Список сузір'їв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
IAU позначив сузір'я в рівно прямокутній проекції

У сучасній астрономії Міжнародним астрономічним союзом (IAU) визнано 88 сузір'їв[1]. Кожне сузір'я являє собою ділянку неба, обмежену дугами прямого сходження і схилення . Разом вони охоплюють небесну сферу, їх межі офіційно прийняті Міжнародним астрономічним союзом у 1928 році та опубліковані в 1930 році[2].

Стародавні шумери, а пізніше греки (за записами Птолемея) створили більшість північних сузір'їв, які сьогодні використовуються на міжнародному рівні. Сузір'я, розташовані вздовж екліптики, називають зодіаком. Коли дослідники склали карту зірок південного неба, європейські астрономи запропонували нові сузір'я для цього регіону, а також сузір'я, щоб заповнити прогалини між традиційними сузір'ями. У 1922 році Міжнародний астрономічний союз прийняв трилітерні абревіатури для 89 сузір'їв, сучасний список із 88 плюс Арго. Після цього Ежен Жозеф Дельпорт накреслив межі для кожного з 88 сузір'їв так, щоб кожна точка на небі належала до одного сузір'я[1],[2].

Історія[ред. | ред. код]

Деякі сузір'я більше не визнаються IAU, але вони можуть з'являтися в старих зоряних картах та інших джерелах. Найбільш помітним є Argo Navis, яке було одним із оригінальних 48 сузір'їв Птолемея. У 1750-х роках французький астроном Ніколя Луї де Лакайль розділив це сузір'я на три окремі сузір'я: Кіль, Лялечка та Вела.

Сучасні сузір'я[ред. | ред. код]

88 сузір'їв зображують 42 тварини, 29 неживих об'єктів і 17 людей або міфологічних персонажів.

Скорочення[ред. | ред. код]

Кожне сузір'я IAU має офіційну абревіатуру з 3 літер на основі родового відмінка назви сузір'я. Оскільки родовий відмінок подібний до основної назви, більшість абревіатур — це лише перші три літери назви сузір'я: Ori для Оріона/Оріоніса, Ara для Ara/Arae, Com для Coma Berenices/Comae Verenices . У деяких випадках абревіатура містить літери родового відмінка, які не входять до основної назви (як у Hyi для Hydrus/Hydri, щоб уникнути плутанини з Hydra, скорочено Hya ; і Sge для Sagitta/Sagittae, щоб уникнути плутанини зі Стрільцем, скорочено Sgr). У деяких абревіатурах використовуються літери за межами перших трьох, щоб однозначно ідентифікувати сузір'я (наприклад, коли ім'я та його родовий відмінок відрізняються першими трьома буквами): Aps для Apus/Apodis, CrA для Corona Australis, CrB для Corona Borealis, Crv для Corvus . (Кратер скорочено Crt, щоб уникнути плутанини з CrA .) Коли літери беруться з другого слова двослівної назви, перша літера другого слова пишеться великою: CMa для Canis Major, CMi для Canis Minor . Два випадки неоднозначні: сузір'я Лева можна прийняти за Малого Лева ( скорочено LMi), а сузір'я Трикутника можна прийняти за Південний трикутник (скорочено TrA)[3].

На додаток до трилітерних абревіатур, які використовуються сьогодні, IAU також запровадив чотирилітерні скорочення в 1932 році. Чотирибуквені скорочення були скасовані в 1955 році і зараз застаріли, але були включені до Словника технічних термінів NASA для аерокосмічного використання (NASA SP-7), опублікованого в 1965 році[4]. У таблиці нижче вони позначені «NASA» і включені сюди лише для довідки.

Список[ред. | ред. код]

Довідку щодо літературної англійської вимови див. у ключі вимови. Існує значна різноманітність у тому, як латинські імена вимовляються англійською мовою. Щодо традицій, ближчих до оригіналу, дивіться написання та вимову латинською мовою.

Астеризми[ред. | ред. код]

Поряд із сузір'ями існують інші неофіційні моделі. Вони відомі як «зірочки». Приклади включають Велику Ведмедицю /Плуг і Північний Хрест . Деякі стародавні астеризми, наприклад Coma Verenices, Serpens і частини Argo Navis, тепер офіційно є сузір'ями.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]


Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б The Constellations. International Astronomical Union. Процитовано 26 липня 2019.
  2. а б Eugène Delporte; International Astronomical Union (1930). Délimitation scientifique des constellations. At the University press.
  3. Russell, Henry Norris (1922). The New International Symbols for the Constellations. Popular Astronomy. 30: 469. Bibcode:1922PA.....30..469R.
  4. Constellations. Ian Ridpath. Процитовано 30 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]