Список футболістів, які померли під час матчів і тренувань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Список футболістів, які померли під час матчів і тренувань
Вид спорту футбол
Цей список перелічує людина

Список футболістів, які померли під час матчів і тренувань які загинули під час гри або безпосередньо від травм, отриманих під час гри, або після того, як захворіли на полі. Після збільшення смертності [1] як під час матчів, так і під час тренувань, Міжнародна федерація футболу (ФІФА) упровадила обов’язкову перевірку стану роботи серця [2], яка вже роками діє в деяких країнах, таких як, наприклад, Італія. [3].

За часів зародження футболу ситуація зі смертністю на полі була катастрофічно. Низький рівень медицини призвів до того, що в 1891-1899 роках загинуло близько 100 футболістів і регбістів[4].

Таке становище у футболі, стало об'єктом уваги медичного журналу Lancet[4]. У статті за березень 1894 року зазначалося, що гравець вів м'яч, поки не втрачав його. Це передбачало атаки інших футболістів на гравця. На гравців, які намагалися завдати удару головою по м'ячу, нападали і кидали на землю, що допускалося правилами. У статті за квітень 1899 року помічалося, що небезпека зменшилася, хоча все одно існує. У статті за грудень 1905 року говорилося, що збільшення темпу гри викликало більше зіткнень на полі, але завдяки суддям травматизм знизився.

У XX столітті смерті на полі стали траплятися рідше. Якщо в XIX столітті футболісти помирали, головним чином, через сутички на полі і несвоєчасне надання медичної допомоги, то зараз підвищилася смертність через проблеми з серцевою недостатністю, внаслідок значного зростання фізичних навантажень на спортсменів.

У першому десятилітті XXI століття смертність на полі різко зросла. Ось що говорить з цього приводу кандидат медичних наук Дмитро Поляков:

Від футболістів тепер потрібно пробігти за гру не менше десяти кілометрів. Тільки тоді вважається, що гравець нормально відпрацював у матчі і виклався на повну. Але чомусь все при цьому забувають, що можливості людського організму не безмежні[5]

До 2009 року медична диспансеризація гравців що грають під егідою FIFA перед змаганнями (PCMA) включало перевірку спадковості, серцевий ритм, результати електрокардіограми (ЕКГ). [6] Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) вимагав проведення широких медичних тестів, включаючи ЕКГ та ехокардіограму для гравців Ліги Європи. [7] Рекомендується постійний моніторинг.[8]

У даному списку наведені лише імена футболістів, які померли від природних причин, викликаних ушкодженнями, отриманими під час гри. До нього не включені спортсмени, що потрапили в авто - і авіакатастрофи (такі, як Михайло Єрьомін або футболісти Торіно-1949), вбиті (Андрес Ескобар) або померлі в місцях підготовки до матчів (Даніель Харке і Давіде Асторі).

Список футболістів, які померли у XIX столітті[ред. | ред. код]

1890-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
13 січня 1889 Англія Вільям Кроппер 26 Англія Стейвлі 12 січня 1889 під час зіткнення з суперником отримав сильний удар колінольм в живіт, через що стався розрив кишечника. До лікарні його вирішили не перевозити, а просто перенесли в роздягальню, де він і помер рано вранці наступного дня[9].
11 січня 1892 Шотландія Джеймс Данлоп[en] 21 Шотландія Сент-Міррен Під час матчу впав коліном на осколок скла, через десять днів помер від правця[10].
12 листопада 1893 Англія Джон Генрі Морріс 26 Англія Шрусбері Таун Внутрішня кровотеча після отриманого удару в ході матчі. Винесено вирок про випадкову смерть.[11]
23 листопада 1893 Англія Волтер Бенністер 24 Англія Честерфілд Таун 4 листопада 1893 року в матчі Кубка Англії проти «Дербі Джанкшен» під час зіткнення з суперником отримав удар коліном у область нирок. У нього стався розрив нирки, через 19 днів він помер[12].
28 березня 1896 Англія Тедді Сміт 27 Англія Бедмінстер Отримав серйозний струс мозку після зіткнення головою у півфіналі Кубку Глостершира проти Бристоль Роверз. Спочатку він продовжував грати, але врешті-решт був змушений залишити гру і помер від травми наступного ранку.[13]
25 травня 1896 Шотландія Джеймс Логан[en] 25 Англія Лафборо Автор хет-трика в фіналі Кубка Англії 1894 року у складі "Ноттс Каунті". Зіграв за "Лафборо" в матчі проти «Ньютон Хіт"під сильним дощем в повсякденному одязі (комплекти клубних форм були загублені), після чого поїхав додому в мокрому одязі і захворів. Він пропустив три матчі, потім зіграв останню гру проти «Кру Александра", після чого помер від пневмонії[14].
29 листопада 1896 Англія Джо Пауелл[en] 26 Англія Вулідж Арсенал 23 листопада 1896 року в матчі проти «Кеттерінг Таун" зламав руку. У нього розвинувся правець і сепсис. Незважаючи на ампутацію руки, через шість днів він помер[15].
Січень 1900 Англія Джеймс Коллінз Англія Sheppey United Правець, викликаний травмою на полі.[16]

Список футболістів, які померли у XX столітті[ред. | ред. код]

1900-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
27 серпня 1902 Уельс Ді Джонс 35 Англія Манчестер Сіті 17 серпня 1902 року під час передсезонного тренування Джонс поранив коліно, впавши на шматок скла. До рани потрапила інфекція, і протягом тижня Ді Джонс помер від зараження крові[17].
27 жовтня 1906 Англія Солджер Вілсон[en] 26 Англія Лідс Сіті 27 жовтня 1906 року в матчі проти «Бернлі» відчув сильний біль у грудях, через що самостійно покинув поле. Однак після травми ще одного гравця "Лідса", який покинув поле, Вілсон вирішив повернутися в гру. Через три хвилини змушений був знову покинути поле, після чого втратив свідомість і помер у роздягальні. Причиною смерті став серцевий напад. Вдова припустила, що це могло бути пов'язано з частим курінням покійного чоловіка[18].
8 квітня 1907 Шотландія Томмі Блексток 25 Англія Манчестер Юнайтед 8 квітня 1907 року в матчі команди резервістів «Манчестер Юнайтед» проти «Сент-Хеленс Таун» втратив свідомість. Його віднесли в роздягальню, де він і помер, не приходячи до тями. Згідно з офіційним висновком, Блексток помер через "природні причини". Однак його одноклубники засумнівалися в цьому висновку, вважаючи, що причиною смерті міг стати інфаркт або апоплексичний удар. Багато гравців "Манчестер Юнайтед «були розчаровані тим», що не підтримали сім'ю Блекстока після смерті". Після цього Біллі Мередіт, Чарлі Робертс, Чарлі Сегар, Герберт Берджесс і Сенді Тернбулл ухвалили рішення про створення Профспілки футболістів асоціації[19].
січень 1908 Англія Френк Левік[en] 26 Англія Шеффілд Юнайтед У матчі проти «Ньюкасл Юнайтед» зламав ключицю, після чого захворів на пневмонію і помер[20].
29 грудня 1909 Англія Джеймс Мейн[en] 23 Шотландія Гіберніан У матчі проти «Партік Тісл» на стадіоні «Ферхилл» 25 грудня 1909 року отримав сильний удар ногою в живіт від суперника, через що у нього стався розрив внутрішніх органів (ймовірно, розрив селезінки). Він помер у королівському госпіталі Единбурга 29 грудня[21].

1910-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
19 лютого 1916 Англія Боб Бенсон 33 Англія Арсенал Лопнула судина після гри проти Редінга.[22][23]

1920-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
7 січня 1921 Англія Горацій Фейргерст 27 Англія Блекпул Травма голови в грі ліги проти Барнслі у грудні 1920; помер внаслідок поранення на початку нового року.
22 травня 1921 Kingdom of Yugoslavia Нікола Газдич Kingdom of Yugoslavia Хайдук загострення туберкульозу після гри проти Граджянскі, найбільшого суперника Хайдука на той час.[24]
14 листопада 1921 Шотландія Джошуа Вілкінсон[en] 24 Шотландія Дамбартон Воротар, який помер від перитоніту через два дні після гри проти Рейнджерса.[25]
11 листопада 1923 Англія Том Батлер[en] Англія Порт Вейл Помер від правця через вісім днів після перелому руки під час гри.
13 березня 1927 Франція Жорж Ле Бідуа 26 Франція Stade Olympique de l'Est Під час завершального матчу сезону Паризької футбольної ліги Іль-де-Франс воротар Жорж Ле Бідуа отримав сильний удар по його каротиді від швейцарця Арона Полліца з Suisse Paris. Після повідомлення про його смерть гру припинили.[26][27]
4 квітня 1927 Бельгія Альберт Ван Койл 27 Бельгія Серкль Перфорація кишечника після зіткнення з суперником. Помер нвступного дня.
30 квітня 1927 Англія Сем Вінн 30 Англія Бері Помер на полі пневмонії під час матчу проти Шеффілд Юнайтед, хоча клуб стверджує, що це був мозковий крововилив.[28]
3 травня 1927 Чилі Девід Арельяно 24 Чилі Коло-Коло Перитоніт після удару суперника під час матчу. Незабаром після інциденту Арельяно був доставлений до сусідньої клініки, де він врешті помер.

1930-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
5 вересня 1931 Шотландія Джон Томсон 22 Шотландія Селтік Поранений під час Олд Фірм - історичного протистояння шотландських клубів, коли він пірнув за м'ячем і отримав перелом черепа внаслідок випадкового зіткнення з гравцем Рейнджерса Семом Інгліш. Того ж вечора він помер.
17 червня 1933 Ісландія Йон Крістбьорнссон 22 Ісландія Валюр Воротар, який зіткнувся з нападником з КР Рейк'явік і отримав травму голови в останній грі Ісландської ліги 13 червня 1933 р. Доправлений до лікарні, де 17 червня 1933 року помер від отриманих травм.[29]
1 грудня 1934 Англія Сім Релі 25 Англія Джиллінгем Помер від крововиливу в мозок після зіткнення з гравцем Брайтон енд Гоув Альбіона Полом Муні.
3 грудня 1934 Чехословаччина Пфайферлік Чехословаччина AFK Union Žižkov Впав і отримав струс мозку в грі проти Вікторія Жижков. Помер по дорозі до лікарні.[30]
10 лютого 1935 Ірландія Семюель Бітті[31][32] 28 Ірландія Distillery F.C. Загинув після зіткнення з м'ячем після подачі з кутового в чвертьфіналі FAI Cup. Закінчив гру і пішов додому. Тієї ж ночі був доставлений до лікарні через мозковий крововилив
5 лютого 1936 Англія Джиммі Торп 22 Англія Сандерленд Граючи воротаря, діабетик Торп впав у кому, від якої він так і не оговтався, що пояснюється ударом по ньому у грі проти Челсі. Після його смерті уведено правила, що гравці більше не могли вибивати м'яч з рук воротаря.
12 листопада 1936 Перу Хорхе Чавес Боза Перу Atlético Chalaco Граючи у товариському матчі за Atlético Chalaco, Чавесу Бозу поранив стегнову артерію Віктор Лавалле з Альянса Ліма. Кінцівку ампутували, що згодом призвело до смерті, оскільки страждав на діабет.[33]
14 травня 1939 Норвегія Асбьорн Роннеберг 17 Норвегія Hof IL Впав із серцевим нападом під час виїзної гри проти Ramnes IL. Він помер за кілька хвилин після того, як його винесли з поля.[34]

1940-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
15 травня 1941 Нідерланди Лоу Адам 32 Тор Покинув поле тримаючись за серце. У роздягальні йому стало гірше, він втратив свідомість.
22 березня 1946 Перу Ісаак Ангуло Перу Альянса Ліма Постраждав під час товариського матчу проти команди робітників селітри в Антофагасті, що на півночі Чилі. Він помер від можливої зупинки серця.[33]
20 лютого 1949 Західна Німеччина Густав Феланд Західна Німеччина Айнтрахт (Брауншвейг) Внутрішня кровотеча через кілька днів після зіткнення з гравцем іншої команди у матчі між його клубом TSV Braunschweig (тимчасова назва Айнтрахта) та Вердером 13 лютого 1949 року.[35]

1950-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
1 квітня 1951 Бразилія Мітотоніо[en] 35 Бразилія Сеара Помер під час матчу. Смерть пояснюється закладеним шлунком.[36]
4 квітня 1953 США Джон Кіркбі[en] 23 Уельс Рексем Помер під час матчу. Смерть, пов'язана з зупинкою серця.[37]

1960-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
14 липня 1963 Румунія Костянтин Табарча 26 Румунія Петролул Помер від надзвичайно активної діяльності зобної залози[38].
1 листопада 1966 Соціалістична Федеративна Республіка Югославія Петар Радакович 29 Соціалістична Федеративна Республіка Югославія Рієка Впав під час тренування через серцеву недостатність і помер по дорозі до лікарні.[39][40]
25 лютого 1967 Англія Тоні Алден Англія Хайгейт Юнайтед Вражений блискавкою під час чвертьфіналу Аматорського кубка Федерації Англії проти Енфілда, помер наступного дня.[41]

1970-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
7 січня 1973 Іспанія Педро Беруесо 27 Іспанія Севілья Серцевий напад під час матчу Сегунда Дивізіон проти Понтеведри. Мав проблеми в попередніх матчах проти «Аліканто», «Сабаделя» та «Баракальдо». Лікувався, але востаннє впав на муніципальному стадіоні Пасарона, не приходячи до тями. Помер від інфаркту. Розтин показав, що за кілька тижнів до смерті у футболіста вже був інфаркт.[42][43]
1 липня 1973 Югославія Нікола Мантов Югославія Осогово Помер від серцевого нападу.
14 грудня 1975 Перу Ангель Авілес Перу Депортиво Гунін Впав на полі після пробігу за м'ячем у грі проти «Атлетико Халако», що проходила на Національному стадіоні Перу. Він і раніше мав проблеми з серцем, граючи за «Nacional Iquitos». Його ім'ям був названий стадіон у Мойобамба.[33]
1 липня 1977 Англія Тоні Авеярд 21 Англія Скарборо Травми голови, отримані під час матчу.[44][45]
27 серпня 1977 Бельгія Мішель Сульє 27 Бельгія Namur Помер в результаті атаки в гостях у грі Кубку Бельгії проти Андерлехта в Парк Астрід. fr  ( Стадіон Мішель-Сульє ) у Намюрі був названий на його честь.
30 жовтня 1977 Італія Ренато Курі 24 Італія Перуджа Курі несподівано впав у центрі поля в той момент, коли партнер по команді намагався викинути м'яч з ауту. Футболіста негайно госпіталізували, але по дорозі до лікарні він помер. Смерть настала від серцевого нападу.[46].
21 квітня 1980 Алжир Омар Сахін 26 Франція Бордо Помер під час тренування зі своєю командою.

1980-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
5 листопада 1981 Алжир Хосін Бенмілуді[en] 26 Алжир Білуїздад Помер під час матчу Ліги 1 у грі проти «USM Aïn Beïda» на Stade 20 Août 1955 (Алжир) від важкого харчового отруєння.[47]
7 березня 1982 Бразилія Карлос Альберто Барбосай[en] 28 Бразилія Спорт Ресіфі Помер від інфаркту після того як знепритомнів у матчі проти XV de Jaú.[48]
9 травня 1984 СРСР Сергій Сальников СРСР завершив кар'єру Помер від сердечного приступу в роздяальні після матчу ветеранів московського «Спартака»
23 вересня 1984 Нідерланди Ерік Чон Блод 21 Нідерланди ДВС Вражений блискавкою під час гри.[49]
Син Яна Йонгблуда, воротаря збірної Нідерландів - учасника фінального матчу чемпіонату світу з футболу 1974 та 1978 років.
15 січня 1987 Іспанія Хосе Антоніо Галлардо[en] 25 Іспанія Депортиво Малага Зіткнувся з суперником 21 грудня на виїзді в Сельта де Віго, переніс екстрену операцію і повернувся додому. Рецидив стався 7 січня у вигляді геморагічного інсульту, коли він впав у восьмиденну кому перед смертю.[50]
23 серпня 1987 Португалія Пауло Навальйо[en] 20 Португалія Атлетіку Гострий інфаркт міокарда під час товариського матчу між Атлетіко та клубом «Аль-Джазір»а з ОАЕ.[51][38]
9 грудня 1987 Туреччина Дурсун Узбек[en] 17 Туреччина Галатасарай Помер від серцевого нападу на тренувальному матчі у Флорія.[52]
7 лютого 1989 Нідерландські Антильські острови Сіксто Ровіна[en] 27 Нідерланди Гронінген Раптово впав, коли він хотів вкинути м'яч, граючи проти Гугезанда. Помер від серцевого нападу.
12 серпня 1989 Нігерія Семюел Оквараджі[en] 24 Нігерія Збірна Нігерії Впав і помер під час гри проти Анголи у відбіркового турніру до чемпіонату світу. Розтин показав, що у 24-річного чоловіка збільшено серце і високий кров'яний тиск.
8 вересня 1990 Англія Девід Лонгерст[en] 25 Англія Йорк Сіті Серцевий напад на полі під час гри проти Лінкольн Сіті. Смерть наступила після прибуття до лікарні.[53]

1990-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
2 лютого 1993 Румунія Міхаель Кляйн 33 Німеччина Юрдінген 05 Помер від серцевого нападу, отриманого на тренуванні.
1 вересня 1993 Угорщина Габор Зібораш[en] 35 Угорщина MTK На тренувальному занятті гравців збірної Угорщини воротар впав у кому. Через тиждень він помер.
31 грудня 1994 Австрія Бруно Пеццай завершив кар'єру Помер від серцевого нападу, що стався під час аматорської хокейної гри.
30 квітня 1995 Заїр Муканді Цімая 28 Греція Атромітос Отримав удар ліктем у шию від гравця суперника під час матчу проти Панелефсініакоса. Він помер перед тим, як потрапити до лікарні.[джерело?]
25 серпня 1995 Північна Ірландія Майкл Годард Північна Ірландія Дандела Загинув під час гри проти Данганнон Свіфтс у Стангмор Парку після удару м’яча у груди.[29]
29 жовтня 1995 Нігерія Амір Ангве[en] 29 Нігерія Брідж Бойз Впав і помер на місці від серцевого нападу.[54][38]
4 січня 1997 Туніс Хеді Берхісса 24 Туніс Есперанс Серцевий напад у товариській грі проти Олімпік (Ліон) на Стад Чедлі Зуйтен
4 квітня 1997 ІзраїльВахіб Джаббара 23 Ізраїль Hapoel Taibe Серцевий напад під час гри проти Бней-Єгуда.[55][38]
18 лютого 1998 Уельс Роббі Джеймс 40 Уельс Лланеллі Таун Кардіоміопатія.
24 квітня 1998 Німеччина Алекс Юптнер 29 Німеччина Карл Цейс Помер від серцевого нападу на тренуванні.
Січень 1999 Румунія Ференц Біро 15 Румунія Ніраджул Меркуря-Ніраджулуй Загинув після того, як поперечина впала йому на голову під час розминки.[56]
24 липня 1999 Румунія Штефан Врабіору 23 Румунія Астра Після єдиноборства з суперником у гравця зупинилося серце.[57].[56]
січень 2000 Румунія Даніель Орбеану 18 Румунія Карайманул Буштені Помер від інфекції від простого розтягнення, неправильно діагностований чотирма різними лікарнями.[56]
лютий 2000 Нігерія Джон Ікорома 17 Аль-Вахда Впав на полі і згодом помер у лікарні.[38][58]
2 квітня 2000 Індонезія Ері Іріанто 26 Індонезія Персебая Помер у лікарні через серцеву недостатність після гри між Персебаєю та PSIM Yogyakarta.[59]
6 травня 2000 Польща Роберт Мітверанду 30 Польща Ракув Помер від серцевого нападу у ванній кімнаті свого будинку, тієї ж ночі, коли його команда програла з рахунком 1: 3 Полар (Вроцлав).
21 травня 2000 Алжир Хосін Гасемі 24 Алжир Кабілія Помер у лікарні в Парижі, Франція від перелому черепа після зіткнення головами двома днями раніше[38][56]
30 травня 2000 Союзна Республіка Югославія Іван Крстич 19 Союзна Республіка Югославія Раднички Вражений блискавкою під час тренування і був негайно вбитий.[60]
5 жовтня 2000 Румунія Кетелін Хилдан 24 Румунія Динамо Загинув під час гри за "Динамо"; на 74-й хвилині товариської гри проти Олтеніці Хілдан переніс серцевий напад і впав на землю. Північна трибуна Динамо стадіону) названа на його честьа[57].

Список футболістів, які померли у XXI столітті[ред. | ред. код]

2000-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
14 лютого 2001 Чехія Роман Павелка 33 Чехія СК Унічов Впав під час тренування своєї команди і помер від серцевого захворювання.[61]
29 серпня 2001 Україна Сергій Перхун 23 Росія ЦСКА (Москва) Травмувався під час зіткнення з Будуном Будуновим, який також отримав серйозну травму голови. У Сергія Перхуна стався крововилив у мозок, він помер через вісім днів[62].
20 листопада 2001 Франція Седрик Лестик 26 Франція Шербур Помер під час тренування на Стадіоні Андре-Піккено у Турлавілі внаслідок серцевого нападу.[63]
20 лютого 2002 Румунія Кристиан Нямту 21 Румунія Університатя К Випадково потрапив у нижню щелепу товариша по команді, який кинувся до воріт. Було виявлено внутрішню кровотечу, перш ніж він помер через тиждень.[56][38]
30 вересня 2002 Кіпр Міхаліс Міхаел Кіпр Онсілікос Втратив свідомість, помер від зупинки серця[57].
жовтень 2002 Бразилія Марсіо Дос Сантос 28 Перу Депортіво Ванка Дос Сантос переніс серцевий напад після гри свого перуанського клубу Депортиво Ванка, в якій забив гол. Загалом команда виграла з рахунком 3:1 над Альянса Ліма.[64]
24 жовтня 2002 Колумбія Ерман Гавірія 32 Колумбія Депортіво Калі Вражений блискавкою під час тренування і миттєво загинув.
27 жовтня 2002 Колумбія Джованні Кордова 24 Колумбія Депортіво Калі Вражений тією ж блискавкою, яка вбила Ернана Гавірію і помер через три дні від поранень.[65]
12 грудня 2002 Північна Македонія Стефан Толескі 23 Північна Македонія Напредок Впав під час матчу, а пізніше помер у лікарні.[66]
9 березня 2003 Тринідад і Тобаго Марвін Лі 21 Тринідад і Тобаго Тринідад і Тобаго U20 Травми шиї та хребта під час зіткнення з Лендоном Донованом під час турніру КОНКАКАФ U-20 20 березня 2001 року. Паралізований, він помер через два роки 9 березня 2003 р.[67][68]
26 червня 2003 Камерун Марк-Вів'єн Фое 28 Камерун Камерун Впав на 71-й хвилині півфінального матчу Кубка конфедерацій 2003 між своєю країною та Колумбією, і незабаром помер у лікарні. Лікарі намагалися запустити серце, робити штучне дихання, але вже через 45 хвилин футболіст помер. Розтин пізніше виявив, що причиною смерті стала гіпертрофічна кардіоміопатія[69].
26 серпня 2003 Малайзія Алі Бакар 55 Малайзія Малайзія та Penang Переніс серцевий напад і помер на полі під час гри в благодійному футбольному матчі в Сінгапурі[70]
25 січня 2004 Угорщина Міклош Фехер 24 Португалія Бенфіка Зупинка серця, викликана гіпертрофічною кардіоміопатією під час гри проти Віторія (Гімарайнш). Упав на газон, лікарі тричі запускали його серце. У підсумку він помер[69].
26 січня 2004 Швеція Андреас Чуройаї Швеція Kävlinge Gif Упав на поле. Партнери по команді і медичний персонал намагалися надати йому першу допомогу, але їхні зусилля були марні[71].
29 лютого 2004 Гватемала Денні Ортіс 27 Гватемала Муніципале Розрив перикарду під час матчу проти CSD Comunicaciones, коли він зіткнувся з Маріо Рафаелем Родрігесом. Пізніше помер у лікарні.
1 березня 2004 Україна Андрій Павицький Україна Арсенал (Київ) Помер на тренуванні від серцевої недостатності[72].
3 червня 2004 Угорщина Іштван Сабо Угорщина Ураїфалу Після тренування знепритомнів і більше не прийшов до тями.
4 серпня 2004 Нідерланди Арно Схап Нідерланди Хілверсум Упав на поле і знепритомнів. Спроби запустити його серце виявилися марними, помер у машині «швидкої».
27 жовтня 2004 Бразилія Сержіньо 30 Бразилія Сан-Каетано Зупинка серця під час матчу Серія A (Бразилія) проти Сан-Паулу. Помер у лікарні через 40 хвилин. Його смерть мотивувала оновлення практики надання медичної допомоги з боку клубів та посилення профілактичних заходів на спортивних майданчиках Бразилії.
5 грудня 2004 Бразилія Крістіано Жуніор 24 Індія Демпо Зіткнувся з Мохуном Баганом - воротарем команди Субрата Павла на 78-й хвилині фіналу Кубка Федерації, забивши свій другий гол. Він хитнувся, а потім упав. Спроби оживити його були безуспішними, і він був оголошений мертвим після прибуття до лікарні Хосмат.
лютий 2005 Словенія Неджад Ботойнич Словенія Любляна Футболіст помер на тренуванні від серцевого нападу[73].
12 квітня 2005 Англія Пол Саймс 28 Англія Фолкстоун Інвікт Впав на полі після 30 хвилин гри проти Margate F.C. у півфіналі Кубка Кентів. Причиною його смерті виявлено недіагностований порок серця[38][74]
27 травня 2005 Румунія Алін Пайку 32 Румунія Мінерул Звалився після удару м'ячем. Помер від серцевого нападу.[38][56]
25 червня 2005 Португалія Уго Кунья 28 Португалія Уніан Лейрія Раптово помер від зупинки серця під час футбольного матчу, проведеного з друзями в Монтемор-у-Нову.[75]
11 квітня 2006 Колумбія Віктор Альфонсо Герреро 17 Колумбія Енвігадо Раптово помер під час тренувального матчу. Він втратив свідомість та був відправлений до лікарні.[76]
12 червня 2006 Данія Расмус Грен 26 Данія Нествед Серцевий напад під час тренування і, незважаючи на спроби першої медичної допомоги гравцями команди та лікаря помер ще до прибуття лікарів. Згодом № 7 у команді залишили за ним назавжди[77][78].
10 серпня 2006 Туреччина Гьокмен Йилдиран 28 Туреччина Елязигспор Під час тренування переніс серцевий напад, він помер перед тим, як його доставили в лікарню.[52]
30 серпня 2006 Єгипет Мохамед Абдельвахаб 23 Єгипет Аль-Аглі Помер від непоміченої вади серця під час тренувального матчу.[79]
9 вересня 2006 Англія Метг Гедсбі 27 Англія Гінклі Юнайтед Впав на полі під час гри англійської Національної ліги Північ проти Гаррогейт Таун і незабаром помер у Харрогейтській районній лікарні. Медичні дослідження показали, що він помер від серцевого захворювання, відомого як аритмогенна дисплазія правого шлуночка серця.[80][38].
9 вересня 2006 Бразилія Нілтон Перейра Мендес 30 Казахстан Шахтар Впав на полі під час тренування зі своїм клубом і помер у кареті швидкої допомоги по дорозі до лікарні. Бразилець був колишнім найкращим бомбардиром і найкращим гравцем Прем’єр-ліги Казахстану.[81]
27 березня 2007 Боснія і Герцеговина Іван Карачич 19 Боснія і Герцеговина Широкі Брієг Серцевий напад і, як наслідок, смерть під час тренувального матчу в Широкі Брієг, Боснія і Герцеговина.[82][38].
19 серпня 2007 Англія Антон Рід 16 Англія Волсолл Впав і помер під час передсезонної підготовки молодіжної команди. Слідство зафіксувало причину через природні причини.[83]
28 серпня 2007 Іспанія Антоніо Пуерта 22 Іспанія Севілья Впав під час матчу проти Хетафе. Пізніше він помер у лікарні після кількох зупинок серця. Розтин виявив аритмогенну кардіоміопатію правого шлуночка серця[38].
29 серпня 2007 Часве Нсофва 28 Ізраїль Хапоель Б-Ш Раптова серцева недостатність під час тренувального матчу проти Маккабі (Беер-Шева).[69]
29 грудня 2007 Прапор Шотландії Філ О'Доннелл 35 Прапор Шотландії Мотервелл Впав під час святкування перемоги своєї команди 5:3 проти Данді Юнайтед через те, що пізніше було підтверджено, як відмова лівого шлуночка серця. Помер по дорозі до лікарні.[84][85]
9 лютого 2008 Габон Гі Чінгома 22 Габон 105 (Лібревіль) Помер незабаром після матчу чемпіонату проти Union Sportive O'Mbila. Під час матчу він зіткнувся з суперником. Йому вдалося закінчити гру, але незабаром упав, і медики не змогли привести до життя.[86]
16 лютого 2008 Англія Ерве Кінг 27 Англія Рінгмер Упав через 17 хвилині після гри Задар[87] of an undetermined cause (heart attack suspected).[88]
3 квітня 2008 Хорватія Хрвой Кустич 24 Хорватія Задар Зіткнувся з бетонною стіною під час гри проти клубу Цибалія і через 5 днів помер у лікарні від важкої травми голови[89]
31 травня 2008 Росія Рустем Булатов 34 Росія Торпедо СДЮСШОР Калуга Захворів під час гри, помер пізніше того ж дня в лікарні.[90]
вересень 2008 Болгарія Станіслав Ніколов Болгарія Аксаково Помер від серцевого нападу під час перерви матчу першості Болгарії.[91]
15 березня 2009 Індонезія Джумаді Абді 26 Індонезія ПКТ Бонтанг Постраждав після інциденту з Денні Таркасом під час матчу його клубу ПКТ Бонтанг проти Персела. Денні вдарив Джумаді по животу, коли той намагався дістати м’яч. Джумаді помер у лікарні через 8 днів від важкої інфекції.[92]
3 квітня 2009 Парагвай Віктор Уго Авалос 37 Парагвай Варрі Вулвз Серцевий напад під час матчу проти Салезіаніто. Наступного дня він помер.[93]
26 травня 2009 Нігерія Оробосан Адун 28 Нігерія Воррі Вулвз Перед виїзним матчем з Енугу Рейнджерс воротар Адун з ФК «Воррі Вулвз» зазнав нападу зловмисників, яких підозрювали як вболівальників місцевої команди. Адун помер через 3 дні від внутрішньої кровотечі під час тренування.[94]
липень 2009 Португалія Уго Кунья Португалія Уніан Лейрія Помер від серцевого нападу під час товариської зустрічі[95].
5 липня 2009 Румунія Міхай Байку Закінчив кар'єру Футболіст, який вже завершив професійну кар'єру, помер від серцевого нападу під час товариської гри з друзями.[96].
8 серпня 2009 Іспанія Даніель Харке 26 Іспанія Еспаньйол Зупинка серця після тренування.[97]
2 вересня 2009 Румунія Александр Ятан 19 Румунія Дунеря (Галац) На ворота Олександру Ятана був призначений пенальті, і м'яч після удару з одинадцятиметрової позначки влучив у сонячне сплетіння голкіперу. Незабаром воротар упав на газон. Ятана відправили в лікарню, але по дорозі він помер від зупинки серця[98][99].
вересень 2009 Чехія Міхал Єжек Чехія Кновіс Після автоголу в матчі першості Чехії несподівано звалився на газон і помер. У футболіста зупинилося серце.[100]
15 листопада 2009 Італія Мауріціо Греко 25 Німеччина Стадіон TuS Güldenstern Упав під час матчу свого клубу «ТуС Гюльденштерн» проти Лупо Мартіні Вольфсбурга у Кемперс Хее і помер пізніше у лікарні.[101]
18 листопада 2009 ОАЕ Салем Саад 31 ОАЕ Ан-Наср Помер від серцевого нападу під час тренування.[102]
24 січня 2010 Камерун Яннік Даго 17 Франція Футбол Аррас Упав під час матчу молодіжної команди (до 19 роківч) Футбол Аррас проти Етоїл Спортивний Анзін Сент-Обен і помер пізніше через інфаркт міокарда.[103]
Березень 2010 Парагвай Дієго Кантеро Парагвай Хенераль Кабальеро Під час тренування футболіст упав у обморок. Працівники клубу викликали «Швидку допомогу», але медики не змогли допомогти. Футболіст помер від сердечного нападу.[104]
6 березня 2010 Нігерія Ендуранс Ідахор 25 Судан Аль-Меррейх Упав під час матчу свого суданського клубу Аль-Меррейх проти Аламала Атбарі. Він помер у кареті швидкої допомоги. Звіт про розтин показав, що він переніс циркуляторний колапс від гострого інфаркту міокарда[105].
8 березня 2010 Гана Бартоломео Опоку 19 Гана Kessben F.C. Впав під час гри проти ліги Ліберті. Його швидко доставили до лікарні, де стан футболіста стабілізувався за одну ніч. Наступного дня його клуб оголосив про його смерть.[106]
2 травня 2010 Ліберія Амврос Уле 24 Ліберія Непереможна одинадцятка Серцева недостатність у матчі проти Mighty Barrolle. Він вийшов на заміну у другому таймі, але незабаром упав у центральному колі, де не було гравців. Незабаром він помер відразу після прибуття до лікарні в Монровії, Ліберія.[107]
8 травня 2010 Нігерія Wilson Mene 22 Камбоджа Prek Pra Keila Упав під час матчу ліги. Він грав за Metfone у Прем’єр-лізі Камбоджі на Національному олімпійському стадіоні.[108][неякісне джерело]
травень 2010 Бразилія Фред Бразилія Мескіта 26-летний спортсмен рухнул на поле в середине первого тайма. Была вызвана «скорая помощь», но она не помогла футболисту. Причина смерти- сердечный приступ[109].
18 серпня 2010 Нігерія Віктор Омогбегін 22 Англія Ілфорд, ФК Упав під час матчу ліги. Він грав у грі Істмійської футбольної ліги з Ілфорда проти ФК Лоустофт Таун.[110]
10 листопада 2010 Гана Бенджамін Овусу 21 Бенін Кавалерс ФК Параку Упав під час гри в Беніні.[111]
12 грудня 2010 Нігерія Еммануїл Оголі 21 Нігерія Ocean Boys F.C. Впав на полі під час гри в матчі чемпіонату, а пізніше помер у лікарні.[112]

2010-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
12 квітня 2011 Чад Локіссімбай Локо 30 Франція ФК Бомонтуа Серцевий напад під час матчу Ліга-Міді-Піренеї.[113]
4 серпня 2011 Японія Наокі Мацуда 34 Японія Мацумото Ямага Помер під час тренування 2 серпня 2011 року через зупинку серця після 15-хвилинного розминки. Лікарі діагностували його стан як "надзвичайно важкий". Через два дні він помер 4 серпня.[114]
13 листопада 2011 Нігерія Бобсам Еледжіко 30 Бельгія Мерксем Впав, втративши свідомість і помер, граючи матч 5-го рівня за K. Мерксем проти F.C. Вим. Каарт[115][116]
21 березня 2012 Індія Векантеш 27 Індія Бангалор Марс Причина смерти — остановка сердца[117]
14 квітня 2012 Італія П'єрмаріо Морозіні 25 Італія Ліворно У игрока остановилось сердце. Его забрала скорая в госпиталь, однако согласно последним выводам медиков Морозини умер ещё на поле.
21 червня 2013 Хорватія Ален Памич 23 Хорватія Пула 23-летний хорватский футболист Ален Памич умер из-за остановки сердца во время тренировки перед игрой против молодёжного состава команды.
17 січня 2014 Україна Павло Ткаченко 16 Україна Севастополь 16-річний гравець молодіжної команди ФК «Севастополь» помер на полі тренувальної бази під час тренування[118].
9 серпня 2014 Україна Андрій Баль закончил карьеру Скончался во время матча ветеранских команд
23 серпня 2014 Камерун Альберт Ебоссе 24 Алжир Кабілія Альберт Эбоссе, выступавший за алжирский клуб «Кабилия», скончался в больнице от травмы, полученной после матча. Причиной смерти 24-летнего спортсмена стал камень, брошенный на поле кем-то из болельщиков.
19 жовтня 2014 Індія Пітер Біаксангзуала 23 Індія Бетлехем Венгхланг 23-летний индийский футболист, выступавший за команду из Премьер-лиги округа Мизорам, забив гол, выполнил сальто. Однако неудачно приземлившись, Питер сломал себе позвоночник и впал в кому, из которой выйти ему не удалось.
2 вересня 2015 Греція Стеліос Маркусис Греція Верія 18-летний вратарь скончался на тренировке от сердечного приступа[119].
6 травня 2016 Камерун Патрік Екенг 26 Румунія Динамо (Бухарест) Кардиогенный шок через 7 минут после выхода на замену в матче чемпионата с «Вииторулом»
26 квітня 2017 Габон Моїз Бру Апанга 35 Габон 105 (Лібревіль) Скончался от сердечного приступа во время тренировки.
5 червня 2017 Шейк Тьоте 30 Помилка виразу: незрозуміле слово «px» Бейцзин Ентерпрайзес Потерял сознание на тренировке, доставлен в больницу, где скончался от сердечного приступа.
15 жовтня 2017 Індонезія Чойрул Худа 38 Індонезія Персела Ламонган Худа столкнулся с товарищем по команде Рамоном Родригесом и получил тяжелые травмы головы и шеи. Его доставили в больницу, но врачи не сумели спасти голкиперу жизнь. Видео было опубликовано на YouTube-канале (youtube.com/watch?v=gSFPyVM_Vco).
24 березня 2018 Хорватія Бруно Бобан[en] 25 Хорватія Марсонія 1909 Сердечный приступ во время матча с «Пожегой». Бобана пытались оживить медики клубов и врач, который был зрителем, но безуспешно.

2020-ті роки[ред. | ред. код]

Дата смерті Ім'я Вік Команда Причина смерті
7 січня 2021 Бразилія Алекс Аполінаріо[en] 24 Португалія Алверка 3 січня 2021 року переніс серцевий напад на 27 хвилині матчу чемпіонату Португалії. Серце було запущено після кількох спроб. Помер у лікарні за 4 дні.
8 березня 2021 Єгипет Абдул Рахман Атеф 23 Єгипет Аль-Канайят Помер під час матчу чемпіонату, проковтнувши язик.
11 квітня 2021 Хорватія Деян Оршуш 24 Хорватія Оток Серцевий напад під час матчу проти клубу «Раднички», помер у лікарні того ж дня.

Примітка[ред. | ред. код]

  1. deaths on field. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 8 лютого 2014. 
  2. BBC SPORT | Football | African | Fifa to discuss cardiac testing. BBC News. 31 серпня 2007. Процитовано 2 червня 2016. 
  3. Sample, Ian (4 липня 2008). Doctors call for heart checks on athletes. Guardian. Архів оригіналу за 23 February 2014. Процитовано 8 лютого 2014. 
  4. а б «Энциклопедия британского футбола», стр. 262
  5. Георгий Трушин (6 травня 2010). Футболист Горан Туньич умер прямо на поле. Свободная Пресса. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 25 липня 2021. 
  6. FIFA PCMA. Архів оригіналу за 19 August 2012. Процитовано 27 квітня 2013. 
  7. UEFA Europa League Regs. Архів оригіналу за 31 May 2013. Процитовано 27 квітня 2013. 
  8. 2012 Rome doctor. Архів оригіналу за 24 September 2015. Процитовано 27 квітня 2013. 
  9. Cropper, William - R.I.P. in Brimington (англ.). Youandyesterday.co.uk. 29 червня 2007. Архів оригіналу за 20 березня 2008. 
  10. James Dunlop (англ.). StMirren.info. Архів оригіналу за 25 лютого 2014. Процитовано 25 липня 2021. 
  11. Past, News From The (22 березня 2018). 1893: Footballer killed by tackle in bad tempered match. 
  12. Walter "Wash" Bannister (англ.). CFCHistory.com. Архів оригіналу за 27 січня 2018. Процитовано 25 липня 2021. 
  13. Association Player Killed: Sad accident at Bedminster. Bristol Mercury. 30 березня 1896. Процитовано 18 грудня 2019 — через British Newspaper Archive. 
  14. Jimmy Logan honoured (англ.). NottsCountyFC.co.uk. 28 серпня 2016. 
  15. Joe Powell (англ.). Arsenal.com. 
  16. [1]
  17. James, Gary. Manchester – A Football History. — Halifax : James Ward, 2008. — P. 120. — ISBN 978-0-9558127-0-5.
  18. The Definitive History of Leeds United - Matches - 27 October 1906 - Leeds City 0 Burnley 1 (англ.). MightyLeeds.co.uk. Архів оригіналу за 13 серпня 2010. Процитовано 25 липня 2021. 
  19. Thomas Blackstock (англ.). Spartacus Educational. 
  20. The Excruciating Death of Frank Levick - Sheffield 1908 (англ.). ChrisHobbs.com. 
  21. Memorabilia mixes with poignant tales in new Easter Road exhibit (англ.). The Scotsman. 30 травня 2008. 
  22. Arsenal history: On this day... лютого 19. Arsenal.com. Архів лютого-19 оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 30 березня 2022. 
  23. Harris, Jeff & Hogg, Tony (ed.) (1995). Arsenal Who's Who. Independent UK Sports. ISBN 1-899429-03-4. 
  24. I campioni di Spalato un osso duro per tutti. Kramarsic family site. Архів оригіналу за 13 липня 2011. Процитовано 8 лютого 2014. 
  25. Quirky Injuries. goalkeepersaredifferent.com. Архів оригіналу за 22 серпня 2015. Процитовано 31 липня 2015. 
  26. Le Matin: derniers télégrammes de la nuit. Le Matin (фр.). 14 березня 1927. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  27. NuméroLe Petit Parisien: journal quotidien du soir. Le Petit Parisien (фр.). 14 березня 1927. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  28. The Death of Samuel Wynne – травня 1927. chrishobbs.com. Архів оригіналу за 30 січня 2008. Процитовано 24 лютого 2008. 
  29. а б Salman. List of Footballers who died while playing!. Top Sports Blog. Архів оригіналу за 6 грудня 2011. Процитовано 15 листопада 2011. 
  30. Innsbrucker Nachrichten: Todessturz beim Fußballspiel (p. 5, 3 грудня 1934, archived by the National Library of Austria)
  31. Northern Whig – Monday 11 лютого 1935
  32. Belfast Telegraph – Tuesday 12 лютого 1935
  33. а б в El balón está de duelo (ісп.). dechalaca.com. 28 серпня 2007. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  34. Sarpsborg Arbeiderblad: Falt død om under fotballkampen (p. 4, 15 травня 1939)
  35. Stadtchronik Braunschweig: 1949 (нім.). braunschweig.de. Архів оригіналу за 17 жовтня 2013. Процитовано 28 серпня 2013. 
  36. Folha Online – Colunas – Papo de Esporte – Artigo: Mitotônio e a panelada assassina – 03/06/2003. .folha.uol.com.br. 1 січня 1970. Архів оригіналу за 17 жовтня 2012. Процитовано 15 листопада 2011. 
  37. Matthews, Tony (1994). The Encyclopaedia of Stoke City. Lion Press. ISBN 0-9524151-0-0. 
  38. а б в г д е ж и к л м н Артём Франков (20 липня 2009). Красная смерть. Sport.ua. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 31 липня 2021. 
  39. Memorijal Pero Radaković. nk-rijeka.hr. Архів оригіналу за 31 січня 2017. Процитовано 17 січня 2017. 
  40. Radaković, Petar. Nogometni leksikon (хор.). Архів оригіналу за 31 січня 2017. Процитовано 17 січня 2017.  {{cite encyclopedia}}: Вказано більш, ніж один |archivedate= та |archive-date= (довідка); Вказано більш, ніж один |archiveurl= та |archive-url= (довідка)
  41. Gelsenkirchen – a football town through and through (PDF). Fifa.com. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 червня 2016. 
  42. Pedro Berruezo, Always with Us. Процитовано 19 липня 2020. 
  43. «Великие клубы», № 11-07, стр.14
  44. Archived copy. Архів оригіналу за 5 жовтня 2012. Процитовано 8 лютого 2014. 
  45. Seadogs_Fans_contact_details. Seadogsfans.co.uk. 27 листопада 1965. Архів оригіналу за 1 жовтня 2011. Процитовано 15 листопада 2011. 
  46. Не вышло поле перейти. Новая газета. 19 січня 2006. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 25 липня 2021. 
  47. 30 years after death of Hocine Benmiloudi. elkhabar.com. 5 листопада 2011. Архів оригіналу за 4 березня 2013. 
  48. Sport 4x0 XV de Jaú. futpédia (порт.). 7 березня 1982. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  49. Archived copy. Архів оригіналу за 28 квітня 2011. Процитовано 16 січня 2012. 
  50. Muere Gallardo después de ocho días en coma [Gallardo dies after eight days in a coma]. El País (ісп.). 16 січня 1987. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 13 березня 2016. 
  51. Archived copy. Архів оригіналу за 21 лютого 2014. Процитовано 8 лютого 2014. 
  52. а б Bir anda yere yıkıldı. CNN Türk (тур.). 7 червня 2017. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  53. Pemain-pemain Bola yang Mendadak Meninggal di Lapangan Hijau. Архів оригіналу за 14 жовтня 2013. Процитовано 8 лютого 2014. 
  54. A history of sudden deaths in football – Other Sports – The Star Online. thestar.com.my. Архів оригіналу за 27 лютого 2014. Процитовано 8 лютого 2014. 
  55. Israele: muore in campo calciatore arabo. Archiviostorico.corriere.it. Архів оригіналу за 18 січня 2016. Процитовано 15 листопада 2011. 
  56. а б в г д е Deceased players. Romaniansoccer.ro. Архів оригіналу за 13 March 2008. Процитовано 2 June 2016. 
  57. а б в О.Тихолиз (13 січня 2004). Загадочная смерть. Шалва Апхазава простился с жизнью в 23 года. Советский спорт. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 30 серпня 2010. 
  58. Slump and Die: The Tragedy Continues..., Articles – THISDAY LIVE. thisdaylive.com. Архів оригіналу за 18 січня 2016. 
  59. SENAYAN News. 8k.com. Архів оригіналу за 29 липня 2007. 
  60. The tragedy at "Cair" thunder kills young representative Ivana Krstic. Arhiva.glas-javnosti.rs. Архів оригіналу за 14 жовтня 2013. Процитовано 2 червня 2016. 
  61. Palička, Jan (16 лютого 2001). Fotbalista Pavelka zemřel při tréninku (Czech). Idnes.cz. Процитовано 6 лютого 2021. 
  62. Сергей Перхун. Помним тебя, вратарь. (рос.). cskamoskva.ru. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 5 липня 2013. 
  63. Cédric Lestic s'en est allé. Le Parisien (фр.). 22 листопада 2001. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  64. Archived copy. Архів оригіналу за 30 липня 2013. Процитовано 30 липня 2013. 
  65. Murió Herman "Carepa" Gavíria tras ser alcanzado por un rayo (Herman "Carepa" Gaviria died after being hit by lightning) (ісп.). Архів оригіналу за 8 лютого 2010. Процитовано 28 лютого 2008. 
  66. Otros casos recientes (ісп.). ABC. 28 серпня 2007. Архів оригіналу за 24 лютого 2014. Процитовано 9 лютого 2014. 
  67. Bailey, Joel (10 березня 2003). Marvin Lee passes away. Trinidad and Tobago's Newsday. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 7 травня 2016. 
  68. Barrero, Jim (11 березня 2003). Ex-Trinidad Player Lee Dies at 21. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 7 травня 2016. 
  69. а б в Вячеслав Опахин (30 квітня 2010). Финальный удар. Футбол. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 30 серпня 2010. 
  70. Former Malaysian striker dies during football match: report – ABC News (Australian Broadcasting Corporation). Abc.net.au. 17 серпня 2003. Архів оригіналу за 3 серпня 2016. Процитовано 30 травня 2016. 
  71. В Швеции во время тренировки умер футболист. Лента.ру. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 25 липня 2021. 
  72. В киевском «Арсенале» умер ещё один футболист. Лента.ру. 1 березня 2004. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 25 липня 2021. 
  73. Футболист команды «Любляна» умер во время тренировки. Утро.ру. 18 лютого 2005. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 25 липня 2021. 
  74. BBC NEWS – UK – England – Kent – Football player dies after game. bbc.co.uk. Архів оригіналу за 29 грудня 2008. Процитовано 24 лютого 2008. 
  75. FACTBOX-Soccer-Sudden deaths of players. Reuters. 9 серпня 2009. Процитовано 2 вересня 2009. 
  76. Antonio Puerta rend l'âme. RDS (ісп.). 28 серпня 2007. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 14 липня 2018. 
  77. Fodbold-spiller faldt død om under træning – Nyheder. BT.dk. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 15 листопада 2011. 
  78. Датский футболист умер во время тренировки. Советский спорт. 13 червня 2006. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 26 вересня 2010. 
  79. Shaheen, Amr (31 August 2006). Heart defect kills Egypt defender. BBC News. Архів оригіналу за 26 квітня 2020. Процитовано 8 May 2010. 
  80. Hinckley Utd defender Gadsby dies. BBC Sport. Архів оригіналу за 26 квітня 2020. Процитовано 14 серпня 2021. 
  81. МЫ остались без Мендеса... – Спорт.Gazeta.kz. sport.gazeta.kz. Архів оригіналу за 3 жовтня 2011. Процитовано 22 червня 2009. 
  82. Croatian teenager footballer dies in training_sports_English_SINA.com. sina.com. Архів оригіналу за 18 липня 2008. Процитовано 24 лютого 2008. 
  83. Footballer died of natural causes. BBC Sport. Архів оригіналу за 26 квітня 2020. Процитовано 14 серпня 2021. 
  84. Motherwell captain O'Donnell dies. BBC Sport. Архів оригіналу за 1 січня 2008. Процитовано 29 грудня 2007. 
  85. Футболист шотландского клуба Фил О’Доннелл умер после матча. Архів оригіналу за 17 серпня 2009. Процитовано 25 липня 2021. 
  86. Internationalul gabonez Guy Tchingoma a murit pe teren, intr-un meci din campionat. sport365.ro. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 9 лютого 2014. 
  87. Tributes to pitch-death player. BBC News. 18 лютого 2008. Архів оригіналу за 29 грудня 2008. Процитовано 2 червня 2016. 
  88. Edwards, Richard (14 September 2008). Mother's devastation at losing two sons in seven months. The Daily Telegraph (London). Архів оригіналу за 19 October 2008. Процитовано 8 May 2010. 
  89. PHOTO: Croatian Footballer Hrvoje Custic Dies. dalje.com. Архів оригіналу за 17 жовтня 2013. 
  90. Скончался бывший игрок "Рубина". Sports.ru. Архів оригіналу за 4 червня 2008. Процитовано 28 травня 2009. 
  91. Болгарский футболист умер в перерыве матча. Архів оригіналу за 26 жовтня 2008. Процитовано 30 серпня 2010. 
  92. Indonesia in mourning. ESPN Star. 15 березня 2009. Архів оригіналу за 6 вересня 2012. Процитовано 9 лютого 2014. 
  93. Falleció el futbolista paraguayo Víctor Hugo Avalos. Cooperativa.cl. 3 April 2009. Архів оригіналу за 14 October 2013. Процитовано 11 July 2012. 
  94. Ocean Boys' Ogoli Dies, Articles – THISDAY LIVE. thisdaylive.com. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. 
  95. Алиев, Руслан (7 вересня 2009). Автогол убил футболиста. Газета.Ru. Процитовано 3 вересня 2015. 
  96. Румынскийй футболист умер во время матча. Лента.ру. 8 липня 2009. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 25 липня 2021. 
  97. Espanyol stunned by Jarque death. BBC Sport. Архів оригіналу за 17 травня 2020. Процитовано 15 серпня 2021. 
  98. Alexandru Iatan a decedat în timpul unui antrenament cu Dunărea Giurgiu! Astăzi fusese împrumutat de la Astra! [Alexandru Iatan died during a training session with Dunărea Giurgiu! He had been loaned from Astra today!] (рум.). gsp.ro. Архів оригіналу за 17 жовтня 2017. Процитовано 17 жовтня 2017. 
  99. Ploieşti: Memorial pentru fotbalistul mort la numai 19 ani, Alexandru Iatan [Ploiesti: Memorial for the footballer who died at only 19 years, Alexandru Iatan] (рум.). adevarul.ro. Архів оригіналу за 17 жовтня 2017. Процитовано 17 жовтня 2017. 
  100. Марина Крылова: «Фактор смерти». «PROСпорт-онлайн», 15.05.2012
  101. Maurizio Greco stirbt auf dem Fußballplatz – Startseite – Tageblatt.de. tageblatt.de. Архів оригіналу за 29 травня 2010. 
  102. UAE club striker dies after collapsing on pitch. ESPNsoccernet. 19 листопада 2009. Архів оригіналу за 4 червня 2011. Процитовано 19 листопада 2009. 
  103. Il y a un an, Yannick Dago, footballeur de 17 ans d'Arras Football, trouvait la mort sur un terrain. La Voix du Nord. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. 
  104. Парагвайский футболист умер на тренировке. Аргументы недели. 5 березня 2010. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 31 серпня 2010. 
  105. Нигерийский нападающий умер во время матча. Советский спорт. 7 березня 2010. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 26 вересня 2010. 
  106. Ghanaian player Bartholomew Opoku dies after game. BBC Sport. 9 березня 2010. Архів оригіналу за 12 серпня 2010. Процитовано 2 червня 2016. 
  107. Archived copy. Архів оригіналу за 17 грудня 2010. Процитовано 9 березня 2012. 
  108. ORACLE OF CAMBODIA. kengadaffi.blogspot.co.uk. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 9 лютого 2014. 
  109. Григорий Маслов (9 травня 2010). В Бразилії футболист умер во время игры. Infox.ru. Архів оригіналу за 8 травня 2012. Процитовано 3 червня 2011. 
  110. Talented young footballer dies after he goes to see friend's body. The Evening Standard. Архів оригіналу за 4 квітня 2015. Процитовано 5 квітня 2018. 
  111. Ex-Ghana U17 captain Owusu dies. GHANAsoccernet.com – Latest Football News, Football Headlines, Live Scores, Results, Fixtures. Архів оригіналу за 14 жовтня 2013. Процитовано 9 вересня 2013. 
  112. Archived copy. Архів оригіналу за 18 березня 2012. Процитовано 12 грудня 2010. 
  113. Alwihda Info. Hommage à LOKISSIMBAYE LOKO, notre footballeur talentueux qui nous a quitté. Alwihda Info – Actualités TCHAD, Afrique, International. Архів оригіналу за 3 жовтня 2011. Процитовано 6 червня 2011. 
  114. Naoki Matsuda dies after heart attack – ESPN Soccernet. Soccernet.espn.go.com. 4 серпня 2011. Архів оригіналу за 26 жовтня 2012. Процитовано 15 листопада 2011. 
  115. BBC Sport – Nigerian player Bobsam Elejiko dies in Belgium. BBC News. Архів оригіналу за 15 листопада 2011. Процитовано 15 листопада 2011. 
  116. В Бельгії футболист умер во время матча
  117. Индийский футболист умер во время матча
  118. 16-летний футболист «Севастополя» умер на поле. Газета.Ru. 17 січня 2014. Процитовано 13 лютого 2014. 
  119. Вратарь греческого клуба умер на тренировке. Лента.ru. 9 березня 2015. Процитовано 9 березня 2015.