Сплюшка мангрова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сплюшка мангрова

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Megascops
Вид: Сплюшка мангрова
Megascops cooperi
(Ridgway, 1878)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Scops cooperi
Otus cooperi
Посилання
Вікісховище: Megascops cooperi
Віківиди: Megascops cooperi
ITIS: 686661
МСОП: 155658784
NCBI: 1740168

Сплюшка мангрова[2] (Megascops cooperi) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae). Мешкає в Мексиці і Центральній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Мангрова сплюшка

Довжина представників номінативного підвиду становить 23-28 см, вага 145-175 г. Тім'я і верхня частина тіла у низ сірувато-коричневі, поцятковані темними смужками, на плечах білі плямки формують світлу смугу. Лицевий диск блідо-сірий з білими і темно-коричневими краями, поцяткований темно-сірими кільцями. На крилах дві світлі смуги. Нижня частина тіла білувата, поцяткована темними смужками. Райдужки жовті, дзьоб зеленуватий з кремово-жовтим кінчиком, лапи оперені.

У молодих птахів верхня частина тіла сірувато-охриста. нижня частина тіла білувата, груди коричневі, поцятковані темними смужками. Довжина представників підвиду M. c. lambi становить 20-22 см, вага 115-130 г. Тім'я у них сильніше поцятковане темними смужками. Голос представників номінативного підвиду — швидкі серії з приблизно 15 угукань «пу-пу-пу-пу», гучність яких спочатку зростає, а потім спадає, голос представників підвиду M. c. lambi — швидке стакатто «кроак-гогогогогогогок».

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • M. c. lambi (Moore, RT & Marshall, JT Jr, 1959) — узбережжя південної Мексики (Оахака);
  • M. c. cooperi (Ridgway, 1878) — узбережжя південно-західної Мексики (південний захід Оахаки, Чіапас) і Центральної Америки на південь до Коста-Рики (Гуанакасте).

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Мангрові сплюшки мешкають на тихоокеанському узбережжі Мексики, Гватемали, Сальвадору, Гондурасу, Нікарагуа і Коста-Рики. Вони живуть в прибережних вологих тропічних лісах, мангрових лісах, сухих тропічних лісах, рідколіссях, чагарникових і кактусових заростях, на висоті до 950 м над рівнем моря. Ведуть нічний і присмерковий спосіб життя. Живляться великими комахами, зокрема жуками, метеликами і кониками, а також іншими безхребетними, зокрема скорпіонами та дрібними хребетними, зокрема птахами і летягами. Гніздування припадає на сухий сезон. Гніздяться в дуплах дерев, зокрема в покинутих дуплах дятлів, в кладці 3-4 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Megascops cooperi: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 14 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 14 жовтня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]