу є визначення «пансіонат з лікуванням»[1].

У 2010-х роках головний корпус було капітально відремонтовано, реконструйовано та утеплено фасади, замінено комунікації, модернізовано інтер'єри приміщень, зокрема житлових кімнат.

Відомі мешканці

На одному з корпусів Будинку творчости «Седнів» відкрито меморіальну дошку (мармур) з переліком видатних українських художників, які з 1964 року неодноразово відпочивали й працювали тут :

Седнівська тематика знайшла відображення і в творчості інших художників, які в різні роки бували в БТВ «Седнів», серед них — Гліб Вишеславський, Борис Вінтенко, Василь Данильчук, Анатолій Дяченко, Анатолій Костенко, Віктор Кофанов, Володимир Масик, Єлизавета Миронова, Анатолій Платонов, Олеся Рибченко, Віктор Романщак, Віктор Троценко, Ярослав Ульгурський, Леонід Яворський, Степан Яровий та багато інших.

Пам'ятники та пам'ятні знаки

У 2000-х — 2010-х роках на території Будинку творчости було відкрито пам'ятники (напівпостаті з бронзи) Тетяні Яблонській та Миколі Глущенку, меморіальну дошку на честь видатних українських митців, які бували тут.

Раніше біля будинку адміністрації було погруддя В. Леніна (демонтовано після 1991), у 1960-х — 80-х роках на території закладу було встановлено кілька скульптур малої форми, зокрема алегоричну жіночу постать біля головного в'їзду.

Примітки

Джерела

Посилання