Сплюшка булана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сплюшка булана
Булана сплюшка (Малий Качський Ранн, Пакистан)
Булана сплюшка (Малий Качський Ранн, Пакистан)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сплюшка (Otus)
Вид: Сплюшка булана
Otus brucei
(Hume, 1873)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Ephialtes brucei
Посилання
Вікісховище: Otus brucei
Віківиди: Otus brucei
ITIS: 555375
МСОП: 22688631
NCBI: 126814

Сплюшка булана[2] (Otus brucei) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae). Мешкає в Західній і Центральній Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Булана сплюшка — невелика сова, середня довжина якої становить 18-22 см, вага 90-130 г. Довжина крила становить 145-170 мм, розмах крил 54-64 см. Самиці є важчими за самців на 15 г.

Забарвлення існує у двох морфах: світлій, переважно жовтувато-охристі і сірувато-коричневій. Верхня частина тіла поцяткована темними плямками, на тімені є помітні чорні смужки, пера на плечах білуваті з чорними краями, що формують світлу смугу. Першорядні махові пера і стернові пера поцятковані світлими смужками. Нижня частина тіла світло-сіра або жовтувато-охриста, поцяткована темними смужками, у представників світлої морфи вони відносно тьмяні. Лицевий диск світлий з чорними краями, на голові невеликі, малопомітні пір'яні "вуха". Очі світло-жовті, дзьоб темно-сірий, лапи оперені до основи сірувато-коричневих пальців, кігті чорнувато-коричневі.

Пташенята одразу після вилуплення покриті білим пухом. Через два тижні пух замінюється на пухові пера — мезоптиль, а на голові з'являються пір'яні "вуха". На третьому тижні життя формується лицевий диск, а в забарвленні з'являються поперечні смуги. Пух залишається лише на спині, грудях і животі.

Голос — відносно тихе, м'яке, довге ухання «кух-кух-кух-кух», з інтервалами між звуками у пів секунди, схожа на голос голуба-синяка.

Підвиди[ред. | ред. код]

Булана сплюшка

Виділяють чотири підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Булані сплюшки поширені від Ізраїля і південно-східної Туреччини до західного Китаю і північно-східної Індії. Взимку частина популяцій мігрує до Нижнього Єгипту, Східного Середземномор'я, Аравії, Пакистану і північної Індії. Булані сплюшки живуть в широколистяних лісах і рідколіссях, в тополевих, вербових і тамариксових заростях на берегах річок, в посушливих, кам'янистих місцевостях і каньйонах, порослих чагарниками, а сільськогосподарських угіддях, пальмових і фруктових гаях, парках і садах, на висоті до 1800 м над рівнем моря. Живляться комахами, павуками, дрібними ссавцями, птахами і ящірками. Гніздування починається в березні, яйця відкладаються в квітні-травні. Булані сплюшки гніздяться в дуплах на висоті від 3 до 6,5 м над землею, часто в покинутих дуплах дятлів, іноді в будівлях або серед скель. В кладці від 4 до 6 яєць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Otus brucei: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 05 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 05 жовтня 2022. 

Джерела[ред. | ред. код]