Список жіночих музеїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жіночі музеї існують на кожному континенті, та майже всі вони виникли незалежно один від одного. Жіночі музеї представляють жіночі історію, культуру та мистецтво зацікавленим широким колам громадськості.

Списки[ред. | ред. код]

Різні інституції створюють реєстри, які об'єднують жіночі музеї:

Кількість жіночих музеїв в світі постійно змінюється. На вересень 2015 IAWM нараховувала близько 80 музеїв, 14 віртуальних музеїв (таких як, наприклад, жіночі музеї Коста-Рики, Туреччини, Ірландії). В різних країнах існує щонайменше 30 ініціатив щодо створення жіночих музеїв, більшість з яких знаходяться в Європі. У той же час, частина з них вимушена закритися через фінансові труднощі або втрату приміщення (Гамбія або Центральна Африка). Судячи з поточної статистики IAWM,

Музеї[ред. | ред. код]

Серед відомих жіночих музеїв наступні:

Більше — у категорії жіночих музеїв (англ.).

Україна[ред. | ред. код]

Першим і єдиним українським жіночим музеєм є Музей жіночої та гендерної історії (Харків), заснований у 2009 році: GENDER MUSIUM: музей жіночої та гендерної історії. Музей знаходиться в Харкові, за адресою проспект Героїв Харкова, 124А та має віртуальний музей. Місією музею є промоція ідей гендерної рівності, створення нових моделей соціальних ролей для жінок та чоловіків, укріплення в міжнародному феміністському русі.

Музей входить до Міжнародної асоціації жіночих музеїв.