Список замків Норвегії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Замки Норвегіїсимвол мужності й войовничості північного народу. Строга й поетична краса Норвегії, що оспівана у скандинавських сагах, знайшла відображення в лаконічній і величній архітектурі стародавніх норвезьких замків і фортець.

Список замків[ред. | ред. код]

Екскурс в історію[ред. | ред. код]

Найбільш відома фортифікаційна споруда Норвегії – фортеця Акерсхус, що багато століть охороняла від ворогів затоку Осло-фіорд і підходи до столиці.

Витоки історії фортеці Бергенхус сягають початку ХІІ століття, коли з північного краю Вогенської бухти почалося будівництво укріплень. Вони призначалися для захисту торговельного міста Бьоргвін (нині – Берген), заснованого в 1070 році норвезьким королем Олафом III Мирним. На території фортеці була розташована церква Христа, де в 1163 році відбулася перша в історії Норвегії королівська коронація.

Докладніше: Фортеця

Нагадуванням про героїчне минуле країни є фортеця Крістіанстен, яка неодноразово рятувала місто Тронхейм під час воєн зі шведами.

Тенсберг, побудований у ХІІІ столітті та зруйнований у XV столітті, вважався одним із найбільших замків. Норвежці називають руїни фортеці скарбом нації.

Замок Фредрікстен височив над містом Галден, яке розташовано неподалік від норвезько-шведського кордону. Жодного разу за всю історію існування фортеця не була здобута. При її черговому штурмі в бою був убитий шведський король Карл XII.

Докладніше: Замок (споруда)

Замок Еґеберґархітектурна пам'ятка Норвегії кінця ХІХ – початку ХХ століття, що побудована в Осло як родинна оселя.

Докладніше: Замок Еґеберґ

Витончений Замок Оскарсхолл в Осло був побудований за наказом короля Оскара І в сер. XIX століття на крутому схилі півострова Бюрге. Автор проекту - архітектор із Данії Йохан Небелонг, який створив чудову неоготичну будівлю в романтичному стилі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]