Міста Гренландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Список міст Ґренландії)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа Ґренландії

Готхоб (Нуук) (дан. Godthåb, гренл. Nuuk)  — найдавніше місто острова, засноване 1728 року данським місіонером Хансом Егедом. Тут перебуває Національний Музей Гренландії[en], де зберігаються унікальні ескімоські мумії, а також найрізноманітніші експонати: собачі запряжки, каяки, уміаки, традиційні інструменти й добутки народної творчості.

Какорток (Юліансхоб) (гренл. Qaqortoq, дан. Julianehåb) — портове містечко на краю півострова на півдні Ґренландії, центр південного району країни. Саме звідси проводився пошук загублених колоністів Ханса Егеда. Улітку околиці міста потопають у зелені й дивовижних квітах. Однією з основних визначних пам'яток Какортока є єдиний у Ґренландії фонтан, прикрашений мідними табличками з іменами міських бюргерів (втім, більша частина табличок давно перекочувала в кишені численних мисливців за сувенірами). Музей Какортока — один із найкращих у Ґренландії, тут також можна познайомитися з декоративно-прикладною творчістю її населення. З Какортока можна вирушити в захопливу подорож мальовничим районом «Петерс Кейн», навколо озера Тасерсуак або до сусіднього містечка Ігалік.

Упернавік (дан. Upernavik) — розташований у фіордах моря Баффіна за 800 км до півночі від Північного Полярного Кола. Це найпівнічніша поромна переправа у світі. Середня температура влітку не перевищує тут +5 °C, а місцеві жителі люблять говорити: «Ви навіть не можете представити, що таке дійсний холод, поки не побуваєте в Упернавіку». Каяками всіх видів і відмінною колекцією гарпунів можна помилуватися в тутешньому музеї, книга відвідувачів якого повна автографів найвідоміших дослідників Арктики.

Уумманнак (гренл. Uummannaq, дан. Uummannak) — довгі роки був центром китобійного промислу. В XVII сторіччі тут було голландське поселення. Відтоді серед місцевих жителів свято зберігаються багато традиційних обрядів. Так, щовесни все село збирається на пагорбі й салютує трьома гарматними залпами першому кораблю, що прибуває, відкриваючи судноплавний сезон. Неподалік від Ууссвннака перебуває замок Санти Клауса, а ледве далі по узбережжю можна помилуватися дивним «Гротом Тролів»,

Список міст[ред. | ред. код]

У список включені міста з населенням не менше 1000 осіб станом на 1 січня 2013 року. Чисельність населення наводиться щодо зазначеного міста без урахування поселень, складових його передмістя.

Українською Ґренландською Населення
(2013)
Фото
1 Нуук Nuuk 16 454
2 Сісіміут Sisimiut 5 598
3 Ілуліссат Ilulissat 4 541
4 Какорток Qaqortoq 3 229
5 Аасіат Aasiaat 3 142
6 Маніїтсок Maniitsoq 2 670
7 Тасіїлак[en] Tasiilaq 2 017
8 Пааміут Paamiut 1 515
9 Нарсак Narsaq 1 503
10 Нанорталік Nanortalik 1 337
11 Уумманнак Uummannaq 1 282
12 Упернавік Upernavik 1 181
13 Касигіангуіт[en] Qasigiannguit 1 171

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]