Сплюшка північна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сплюшка північна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сплюшка (Megascops)
Вид: Сплюшка північна
Megascops asio
(L., 1758)
Ареал
Ареал
Синоніми
Otus asio Linnaeus, 1758

Strix asio Linnaeus, 1758

Посилання
Вікісховище: Megascops asio
Віківиди: Megascops asio
EOL: 45510723
ITIS: 686658
МСОП: 155660662
Fossilworks: 368068

Спл́юшка півн́ічна[1] (Megascops asio) — вид птахів з родини совових (Strigidae). Єдина маленька сова східної Північної Америки з пір'яними вушками.

Систематика[ред. | ред. код]

Північноамериканський рід Megascops був виділений з роду совка (Otus) наприкінці 20-го ст. Однак у праці В. Г. Фесенка[1] він далі наведений у складі попереднього роду, з тим що всі види, віднесені до Megascops, названі не совками, а сплюшками, співзвучно зі старою російською назвою.

Будова[ред. | ред. код]

Довжина тіла 18-26 см. Відомі дві кольорові морфи: сіра морфа — бурувато-сірий верх, з бурими штрихами; брови і вуздечка білі, нижня частина тіла біла, з густими темно-коричневими штрихами. Червона морфа з іржаво-коричневим верхом, іржаво-сірим та білим низом, з іржавими штрихами та смужками. Райдужна оболонка жовта у обох відмін. Лицевий диск обведений широкою чорною смугою, яка переходить на воло. Обидві статі схожі. Молоді птахи бурі та білі в смужки; у червоної відміни смуги іржаві по краях. На відміну від подібної до неї сплюшки західної має жовтувато-сірий світлий на кінці, а не чорний дзьоб.

Ареал, середовище[ред. | ред. код]

Деревні масиви і ліси на південь від центральної та південно-східна частина Північної Америки, включаючи найбільш південно-східну частину Канади. Гнізда влаштовує в дуплах. Вважається, що сіра морфа більш витривала до холоду, тому поширена далі на північ.[2]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Eastern screech-owl.//Bezener A. Birds of Ontario. — Edmonton: Lone Pine Publishing. — P. 180.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • The new Stokes field guide to birds Eastern region. Little, Brown & Co. 2013. ISBN 978-0-316-21393-6.