Оссевабрандваг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оссевабрандваг
афр. Ossewabrandwag
Тип організація
Засновано 1939
Розпущено 1952
Штаб-квартира Блумфонтейн

CMNS: Оссевабрандваг у Вікісховищі

Оссевабрандваг (афр. Ossewabrandwag) — нацистська організація в Південно-Африканському Союзі створена 4 лютого 1939 року в Блумфонтейні бурами. Була проти участі ПАС в Другій світовій війні проти Німеччини.

Передумови[ред. | ред. код]

Після програшу бурів в Англо-бурській війні був створений ПАС.

До створення Оссевабрандвагу головною націоналістичною партією бурів була «Чиста національна партія» Малана, що відділилася від Національної партії в 1934 році.

Історія[ред. | ред. код]

Оссевабрандваг був створений в пам'ять про великого треку (звідси і назва від возів мігрантів). Лідером організації став прихильник нацистської Німеччини Йоган ван Ренсбург.

Після початку війни виступила проти участі в ній на боці Великої Британії, відмовилися вступати в армію і переслідували військовослужбовців. Це викликало безпорядки в Йоганнесбурзі.

Формується військове крило організації — Стормьярс. Новобранці приносили присягу: «Якщо я відступаю, убий мене, якщо я помру, помститися за мене, якщо я атакую, слідуй за мною ..».

Організація займалася саботажем (підривом залізниць, телеграфних і телефонних ліній).

Через надмірну радикальність Малан рве з ними відносини.

Під час війни більшість членів організації було заарештовано і відправлено до таборів. Серед них був майбутній прем'єр-міністр і президент Питер Виллем Бота. Після війни організація влилася в Національну партію і припинила існування.