Список замків Чорногорії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Цей список включає в себе основну масу замків, фортець та оборонних веж на території сучасної Чорногорії, колишньої Югославської республіки, часів середньовіччя та пізніших періодів.

Основний список[ред. | ред. код]

Зображення Назва Оригінал назви Дата будівництва Місцезнаходження Спорудник Інші відомості
Фортеця "Старого Бару" серб. Стари Град Бар; лат. Antibaris Орієнтовно XII ст. Місто Бар Слов'янські племена Фортеця Старого Бару є історичним центром граду, відомого з IX ст. Руїни древніх укріплень (місто зруйноване у 1878 р.) знаходяться на скелястій рівнині у підніжжя г. Румія, за 4 км від моря. Усього на території, оточеній мурами, близько 240 споруд.[1]
Фортеця Біхор серб. Бихор Початок XV ст. Община Беране, 10 км на північ від однойменного міста Сербська деспотовина Нині повністю у руїнах.
Фортеця Брсково серб.Брсково XIII-XIV ст. Община Мойковац, 6 км на схід від однойменного міста Рагузька республіка Лежить на висоті 1200 м на рівнем моря.
Фортеця "Старої Будви" ("Цитадель") серб. Стари град Будва; лат. Butua XV ст. Місто Будва Венеційська республіка Фортеця розташована у південній частині скелястого рифу, що раніше був островом, нині пов'язаним із континентом.

Вона сильно постраждала під час землетрусу 1978 р.[2]

Которська фортеця (Декатор) серб. Которска тврђава Перманентне будівництво тривало починаючи з IX ст. Місто Котор Фортеця — це стіни, що оточують місто, піднімаючись від затоки схилом пагорба, на кутах яких міститься декілька башт-донжонів.
Жабляк Црноєвича (Фортеця Жабляк) серб. Жабљак Црнојевића X ст. Місто Цетинє Воїславлевичі Отримала свою назву будучи резиденцією Стефана та Івана Црноєвичів.
Медун (Метеон, Медеон)[3] серб. Медун IV-III ст. до н.е. (вперше згадується Тітом Лівієм) Поселення Кучі, община Подгориця Іллірійські племена Чорногорський герой XIX ст. з клану (племені) Кучі похований в акрополі на території фортеці.
Фортеця Мамула серб. Мамула середина XIX ст. Невеличкий острів Мамула (200 м у діаметрі), що лежить в Адріатичному морі між хорватським півостровом Превлака та чорногорськимЛуштиця, на вході до Которської затоки Австро-Угорський генерал Лазар Мамула Під час Другої світової тут розміщувалась італійська в'язниця.
Оногошт [4] серб. Оногошт IV ст. н.е. Поблизу міста Никшич Слов'янські племена
Пірлітор [5] серб. Пирлитор Період середньовіччя Гора Дурмітор, община Жабляк, над каньйоном річки Тара Фортеця розташована на висоті 1450 м над рівнем моря.

Згадується як володіння Воєводи Момчила у народній пісні "Весілля короля Вукашина".

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]