Розширений всесвіт DC

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розширений всесвіт DC
DC Extended Universe
Жанр супергероїка
Режисер Джеймс Френсіс Ґанн
Продюсер DC Studios
Сценарист Девід С. Ґоєр
На основі DC Comics
Кінокомпанія DC Films
RatPac Entertainment
Atlas Entertainment
Cruel & Unusual Films
Legendary Entertainment
Pearl Street Films
Mad Ghost Productions
Дистриб'ютор Світ Warner Bros. Pictures
Україна Kinomania
Локалізація Україна Postmodern Postproduction (дубляж)
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Рік 2013 — 2023
Кошторис Загальний (16 фільмів):
$2,734,000,000
Касові збори Загальні (16 фільмів):
$7,182,043,723
Наступний Всесвіт DC
CMNS: Розширений всесвіт DC у Вікісховищі

Розширений всесвіт DC або DCEU (англ. DC Extended Universe) — вигаданий всесвіт, франшиза, що об'єднує супергеройські фільми та інші продукти, засновані на коміксах компанії DC Comics і розроблені компанією Warner Bros. Франшиза була запущена у 2013 році та через 10 років була закрита та перезапущена як «Всесвіт DC».

На момент свого закриття у всесвіт входили 16 фільмів («Людина зі сталі», «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості», «Загін самогубців», «Диво-жінка», «Ліга Справедливості», «Аквамен», «Шазам!», «Хижі пташки», «Диво-жінка: 1984», «Ліга Справедливості Зака Снайдера», «Загін самогубців: Місія навиліт», «Чорний Адам», «Шазам! Лють богів», «Флеш», «Синій Жук» та «Аквамен і загублене королівство») та серіал «Миротворець».

Історія[ред. | ред. код]

Створення та розвиток[ред. | ред. код]

У 2002 році Вольфганг Петерсен мав зняти фільм «Бетмен проти Супермена» за сценарієм Аківи Голдсмана[1], але Warner Bros. відклала проєкт, аби зосередитися на окремих франшизах Супермена та Бетмена.[2][3] У 2008 році запланований фільм про Лігу Справедливості режисера Джорджа Міллера під назвою «Ліга Справедливості: Смертельна» було відкладено на невизначений термін після того, як йому не вдалося отримати податкові пільги для зйомок в Австралії[4][5].

У грудні 2012 року стало відомо, що фільм Зака ​​Снайдера «Людина зі сталі» повинен стати першим фільмом кіновсесвіту DC Comics, пов'язаним з майбутньою екранізацією «Ліги Справедливості»[6]. 10 червня 2013 року стало відомо, що Девід С. Ґоєр затверджений автором сценарію «Ліги Справедливості»[7]. Кілька днів по тому Девід С. Ґоєр сказав, що у всесвіті фільму «Людина зі сталі» крім Супермена присутній і інший персонаж DC Comics — Бетмен, але цей всесвіт відрізняється від того, який був створений Крістофером Ноланом в його трилогії про Бетмена. Крістіан Бейл (зіграв даного персонажа в трилогії Нолана) відмовився знову повертатися до ролі, ходили чутки, що він нарешті-то погодився на роль Бетмена за великий гонорар, але їх спростували. Тому студії Warner Bros. і DC Comics запросили Бена Аффлека на роль Бетмена[8].

20 липня 2013 року видання The Hollywood Reporter повідомило, що на San Diego Comic-Con International Зак Снайдер оголосив: сіквел «Людини зі сталі» буде влітку в 2016 році, і в цьому фільмі Супермен буде в одній команді з Бетменом; Генрі Кавілл знову повернеться до своєї ролі, а роль Брюса Уейна виконає Бен Аффлек. Також видання повідомляє, що фільм «Ліга Справедливості» вийде на екрани через рік — у 2017 році[9]. 5 грудня 2013 року був офіційно оголошено, що ізраїльська актриса Галь Гадот виконає роль Диво-жінки. 25 квітня Variety з посиланням на достовірні джерела повідомив про поповнення в акторському складі фільму «Бетмен проти Супермена», Рей Фішер зіграє Віктора Стоуна, більш відомого як Кіборг. Очікується, що його роль буде невеликий, але в прийдешньому фільмі «Ліга справедливості» вона істотно розшириться. В кінці червня стало відомо, що до акторського складу приєднався Скут МакНейрі. У серпні 2014 року в інтерв'ю іспаномовного сайту LaNacion Двейн Джонсон підтвердив, що він зніметься у фільмі про Шазама або про Чорного Адама. Джонсон не повідомив, чи йде мова про сольний фільмі, або його персонаж якось буде задіяний в прийдешньому блокбастері «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості» або ж в «Ліга Справедливості». Однак актор зазначив, що кіновсесвіту і міфологія коміксів пов'язані.

Фільм «Бетмен проти Супермена» не виправдав касових очікувань Warner Bros. і отримав негативні відгуки від фанатів і критиків за свою похмуру тональність[10]. Warner Bros. вирішили, що не слід давати Снайдеру стільки свободи, скільки він мав у двох попередніх фільмах всесвіту, і реорганізували майбутні проєкти DC у новий підрозділ «DC Films»[11][12]. 18 травня 2016 року студія Warner Bros. призначила керівників підрозділу DC Films — креативного директора DC Comics Джеффа Джонса і виконавчого віце-президента Warner Bros. Джона Берга, вони хотіли зробити «Лігу Справедливості» оптимістичнішою та сповненою надії[12][13]. Коли студію не задовольнила їх праця, вона найняла Джосса Відона написання перезнімання фільму[13]. Зак Снайдер покинув створення «Ліги Справедливості» після смерті своєї доньки у березні 2017 року, а Відон завершив фільм зі значними змінами[14][14][15]. «Ліга Справедливості» стала ще одним рейтинговим та комерційним провалом для Warner Bros, і наприкінці 2017 року студія знову переосмислила свій підхід до DC. Берг і Джонс покинули DC Films, а запланований спін-офф про Бетмена переріс у фільм «Бетмен» 2022 року, який не входить у DCEU[16].

Warner Bros. хотіла, щоб майбутні фільми DCEU були більш самостійними, і не мали такого зв'язку як планувалося раніше[17]. Волтер Хамада був призначений новим президентом DC Films у січні 2018 року[18]. У жовтні того ж року Джеймс Ґанн був найнятий сценаристом і режисером фільму «Загін самогубців: Місія навиліт», самостійного продовження попереднього фільму DCEU «Загін самогубців», який зберіг деяких акторів, але в іншому розповідав власну історію[19][20][21]. Над розробкою фільму також працював продюсер Пітером Сафраном, який до цього продюсував деякі фільми DCEU[22]. У травні 2020 року Warner Bros. і Зак Снайдер оголосили, що його оригінальне бачення «Ліги Справедливості» буде випущено на сервісі HBO Max як «Ліга справедливості Зака Снайдера»[23]. Президент DC Films наприкінці 2020 року хотів почати випускати спін-оффи DCEU у вигляді телесеріалів для HBO Max, у тому числі спін-офф «Загону самогубців: Місія навиліт» — «Миротворець»[24][25]. На той момент існувало близько 25 інших телесеріалів на основі DC Comics і Хамада хотів об'єднати їх усі за допомогою мультивсесвіту, який був представлений у фільмі «Флеш»[24][26].

Придбання компанією Discovery[ред. | ред. код]

У 2022 році компанія Discovery завершила придбання DC та її материнської компанії Warner Bros., утворивши нову компанію під назвою Warner Bros. Discovery з Девідом Заславом на посаді генерального директора. Заслав прагнув докорінно змінити DCEU та реструктурувати DC Entertainment, тому почав шукати нового творчого лідера, що буде схожим на президента Marvel Studios Кевіна Файгі та очолить підрозділ й телепроєкти DC[27]. Попри деякі нещодавні успіхи фільмів та серіалів DC, Заслав та Warner Bros. Discovery вважали, що DC недостатньо використовує своїх ключових персонажів, типу Супермена, та їй бракує «послідовної творчої та брендової стратегії»[28]. У червні Заслав оголосив, що DC Films буде відокремлено від Warner Bros. у структурі WBD, але підрозділ буде під наглядом голів Warner Bros. Як тимчасових лідерів DC Заслав призначив Майкла Де Луку та Памелу Абді, а президент DC Films, Волтер Хамада, за раніше підписаним контрактом, мав залишатися на посаді ще до кінця року[29][30].

На початку серпня WBD вирішила не випускати фільм DCEU «Бетдівчина» ні на HBO Max, ні у кінотеатральний прокат, заявивши, що він «просто не спрацює» і суперечить мандату Заслава робити фільми DC «великими театральними подіями»[31]. Після скасування «Бетдівчини» Хамада намагався покинути пост DC Films, але Майкл Де Луку та Памела Абді вмовили його залишитися до прем'єри фільму «Чорний Адам» у жовтні 2022 року[32][33]. Незабаром після цього Заслав заявив, що йому потрібен новий 10-річний план фільмів DC, і він заручився підтримкою виконавчого директора Disney Алана Ф. Горна в пошуку нового лідера для DC[34]. Восени Генрі Кавілл повернувся до ролі Супермена для епізодичної ролі у фільмі «Чорний Адам». Ця поява суперечила баченню Хамади, та було схвалено Де Лукою та Абді, коли до них безпосередньо звернувся зірка Двейн Джонсон, виконавець ролі Чорного Адама. Джонсон почав просувати ідею створення фільму «Чорний Адам проти Супермена» з Кавіллом у головній ролі, й Warner Bros. почала працювати над сиквелом «Людини зі сталі» з Генрі Кавіллом у головній ролі[35].

Після розгляду багатьох кандидатів компанія оголосила, що Джеймс Ґанн та Пітер Сафран очолять компанію DC Studios, яка раніше називалася як DC Films[36]. У січні 2023 року Джеймс та Пітер оголосили, що розширений всесвіт DC буде перезапущено як «Всесвіт DC»[37]. Протягом 2023 року вийшли чотири останні проєкти DCEU, які були зняти до зміни керівництва: «Шазам! Лють богів», «Флеш», «Синій Жук» та «Аквамен і загублене королівство».

Проєкти[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Назва Дата виходу в Україні Режисер(и) Сценарист(и) Продюсер(и)
Людина зі сталі 20 червня 2013 Зак Снайдер Девід С. Ґоєр Крістофер Нолан, Емма Томас, Дебора Снайдер, Чарльз Ровен
Бетмен проти Супермена:
На зорі справедливості
24 березня 2016 Кріс Терріо
Девід С. Ґоєр
Дебора Снайдер, Чарльз Ровен
Загін самогубців 4 серпня 2016 Девід Еєр Чарльз Ровен, Річард Сакл
Диво-жінка 1 червня 2017 Петті Дженкінс Аллан Гейнберг Зак Снайдер, Дебора Снайдер, Чарльз Ровен, Річард Сакл
Ліга Справедливості 16 листопада 2017 Зак Снайдер Кріс Терріо
Джосс Відон
Чарльз Ровен, Дебора Снайдер, Джефф Джонс, Джон Берґ
Аквамен 13 грудня 2018 Джеймс Ван Вілл Білл
Джефф Джонс
Пітер Сафран
Шазам! 4 квітня 2019 Девід Ф. Сандберг Генрі ГайденДаррен Лемке
Хижі пташки (та фантастична Харлі Квін) 6 лютого 2020 Кеті Янь Крістіна Годсон Марґо Роббі, Брян Ункелесс, Сью Кролл
Диво-жінка 1984 25 грудня 2020 Петті Дженкінс Петті Дженкінс, Джефф Джонс, Девід Калагам Петті Дженкінс, Чарльз Ровен, Дебора Снайдер, Зак Снайдер, Галь Гадот
Ліга справедливості Зака Снайдера 18 березня 2021 Зак Снайдер Кріс Терріо Чарльз Ровен, Дебора Снайдер
Загін самогубців: Місія навиліт 5 серпня 2021 Джеймс Ґанн Майкл Де Лука, Джефф Джонс, Зак Снайдер, Дебора Снайдер
Чорний Адам 20 жовтня 2022 Жауме Колєт-Серра Адам Штікель
Рорі Гайнс
Сохраб Ноширвані
Двейн Джонсон, Хірам Ґарсіа, Дені Ґарсіа, Бо Флінн і Скот Шелдон
Шазам! Лють богів 17 березня 2023 Девід Ф. Сандберг Генрі Гейден
Кріс Морган
Пітер Сафран, Джефф Джонс
Флеш 15 червня 2023 Андрес Мускетті Крістіна Годсон Барбара Мускетті, Майкл Диско
Синій Жук 17 серпня 2023 Анхель Мануель Сото Гарет Даннет Алькосер Пітер Сафран
Аквамен і загублене королівство 25 грудня 2023 Джеймс Ван Девід Леслі Джонсон Джеймс Ван, Пітер Сафран

Телесеріали[ред. | ред. код]

Серіал Сезон К-ть епізодів Дата показу Продюсер(и)
Прем'єра сезону Фінал сезону
Миротворець 1 8 13 січня 2022 17 лютого 2022 Джеймс Ґанн

Музика[ред. | ред. код]

Саундреки до фільмів[ред. | ред. код]

Назва Дата виходу у США Тривалість Лейбл
Людина зі сталі 11 червня 2013
  • 87:49
  • 118:18 (Deluxe Edition)[38]
WaterTower Music
Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості 18 березня 2016
  • 71:35
  • 90:27 (Deluxe Edition)
Загін самогубців 5 серпня 2016 50:57 Atlantic Records
Загін самогубців
  • 72:33
  • 93:38 (Digital Edition)
WaterTower Music
Диво-жінка 2 червня 2017 78:38
Ліга справедливості 10 листопада 2017 101:22
Аквамен 14 грудня 2018 65:07

Сингли[ред. | ред. код]

Назва Дата виходу у США Фільм Тривалість Виконавець(вці) Лейбл
«Heathens» 16 червня 2016 Загін самогубців 3:15 Twenty One Pilots AtlanticWarner Bros. Records
«Sucker for Pain» 24 червня 2016 4:03 Lil Wayne, Wiz Khalifa, Imagine Dragons, Logic та Ty Dolla $ign з X Ambassadors
«Purple Lamborghini» 22 липня 2016 3:35 Skrillex та Rick Ro$$
«Gangsta» 1 серпня 2016 2:57 Kehlani
«To Be Human» 25 травня 2017 Диво-жінка 4:01 Sia з Labrinth WaterTower Music
«Come Together» 8 вересня 2017 Ліга справедливості 3:13 Gary Clark Jr. та Junkie XL
«Everybody Knows» 10 листопада 2017 4:26 Sigrid
«Everything I Need» 13 грудня 2018 Аквамен 3:20 Скайлар Грей

Книги[ред. | ред. код]

НазваДата публікаціїАвтор(и)ПриміткиПосилання
Man of Steel: The Early Years: Junior Novel30.04.2013Frank Whitman[39]
Man of Steel: The Official Movie Novelization18.06.2013Greg CoxНовеллізація фільму[40]
Batman v Superman: Dawn of Justice — Cross Fire16.02.2016Michael Kogge[41]
Suicide Squad: The Official Movie Novelization05.08.2016Marv WolfmanНовеллізація фільму[42]
Wonder Woman: Junior Novel30.05.2017Steve KorteНовеллізація фільму[43]
Wonder Woman: The Official Movie Novelization02.06.2017Nancy HolderНовеллізація фільму[44]

Комікси[ред. | ред. код]

НазваВипуск(и)Дата публикаціїАвтор(и)Художник(и)ПриміткиПосилання
Man of Steel Prequel118.05.2013Sterling GatesJerry OrdwayРекламний цифровий комікс з Walmart[45]
Warner Bros. Pictures Presents Batman v Superman: Dawn of Justice528.01.2016Christos GageJoe BennetРекламні цифрові приквел-комікси від Dr Pepper[46]
General Mills Presents Batman v Superman: Dawn of Justice428.02.2016Jeff Parker, Christos Gage, Marguerite Bennett, and Joshua WilliamsonR.B. Silva, Federico Dallochio, Marcus To, and Eduardo PansicaРекламний приквел-комікс від General Mills[47]
Batman v Superman: Dawn of Justice — Upstairs/Downstairs129.02.2016Christos GageJoe BennetРекламний цифровий приквел-комікс від Doritos та Walmart[48]
Suicide Squad — Suicide Blonde102.06.2016Tony BedardTom Derenick; Juan Albarran; Hi-Fi; Lori JacksonРекламний цифровий приквел-комікс від SPLAT hair dye.[49]
Mercedes-Benz Presents Justice League620.10.2017Adam SchlagmanJason Badower, Annette Kwok, Michael HeislerРекламний цифровий міні-комікс від Mercedes Benz[50][51][52][53][54][55]

Хронологія[ред. | ред. код]

Більшість фільмів розширеного всесвіту DC не мають чітко вираженої дати подій, тому хронологічний порядок фільмів може різнитися в залежності від джерела. Доволі спірним питанням є також фільм «Ліга Справедливості Зака Снайдера», який офіційно не вважається каноном, проте деякі фільми посилаються на нього[56][57].

Підтверджені дані про хронологію всесвіту:

  • «Людина зі сталі» відбувається приблизно у 2013 році, після фільмів «Диво-жінка» (1918 рік) та «Диво-жінка 1984» (1984 рік)
  • Завершальні сцени фільму «Диво-жінка» відбуваються в теперішньому часі, після подій фільму «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості»
  • Події «Бетмен проти Супермена» відбуваються за 18 місяців після подій «Людини зі сталі» та завершується смертю Супермена[58]
  • Смерть Супермена згадується у фільмах «Загін самогубців» та «Ліга Справедливості», які відбуваються приблизно за рік та два роки відповідно[59]
  • Дати подій у «Лізі Справедливості Зака Снайдера» майже повністю співпадають з кінотеатральним варіантом фільму[59]
  • Більшість подій у фільмі «Аквамен» відбувається за кілька місяців після «Ліги Справедливості»[60][59]
  • «Шазам!» відбувається під час різдвяного сезону 2018 року[61]
  • «Шазам! Лють богів» відбувається приблизно за два роки після попереднього фільма про Шазама[62]
  • Події фільму «Хижі пташки (та фантастична Харлі Квін)» стаються у 2020 році[63]
  • «Загін самогубців: Місія навиліт» відбувається у 2021 році[64]
  • Серіал «Миротворець» діє через п'ять місяців після подій фільму «Загін самогубців: Місія навиліт»[65]
  • Більшість подій фільму «Чорний Адам» відбуваються у 2022 році[66][59]
  • Фільм «Флеш» починається після всіх попередніх фільмів[67][59]

Персонажі та актори[ред. | ред. код]

  • АК свідчить, що персонаж з'явився у вигляді камео
  • Темно-сірі клітинки свідчать, що персонажа не з'являвся у фільмі
Персонаж Фільми Телесеріали
Людина зі сталі Бетмен проти Супермена Фільми про Загін самогубців Фільми про Диво-жінку Фільми про Лігу Справедливості Фільми про Аквамена Фільми про Шазама Хижі пташки Чорний Адам Флеш Миротворець
Баррі Аллен
Флеш
Езра МіллерК Езра Міллер Езра Міллер Езра МіллерК
Артур Каррі
Аквамен
Джейсон МомоаК Джейсон Момоа Джейсон МомоаК
Кел-Ел / Супермен
Кларк Кент
Генрі Кавілл Генрі Кавілл Раян ГадліК Генрі КавіллК Бред АбраменкоК
Джокер Джаред Лето Джаред ЛетоК Джон ҐотК
Дж'онн Дж'онзз
Марсіанський Мисливець
Гаррі Леннікс Гаррі ЛенніксК
Лоїс Лейн Емі Адамс Емі Адамс
Діана Принц
Диво-жінка
Галь Гадот Галь Гадот Галь ГадотК Галь ГадотК Кімберлі фон ІльбергК
Брюс Вейн
Бетмен
Бен Аффлек Бен АффлекК Бен Аффлек Бен АффлекК
Генерал Зод Майкл Шеннон Майкл ШеннонК Майкл Шеннон
Аманда Воллер Віола Девіс Віола ДевісК Віола ДевісК
Біллі Бетсон
Шазам
Ешер Енжел та Захарі Лівай
Харлін Квінзель
Харлі Квін
Марґо Роббі Марґо Роббі
Джонатан Кент Кевін Костнер Кевін КостнерК
Марта Кент Даян Лейн
Альфред Пенніворт Джеремі Айронс Джеремі Айронс Джеремі Айронс
Віктор Стоун
Кіборг
Рей ФішерК Рей Фішер
Мера Ембер ГердК Ембер Герд
Стів Тревор Кріс Пайн
Чорний Адам Двейн ДжонсонК Двейн Джонсон
Крістофер Сміт
Миротворець
Джон Сіна Джон Сіна

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

Фільм Дата виходу в США Дата виходу в Україні Касові збори Бюджет Прм.
США та Канада Україна Світові Загальні
Людина зі сталі 14 червня 2013 20 червня 2013 $291,045,518 $1,039,036 $377,000,000 $668,045,518 $225 млн [68]
Бетмен проти Супермена 25 березня 2016 24 березня 2016 $330,360,194 $1,279,073 $543,274,725 $873,634,919 $250 млн [69]
Загін самогубців 5 серпня 2016 4 серпня 2016 $325,100,054 $2,916,352 $421,746,840 $746,846,894 $175 млн [70]
Диво-жінка 2 червня 2017 1 червня 2017 $412,563,408 $826,118 $409,283,604 $821,847,012 $149 млн [71]
Ліга справедливості 17 листопада 2017 16 листопада 2017 $229,024,295 $1,438,545 $428,900,000 $657,924,295 $300 млн [72]
Аквамен 21 грудня 2018 13 грудня 2018 $335,104,314 $4,073,815 $813,424,079 $1,148,528,393 $200 млн [73]
Шазам! 5 квітня 2019 4 квітня 2019 $140,480,049 $1,441,005 $227,318,962 $367,799,011 $100 млн [74]
Хижі пташки 7 лютого 2020 6 лютого 2020 $84,172,791 $1,092,984 $121,200,000 $205,372,791 $85 млн [75]
Диво-жінка 1984 25 грудня 2020 16 грудня 2020 $46,801,036 $1,104,397 $122,800,000 $169,601,036 $200 млн [76]
Загін самогубців: Місія навиліт 5 серпня 2021 5 серпня 2021 $55,817,425 $1,568,382 $112,900,000 $168,717,425 $185 млн [77]
Чорний Адам 21 жовтня 2022 20 жовтня 2022 $168,152,111 $225,100,000 $393,252,111 $195 млн [78]
Шазам! Лють богів 17 березня 2023 16 березня 2023 $57,638,006 $220,038 $76,145,000 $133,783,006 $125 млн [79]
Флеш 16 червня 2023 16 червня 2023 $105,210,665 $156,800,000 $262,010,665 $200 млн [80]
Синій Жук 18 серпня 2023 17 серпня 2023 $72,488,072 $56,800,000 $129,288,072 $120 млн [81]
Аквамен і загублене королівство 20 грудня 2023 21 грудня 2023 $124,479,030 $309,900,000 $434,379,030 $205 млн [82]
Загалом $2,778,718,732 $16,999,745 $6,985,076,621 $7,182,043,723 $2.734 млрд [83]

Реакція критиків[ред. | ред. код]

Фільм Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Людина зі сталі 56 % (344 рецензії)[84] 55 (47 рецензії)[85] A–[86]
Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості 29 % (438 рецензій)[87] 44 (51 рецензія)[88] B[89]
Загін самогубців 26 % (392 рецензії)[90] 40 (53 рецензії)[91] B+[92]
Диво-жінка 93 % (480 рецензій)[93] 76 (50 рецензій)[94] A[95]
Ліга справедливості 39 % (409 рецензій)[96] 45 (52 рецензії)[97] B+[98]
Аквамен 65 % (414 рецензії)[99] 55 (50 рецензій)[100] A–[101]
Шазам! 90 % (420 рецензій)[102] 71 (53 рецензії)[103] A[104]
Хижі пташки (та фантастична Харлі Квін) 78 % (442 рецензії)[105] 60 (59 рецензій)[106] B+[104]
Диво-жінка 1984 58 % (449 рецензій)[107] 60 (58 рецензій)[108] B+[109]
Ліга справедливості Зака Снайдера 71 % (310 рецензій)[110] 54 (46 рецензій)[111]
Загін самогубців: Місія навиліт 90 % (379 рецензій)[112] 72 (55 рецензій)[113] B+[114]
Чорний Адам 38 % (296 рецензій)[115] 41 (52 рецензії)[116] B+[117]
Шазам! Лють богів 49 % (244 рецензії)[118] 47 (49 рецензій)[119] B+[120]
Флеш 64 % (348 рецензій)[121] 56 (54 рецензії)[122] B[123]
Синій Жук 78 % (272 рецензії)[124] 61 (52 рецензії)[125] B+[126]
Аквамен і загублене королівство 34 % (204 рецензії)[127] 42 (43 рецензії)[128] B[129]
Середній рейтинг 60 % 55 B+

Нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ahmed, Tufayel (27 березня 2016). 'Batman vs. Superman' Almost Happened 15 Years Ago. Newsweek (англ.). Процитовано 11 липня 2023.
  2. Internet Archive, David (2003). Tales from development hell : Hollywood film-making the hard way. London : Titan. ISBN 978-1-84023-691-0.
  3. EXCLUSIVE: Christian Bale Met For Superman Role In Wolfgang Petersen's 'Batman Vs. Superman'. MTV (англ.). Процитовано 11 липня 2023.
  4. Garrett, Diane (20 вересня 2007). George Miller to lead ‘Justice League’. Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  5. Garrett, Michael Fleming,Diane; Fleming, Michael; Garrett, Diane (17 січня 2008). Warner pulls plug on ‘Justice League’. Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  6. David S. Goyer Explains How MAN OF STEEL Sets Up JUSTICE LEAGUE. Collider (амер.). 13 червня 2013. Архів оригіналу за 10 липня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  7. Finke, Nikki; Finke, Nikki (11 червня 2013). ‘Man Of Steel’ Sequel Underway With Zack Snyder And David S. Goyer. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 6 грудня 2017. Процитовано 10 липня 2021.
  8. New Batman in Justice League Movie, Says David S. Goyer - IGN (англ.), архів оригіналу за 10 липня 2021, процитовано 10 липня 2021
  9. Kit, Borys; Kit, Borys (20 липня 2013). Superman and Batman Film Set for Comic-Con Reveal. The Hollywood Reporter (амер.). Архів оригіналу за 10 липня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  10. Kit, Borys (6 травня 2016). Ben Affleck Elevated to ‘Justice League’ Executive Producer. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  11. Fritz, Ben (8 вересня 2016). Warner Bros.’s New Strategy on DC: Lighten Up, Superheroes. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 11 липня 2023.
  12. а б Kit, Borys (17 травня 2016). ‘Batman v. Superman’ Fallout: Warner Bros. Shakes Up Executive Roles (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  13. а б Fritz, Ben (6 листопада 2017). The Quest to Save ‘Justice League’. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 11 липня 2023.
  14. а б Kit, Borys (22 травня 2017). Zack Snyder Steps Down From ‘Justice League’ to Deal With Family Tragedy. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  15. Kit, Borys (20 травня 2020). “It Will Be an Entirely New Thing”: Zack Snyder’s $20M-Plus ‘Justice League’ Cut Plans Revealed. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  16. Kit, Borys (9 грудня 2016). Zack Snyder Firming Up Post-‘Justice League’ Plans with ‘The Last Photograph’ (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  17. Riesman, Abraham (25 грудня 2020). How Wonder Woman Changed DC’s Entire Movie Strategy. Vulture (en-us) . Процитовано 11 липня 2023.
  18. Lang, Brent (4 січня 2018). Warner Bros. Taps Walter Hamada to Oversee DC Films Production (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  19. Jr, Mike Fleming (9 жовтня 2018). James Gunn Boards ‘Suicide Squad 2’ To Write And Possibly Direct. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  20. McClintock, Aaron Couch,Pamela; Couch, Aaron; McClintock, Pamela (30 січня 2019). ‘The Batman,’ ‘The Suicide Squad’ Set 2021 Release Dates. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  21. The Suicide Squad Producer Rules Out Connections To Previous Film. DC (англ.). Процитовано 11 липня 2023.
  22. 'The Suicide Squad' Producer Explains How the Film Connects to 'Suicide Squad': "We Don't Address It". Collider (англ.). 6 липня 2021. Процитовано 11 липня 2023.
  23. Barnes, Brooks (27 грудня 2020). Managing Movie Superheroes Is About to Get a Lot More Complicated. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 11 липня 2023.
  24. а б Barnes, Brooks (27 грудня 2020). Managing Movie Superheroes Is About to Get a Lot More Complicated. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 11 липня 2023.
  25. White, Peter (23 вересня 2020). ‘The Suicide Squad’ TV Spinoff ‘Peacemaker’ Starring John Cena From James Gunn Ordered By HBO Max. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  26. Nast, Condé (20 серпня 2020). Ben Affleck Will Return as Batman in The Flash. Vanity Fair (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  27. Donnelly, Brent Lang,Matt; Lang, Brent; Donnelly, Matt (14 квітня 2022). Warner Bros. Discovery Exploring Overhaul of DC Entertainment (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 21 травня 2023.
  28. Donnelly, Brent Lang,Matt; Lang, Brent; Donnelly, Matt (14 квітня 2022). Warner Bros. Discovery Exploring Overhaul of DC Entertainment (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  29. Donnelly, Brent Lang,Matt; Lang, Brent; Donnelly, Matt (7 червня 2022). For Warner Bros., a Leadership Change, a Polo Lounge Lunch, and Nagging Questions About DC Films’ Future. Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  30. Donnelly, Matt (1 червня 2022). David Zaslav Outlines Major Warner Bros. Film Overhaul, Addresses Toby Emmerich Exit. Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  31. facebook.com/umbertogonzalez (2 серпня 2022). 'Batgirl' Won't Fly: Warner Bros. Discovery Has No Plans to Release Nearly Finished $90 Million Film (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  32. D'Alessandro, Mike Fleming Jr,Peter White,Anthony; Jr, Mike Fleming; White, Peter; D'Alessandro, Anthony (7 серпня 2022). The Dish: Amid Layoffs, How David Zaslav Might Deal With J.J. Abrams’ Bad Robot, DC’s Walter Hamada & New Warner Bros. Pictures Chiefs Mike De Luca & Pam Abdy. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  33. Couch, Aaron (10 серпня 2022). DC Films “Reset” Adds More Confusion for Warner Bros.’ Slate. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  34. Vary, Adam B. (4 серпня 2022). Warner Bros. Discovery CEO Defends Axing ‘Batgirl’: ‘We’re Not Going to Put a Movie Out Unless We Believe in It’. Variety (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  35. Kit, Borys (17 жовтня 2022). DC at a Turning Point: James Gunn Pitches Secret Movie, Dwayne Johnson Flexes His Superman Power (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  36. Otterson, Joe (25 жовтня 2022). James Gunn, Peter Safran to Lead DC Studios for Warner Bros. Discovery. Variety (амер.). Процитовано 21 травня 2023.
  37. D'Alessandro, Anthony (31 січня 2023). James Gunn & Peter Safran Unveil Big DC Plan With New Movies For Batman & Robin, ‘Swamp Thing’, ‘The Authority’; ‘Lanterns’ TV Series & More. Deadline (амер.). Процитовано 12 липня 2023.
  38. Man of Steel Soundtrack. Hans-zimmer.com. Архів оригіналу за 14 червня 2013. Процитовано 10 червня 2013.
  39. Man of Steel: The Early Years: Junior Novel. amazon.com. Архів оригіналу за 14 вересня 2020. Процитовано 29 липня 2018.
  40. Man of Steel: The Official Movie Novelization. titanbooks. Архів оригіналу за 30 грудня 2016. Процитовано 29 липня 2018.
  41. Stangis, Jason (30 вересня 2015). Feeling the Force of Star Wars Day at Santa Monica Library. smmirror.com. Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 30 вересня 2015.
  42. Suicide Squad: The Official Movie Novelization. titanbooks. Архів оригіналу за 28 квітня 2017. Процитовано 29 липня 2018.
  43. Wonder Woman: The Junior Novel. HarperCollins. Архів оригіналу за 26 лютого 2017. Процитовано 29 липня 2018.
  44. Wonder Woman: The Official Movie Novelization. titanbooks. Архів оригіналу за 10 червня 2017. Процитовано 29 липня 2018.
  45. Burlingame, Russ (18 травня 2013). Geoff Johns, Sterling Gates Contributed to Man of Steel Comic. ComicBook.com. Архів оригіналу за 22 липня 2015. Процитовано 22 липня 2015.
  46. Whitbrook, James (4 лютого 2016). Everything You Need to Know Going into Batman v Superman, According to Dr Pepper. io9.com. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 4 лютого 2016.
  47. Staff (28 лютого 2016). Read The Batman Vs. Superman General Mills Prequel Comics. Comics Book News. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 14 березня 2016.
  48. Yaws, Jay (22 лютого 2016). Doritos One-Shot: Batman v Superman – Upstairs/Downstairs #1 review. batman-news.com. Архів оригіналу за 24 лютого 2016. Процитовано 22 лютого 2016.
  49. [1] [Архівовано 14 червня 2017 у Wayback Machine.]Копія. Архів оригіналу за 28 жовтня 2016. Процитовано 13 жовтня 2016. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=да (довідка) Retrieved May 2, 2016.
  50. mercedesbenz (20 жовтня 2017). Mercedes-Benz Presents Justice League (Joyride). instagram.com. Процитовано 21 жовтня 2017.
  51. mercedesbenz (25 жовтня 2017). Mercedes-Benz Presents Justice League (Guiding Lights). instagram.com. Процитовано 26 жовтня 2017.
  52. mercedesbenz (30 жовтня 2017). Mercedes-Benz Presents Justice League (Fast Food). instagram.com. Процитовано 30 жовтня 2017.
  53. mercedesbenz (3 листопада 2017). Mercedes-Benz Presents Justice League (Shifting Gears). instagram.com. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 4 листопада 2017.
  54. mercedesbenz (8 листопада 2017). Mercedes-Benz Presents Justice League (Pit Stop). instagram.com. Архів оригіналу за 8 вересня 2019. Процитовано 9 листопада 2017.
  55. mercedesbenz (14 листопада 2017). Mercedes-Benz Presents Justice League (Winner Drives). instagram.com. Архів оригіналу за 13 вересня 2019. Процитовано 15 листопада 2017.
  56. Cecchini, Mike (22 жовтня 2022). Is Zack Snyder's Justice League Canon Thanks to Black Adam?. Den of Geek (амер.). Процитовано 30 грудня 2023.
  57. Curran, Brad (17 червня 2023). Zack Snyder’s Justice League Is Canon?! Major The Flash Clue Rounds The DCEU Off In Snyder Style. ScreenRant (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  58. Review: 'Batman v Superman,' with Ben Affleck and Henry Cavill, is a gritty superhero showdown. Los Angeles Times (амер.). 23 березня 2016. Процитовано 30 грудня 2023.
  59. а б в г д Staff, Collider (25 серпня 2020). DC Movies in Order: How to Watch Chronologically or by Release Date. Collider (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  60. Curran, Brad (1 серпня 2020). Justice League: Every Aquaman Connection Cut From The Theatrical Release. ScreenRant (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  61. DCEU Timeline: The DC Cinematic Universe, in Chronological Order. Inverse (англ.). 17 грудня 2018. Процитовано 30 грудня 2023.
  62. Odman, Sydney (20 березня 2023). ‘Shazam! Fury of the Gods’ Writers Talk ‘Fast’ Joke, New DC Leadership and That Major Cameo. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 30 грудня 2023.
  63. Mancuso, Vinnie (15 серпня 2020). When Does Birds of Prey Take Place in the DCEU Timeline?. Collider (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  64. Labonte, Rachel (19 квітня 2020). The Suicide Squad Takes Place In 2021, After The Events Of Birds Of Prey. ScreenRant (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  65. Ryan, Danielle (13 січня 2022). Where Peacemaker Fits In The Suicide Squad Timeline. /Film (амер.). Процитовано 30 грудня 2023.
  66. Oddo, Marco Vito (20 жовтня 2022). How Does Black Adam Connect to ‘The Suicide Squad’ and ‘Peacemaker’?. Collider (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  67. published, Molly Edwards (14 червня 2023). When does The Flash take place on the DC timeline?. gamesradar (англ.). Процитовано 30 грудня 2023.
  68. Man of Steel (2013). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 14 жовтня 2013. Процитовано 7 лютого 2018.
  69. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 16 грудня 2016. Процитовано 7 лютого 2018.
  70. Suicide Squad (2016). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 28 січня 2017. Процитовано 7 лютого 2018.
  71. Wonder Woman (2017). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 25 липня 2017. Процитовано 7 лютого 2018.
  72. Justice League (2017). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 19 листопада 2017. Процитовано 17 березня 2018.
  73. Aquaman (2018) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com (англ.). Архів оригіналу за 5 листопада 2018. Процитовано 5 листопада 2018.
  74. Shazam!. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  75. Birds of Prey. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  76. Wonder Woman 1984. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  77. The Suicide Squad. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  78. Black Adam. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  79. Shazam! Fury of the Gods. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  80. The Flash. Box Office Mojo. Процитовано 11 липня 2023.
  81. Blue Beetle. Box Office Mojo. Процитовано 22 грудня 2023.
  82. Aquaman and the Lost Kingdom. Box Office Mojo. Процитовано 22 грудня 2023.
  83. DC Extended Universe at the Box Office. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 21 серпня 2017. Процитовано 9 січня 2018.
  84. Man of Steel. Rotten Tomatoes. Flixster. Архів оригіналу за 7 серпня 2014. Процитовано 2 квітня 2016.
  85. Man of Steel. Metacritic. CBS. Архів оригіналу за 6 липня 2014. Процитовано 9 липня 2013.
  86. Cunningham, Todd (17 червня 2013). CinemaScore Gets 'A' From Studios, Especially When It Counters Critics. TheWrap. Архів оригіналу за 26 березня 2016. Процитовано 26 березня 2016.
  87. Batman v Superman: Dawn of Justice. Rotten Tomatoes. Flixster. Архів оригіналу за 2 червня 2017. Процитовано 2 квітня 2016.
  88. Batman v Superman: Dawn of Justice - Metacriric. Metacritic. CBS. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 23 березня 2016.
  89. D'Alessandro, Anthony (26 березня 2016). 'Batman V Superman' $170M Opening Is An All-Time High For Warner Bros. & Pre-Summer: Why Complain? – Saturday B.O. Deadline. Архів оригіналу за 26 березня 2016. Процитовано 26 березня 2016.
  90. Suicide Squad (2016). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 14 вересня 2016. Процитовано 3 серпня 2016.
  91. Suicide Squad reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 6 серпня 2016. Процитовано 3 серпня 2016.
  92. D'Alessandro, Anthony (5 серпня 2016). ‘Suicide Squad’ Looking To Loot Year’s Third Biggest Opening With $140M-$145M. Deadline. Архів оригіналу за 12 серпня 2016. Процитовано 6 серпня 2016.
  93. Wonder Woman (2017). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 1 червня 2017. Процитовано 30 травня 2017.
  94. Wonder Woman reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 3 червня 2017. Процитовано 30 травня 2017.
  95. ‘Wonder Woman’ Breaks Glass Ceiling For Female Directors & Stomps On ‘Iron Man’ With $100.5M Debut – Sunday AM. Deadline. Архів оригіналу за 5 червня 2017. Процитовано 4 червня 2017.
  96. Justice League (2017). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 17 січня 2018. Процитовано 16 листопада 2017.
  97. Justice League reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 15 листопада 2017. Процитовано 15 листопада 2017.
  98. D'Alessandro, Anthony (17 листопада 2017). ‘Justice League’ Powers To $13M Thursday Night; Beats ‘Wonder Woman’ – Friday AM Update. Deadline.com. Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 17 листопада 2017.
  99. Aquaman (2018). Rotten Tomatoes. Fandango Media. Архів оригіналу за 27 липня 2015. Процитовано 13 грудня 2018.
  100. Aquaman reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 31 жовтня 2015. Процитовано 13 грудня 2018.
  101. Cinemascore. cinemascore.com. Архів оригіналу за 2 січня 2018. Процитовано 3 грудня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  102. Shazam! - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 5 квітня 2019. Процитовано 11 липня 2023.
  103. Shazam!, процитовано 11 липня 2023
  104. а б D'Alessandro, Anthony (7 квітня 2019). ‘Shazam!’ Shoots To Super $53M+ Opening, $56M+ With Previews; ‘Pet Sematary’ Purrs $25M – Sunday AM B.O. Final. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  105. Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 7 лютого 2020. Процитовано 11 липня 2023.
  106. Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn), процитовано 11 липня 2023
  107. Wonder Woman 1984 - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 25 грудня 2020. Процитовано 11 липня 2023.
  108. Wonder Woman 1984, процитовано 11 липня 2023
  109. D'Alessandro, Anthony (27 грудня 2020). ‘Wonder Woman 1984’ Hits $16.7M At Domestic B.O. In Face Of HBO Max Release; Record For Pandemic, But 84% Lower Than First Pic’s Opening. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  110. Zack Snyder's Justice League - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 11 липня 2023.
  111. Zack Snyder's Justice League, процитовано 11 липня 2023
  112. The Suicide Squad - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 6 серпня 2021. Процитовано 11 липня 2023.
  113. The Suicide Squad, процитовано 11 липня 2023
  114. D'Alessandro, Anthony (8 серпня 2021). ‘The Suicide Squad’ Posts Best R-Rated Opening During Pandemic With $26.5M, But Worst For Franchise: Here’s Why. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  115. Black Adam - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 21 жовтня 2022. Процитовано 11 липня 2023.
  116. Black Adam, процитовано 11 липня 2023
  117. D'Alessandro, Anthony (23 жовтня 2022). ‘Black Adam’ Powers To $67M Opening, Dwayne Johnson’s Best Opening As A Leading Man – Sunday AM Update. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  118. Shazam! Fury of the Gods - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 17 березня 2023. Процитовано 11 липня 2023.
  119. Shazam! Fury of the Gods, процитовано 11 липня 2023
  120. D'Alessandro, Anthony (19 березня 2023). ‘Shazam! Fury Of The Gods’ Doesn’t Fly With Moviegoers At $30M+ Opening: Here’s Why – Sunday Box Office. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  121. The Flash - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 16 червня 2023. Процитовано 11 липня 2023.
  122. The Flash, процитовано 11 липня 2023
  123. D'Alessandro, Anthony (18 червня 2023). ‘The Flash’ Falls Down With $55M 3-Day Opening: Here’s Why. Deadline (амер.). Процитовано 11 липня 2023.
  124. Blue Beetle - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 18 серпня 2023. Процитовано 22 грудня 2023.
  125. Blue Beetle. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 22 грудня 2023.
  126. Blue Beetle Gets Stronger CinemaScore Than The Flash. Movies (англ.). Процитовано 22 грудня 2023.
  127. Aquaman and the Lost Kingdom | Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 22 грудня 2023. Процитовано 15 березня 2024.
  128. Aquaman And The Lost Kingdom. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 15 березня 2024.
  129. Hickson, Colin (24 грудня 2023). Aquaman 2 Gets Surprising CinemaScore Grade. CBR (англ.). Процитовано 15 березня 2024.
  130. Donnelly, Jim (27 лютого 2017). Suicide Squad wins 2017 Oscar for Makeup and Hairstyling. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Архів оригіналу за 29 квітня 2017. Процитовано 9 травня 2017.
  131. McNary, Dave (6 червня 2017). 'Wonder Woman' Wins Top Prize at Golden Trailer Awards. Variety. Архів оригіналу за 7 червня 2017. Процитовано 7 червня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]