Мозес Монтефіоре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мозес Монтефіоре

Мозес Монтефіоре (англ. Moses Montefiore; *24 вересня 1784  — †28 липня 1885) — один із найвідоміших британських євреїв XIX століття; фінансист, громадський діяч та філантроп.

Біографія

Мозес Монтефіоре народився 24 жовтня 1784 в Ліворно (Італія) в єврейській родині заможного комерстанта.[1] Закінчивши школу, певний час служив в оптовій компанії з торгівлі бакалійними товарами. Пізніше переїхав у Лондон, де успішно займався діяльністю на біржі, в результаті чого став одним із дванадцяти «єврейських маклерів» лондонського Сіті. Спільно з братом Абрахамом (1788 — 1824) заснував банківський дім, який швидко здобув хорошу репутацію.

У 1809 році, у час наполеонівських вієн, Монтефіоре вступив добровольцем в національну гвардію. За 4 роки він досягнув звання капітана. [2]

У 1812 одружився на Юдіт Коен. [3] [4]

У своїй діяльності Монтефіоре був новатором. Він одержав значний прибуток і широку популярність завдяки створенню першого в Англії товариства зі страхування життя та першої в Європі компанії з освітлення вулиць газовими ліхтарями.

Дружина Мозеса, Юдіт, супроводжувала чоловіка у більшості подорожей, вела щоденник під час їх першої подорожі в Палестину та описала другу.

Столітній ювілей Монтефіоре урочисто святкували як національну подію в Британії, єврейських спільнотах Палестини, в єврейських спільнотах Східної Європи.

Мозес Монтефіоре помер 28 липня 1885 у віці 100 років. Дітей у нього не було. [5]

Філантропія, громадська діяльність

Мозес Монтефіоре в свій сотий день народження.

У 1824 році Монтефіоре покинув бізнес і цілковито зайнявся громадською діяльністю та благодійністю. Про його суспільне й політичне життя у Вікторіанській Англії відомо мало. Відомо про його контакти з нонконформістами та соціальними реформістами Вікторіанської Англії.

Монтефіоре вклав значні кошти в покращення шкільної освіти серед євреїв, заснував лікарню.

У 1830-х роках Монтефіоре брав активну участь у боротьбі за право євреїв на обрання в парламент.

У 1837 Монтефіоре обрали шерифом Лондона та графства Міддлсекс (де він, фактично, відмінив смертну кару). Монтефіоре — перший в історії єврей, котрий став членом Лондонського королівського товариства. У 1847 Монтефіоре одержав титул баронета. У 1848 Мозес був обраний шерифом графства Кент.

Вплив і престиж Монтефіоре в Англії значно зросли завдяки його ролі в боротьбі за скасування рабства в британських колоніях.

Нерідко Монтефіоре жертвував значні суми єврейським спільнотам, котрі знаходились в скрутному становищі (в 1859 — спільноті Марокко, 1872 — спільноті Персії). Монтефіоре виступав захисником прав не лише євреїв, але й інших національностей, що зазнавали переслідувань. Так, у відповідь на масові вбивства християн повсталими друзами у Сирії, Мозес ініціював створення Англо-Сирійського фонду допомоги потерпілим. Він також організував значну допомогу євреям, котрі постраждали від Кримської війни.

Допомога євреям Палестини

Монтефіоре зіграв важливу роль в покращенні економічного становища євреїв у Палестині. Монтефіоре відвідав країну 7 разів. Останню подорож він здійснив у 1875 році, на той час його вік становив 91 рік.[6] Уже починаючи з другої подорожі, поряд з пожертвами, намагався створювати для євреїв джерела постійного прибутку з метою зменшення їх залежності від пожертв з-за меж Палестини.

У 1839 році за ініціативи Монтефіоре розпочався перепис єврейського населення, було закладено фундамент майбутньої продуктивної економічної діяльності євреїв: було арендовано землі для єврейських поселень, євреїв навчали сільсьогосподарських робіт на придбаній для них цитрусовій плантації поблизу Яффи.

Варто особливо відзначити внесок Монтефіоре в покращення економічного становища та санітарних умов життя єврейського населення Єрусалиму: за його ініціативою було організовано типографію; побудовано вітряний млин; створено і оснащено обладнанням ткацьку фабрику; відкрито першу в країні ремісничу школу для дівчат та ін.

Рамсгейт

Життя Монтефіоре тісно переплелось з містом Рамсгейт. У 1830-х він придбав там дім. Мозес брав активну участь у справах міста, один з округів названий на його честь.

В місті пишно святкували соту річницю з дня народження Монтефіоре.

В свому домі Монтефіоре заснував єврейську релігійну школу, котру він ж і фінансував. Мозес назвав школу на честь дружини після її смерті у 1862 році. В підвалі дому він спорудив красиву синагогу в італійському стилі. Поблизу будинку знаходиться могила Юдіт; пізніше там було поховано і Мозеса.

Примітки

Зовнішні посилання