Вікіпедія:Категоризація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коли і навіщо потрібні категорії

Категорії потрібні для організації статей в групи, які б полегшували орієнтацію в енциклопедії та дозволяли швидко знаходити потрібну інформацію, не користуючись пошуком або алфавітним покажчиком.

Головне правило:Категорії повинні бути інформативними та корисними.

Тому, наприклад, слід відносити статтю Квантова механіка до категорії Категорія:Фізика, тоді як віднесення її до категорії Розділи науки, які починаються з літери "К" виглядає досить сумнівною.

Стаття може належати до декількох категорій. Але слід пам'ятати, що чим більша кількість категорій співставляється зі статтею, тим меншою стає користь від такого співставлення. Тому слід підходити до класифікації тої чи іншої статті дуже зважено.

Система категорій сама по собі є ієрархічною. Тобто, деякі категорії можуть бути підкатегоріями іншої категорії. Наприклад, категорія "Фізика" може включати підкатегорії "Класична механіка", "Квантова механіка" та ін. В свою чергу, до категорії "Класична механіка" належать статті "Закони Ньютона", "Імпульс" та інші. Але очевидно, що стаття не може належати до категорії і, одночасно, до підкатегорії цієї категорії. Виключення робиться лише для тих статей, які визначають саму категорію (наприклад, стаття "Україна" може бути віднесена і до категорії "Країни світу", і до категорії "Україна").

Система категорій має бути достатньо докладною та розгалуженою, адже користь від неї є також сумнівною, а орієнтація в ній практично неможливою, коли велика кількість статей віднесена до якоїсь досить загальної теми. Разом з тим, створювати підкатегорії слід обережно, і уникати зовсім другорядних тем, до яких можуть бути віднесені лише одна-дві статті.