Бумин-каган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бумин-каган
Бұмын
каган племені Ашин
542 — 552
Попередник: Йоллик каган
Спадкоємець: Кара Іссик каган
тюркський каган
552 — 552
Попередник: Посада започаткована
Спадкоємець: Кара Іссик каган
 
Народження: 490
Смерть: 552(0552)
Тюркський каганат
Релігія: тенгріанство
Рід: Ашина
Батько: Йоллик каган
Діти: Кара Іссик каган

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Бумин-каган ( ) — засновник Тюркського каганату. Вождь племені Ашина.

Плем'я Ашина

Під час Великого переселення народів частина гунів залишилася на передгір'ях Алтаю. Вони залишилися жити тут під керуванням вождя Ашина, але незабаром вони потрапили під владу могутньої держави — Жужанського каганату і були змушені платити їм данину залізом.

Правління Бумин

В 542 році Бумин-каган стає вождем племені Ашина, а в 545 році правитель китайської імперії Вей Тай-Цу, шукав собі союзника в боротьбі з жужанами, направляє до Бумина посла з багатими подарунками — согдійця Ань-Нопеньтона. Бумин-каган зустрічає китайського посла з пошаною і проводжає з союзницькими намірами. Цей рік зберігся в історії як рік офіційного визнання на міжнародному рівні тюркського племінного союзу.

Перш за все Бумин-каган вирішив об'єднати споріднені племена. Серед них найбільш близьким було плем'я тілі (телеутів), що теж платило данину жужанам. Але вождь племені тілі не захотів підкорятися Бумину. Щоб позбутися від гніту жужанів, він вирішив виступити самостійно, але Бумин, зрозумівши наміри вождя тілі, розташувався зі своїм військом в ущелині Алтайських гір. Тоді тілі вирішили підкоритися владі Бумину. Так в 546 плем'я тілі (за китайськими джерелами 50 000 юрт) увійшло до складу майбутньої держави тюрків.

Об'єднання двох споріднених племен не обіцяло нічого доброго жужанскому кагану Анагену, але боячись об'єднання тюрків з китайцями, він уже не міг діяти відкрито. Тепер уже сам Бумин-каган вирішив зустрітися з Анагеном на полі битви, щоб домогтися повної свободи тюрків. З цією метою він відправив жужанському кагану послання з вимогою видати жужанську принцесу заміж за нього. Це послання розлютило Анагена і він спорядив військо для повного підкорення тюрків. Цього і добивався Бумин. Вступивши в союз з Імперією Вей, в 551 він одружується на китайській принцесі Чанлі, а в 552 на чолі великого війська виходить в похід проти жужанів і розбиває їх. Не витримавши ганьби, Анаген кінчає життя самогубством. Так була створена нова могутня імперія — Тюркський каганат.

Бумин-каган, який домігся незалежності для свого народу, недовго прожив після цієї великої перемоги. Він приймає титул Ільхан («правитель народів»[1][2]), проте в кінці 552 року він помирає. На трон сідає його старший син Кара Іссик каган, який правив лише один рік. В 553 році каганом став молодший брат Кара Іссика Мукан.

Бумин-каган у тюркських джерелах

Наш предок Бумин-каган чотири кути (світу) пригнобив, повалив, переміг, розчавив. Потім, коли цього хана не стало, народ (наш) загинув, розсіявся і розбігся.

Оригінальний текст (ст.-тюрк.)

Примітки

  1. Гумилёв Л. Н. Древние тюрки. — СПб., 2002. — С. 113—115.
  2. Фёдоров-Давыдов Г. А. Общественный строй Золотой Орды. — М., 1973. — С. 44—45.

Література

  • С. Е. Малов Памятники древнетюркской письменности Монголии и Киргизии — Издательсво академии наук СССР, 1959. — 2000 экз.
  • Гумилёв Л. Н. Древние тюрки.
  • Бичурин Н. Я. Собрание сведений.