Яніс Тільбергс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яніс Робертс Тільбергс або Іван Христофорович Тільберг
латис. Jānis Roberts Tillbergs
Файл:Tillbergs-Pasportrets velais.jpg
Народження 2 серпня 1880(1880-08-02)
Рига, Російська імперія
Смерть 7 листопада 1972(1972-11-07) (92 роки)
  Рига
Поховання Лісовий цвинтар
Національність латвієць
Країна  СРСР
 Російська імперія
Жанр пейзаж, натюрморт
Навчання Ризьке міське реальне училище
Діяльність художник, скульптор
Напрямок реалізм
Вплив Кардовський Дмитро Миколайович
Вчитель Кардовський Дмитро Миколайович
Відомі учні Соколенко Григорій Олександрович, Вольський Петро Дмитрович і Яковенко Петро Максимович
Звання Народний художник Латвійської РСР (1955)
Нагороди Орден Трудового Червоного Прапора — 1956

CMNS: Яніс Тільбергс у Вікісховищі

Яніс Робертс Тільбергс (латис. Jānis Roberts Tillbergs або Іван Христофорович Тільберг; *20 липня (2 серпня) 1880(18800802)7 листопада 1972, Рига) — латвійський радянський живописець - портретист, графік та скульптор.

Навчання

В 1892 році закінчив початкову школу, маючи гарні здібності до малювання. Потім шість років (до 1898 р.) навчався у Ризькому міському реальному училищі. Паралельно із навчанням працював бухгалтером і креслярем.

Згодом, скульптор Август Фольц і живописець Борхерт на вечірніх курсах Ризького ремісничого училища навчили його ліплення і малювання.

У 1900 році Я.Тільбергс вступив до студії Дмитрієва-Кавказького у Санкт-Петербурзі. З 1901 по 1909 роки навчався в Імператорській Академії мистецтв. Вчителями художника були Савінський Василь Євменієвич, Ціонглінський Ян Францевич та Творожніков Іван Іванович.

Але найбільший вплив на молодого художника справив викладач Кардовський Дмитро Миколайович, у якого він навчався з 1904 року. У Кардовского він освоїв новий академічний-раціоналістичний спосіб зображення (зображення дійсності на основі структури об'єкта залежно від умов освітлення). Цей метод Тільбергс пізніше використав у своїй викладацькій роботі.

Творчість

В 1901 році Я. Тільбергс намалював першу карикатуру для латвійського журналу «Ауструмс» («Схід»), як ілюстрацію до розповіді Андрієвса Ніедри «Голод і любов».

За роки навчання в Академії мистецтв Яніс Тільбергс майстерно опанував прийоми графіки і різних видів гравюр.

Починаючи з 1906 року Я. Тільбергс разом з групою латвійських художників-однодумців Вільгельмом Пурвітом і Ріхардом Заріньшом, а також скульптором Густавом Шкільтерсом рік видавав у Петербурзі сатиричний журнал «Звари» («Ваги»), випустивши загалом 10 чисел журналу. Також Тільбергс малював на замовлення карикатури для петербурзьких газет і гумористичного журналу «Сірий вовк». http://nekropole.info/lv/Janis-Roberts-Tillbergs [1]

У грудні 1918 року Яніс Тільбергс призначається керівником скульптурної майстерні Народного художнього училища у Вітебску. А вже у лютому 1919 року Тільберг обіймає посаду заступника директора Художнього училища. Ще через рік повертається до Латвії - в м. Рига. http://www.makslasvesture.lv [2]

Картини

  • Полотно з життя латишів «Базар в Єлгаві» (1907 р.).
  • «Портрет латишки» (1908 р.)
  • «П'єта» (1909 р.)

Скульптури

скульптура з гіпсу "Бюст матері" (1908 р., виставка «Нове суспільство художників»).

Нагороди

В 1905 році Я. Тільбергс отримав першу премію на конкурсі плаката, графіки та гравюри, яку проводила Академія мистецтв, за двобарвну ксилографію «Рембрандт, що працює над офортом». В 1907 році він був удостоєний премії за ескіз вугіллям по темі « Йосип і його брати».

Педагогічна діяльність

В 1911 році почав працював викладачем Ризької художній школі. Після служби в армії, з 1918 до 1919 року викладав у Вітебській художній школи. Після повернення до Риги був професором Латвійської Академії мистецтв з 1921 до 1932 рр. та з 1947 до 1957 рр. В 1940-1941 рр. працював на факультеті архітектури Латвійського університеті, а з 1946 до 1948 рр. в Ризькій художній школі. [3]

Мандри

Взимку 1906 року Я. Тільбергс відвідав Париж і практикувався в майстерні художників-реалістів Шарля Котте і Жака Еміля Бланша, відвідував музейні експозиції . Його цікавив живопис сучасників, які завоювали міжнародну популярність, таких як Джон Сарджент, Джеймс Уістлер, Ліонело Балестреро, а також старі британські майстри - Джошуа Рейнольдс, Томас Гейнсборо, Генрі Реборн.

Джерела

Примітки

  1. Яніс Робертс Тільбергс
  2. Біографія Яніса Тільбергса
  3. Яніс Робертс Тільбергс