Споглядач (картина Крамського)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Споглядач
Споглядач

Автор Іван Крамськой
Час створення 1876
Розміри 85 × 58 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Музей російського мистетва (Київ)

«Споглядач» — картина російського художника Івана Крамського (1837—1887), написана в 1876 році і є частиною зборів Київського музею російського мистецтва. Розмір — 85 × 58 см.

Історія та опис[ред. | ред. код]

Ця картина належить до ряду картин Крамського, написаних в 1870-х і початку 1880-х років, на яких він зображував селян — простих людей, що живуть своїм емоційним життям. На картині зображений селянин, що стоїть на засніженій стежці в лісі. Він одягнений в обірваний каптан і постоли, руки заховані в рукава, вид у нього змерзлий. Він зупинився і, мабуть, про щось глибоко замислився.

Задум картини «Глядач» виник у Крамського на початку 1870-х років. Павло Третьяков спочатку проявив інтерес до картини — зокрема, вважається, що саме він дав картині її нинішню назву, написавши Крамскому на початку 1877 року. Однак потім, коли картина була готова, Третьяков чомусь її не купив, так що картина залишалася в майстерні Крамського до 1878 року. У 1878 році картина була представлена на 6-й виставці Товариства пересувних художніх виставок («передвижників»). Після цього картину придбав у автора Федір Терещенко. Згодом колекція Федора Терещенка, включаючи картину «Глядач», стала частиною зборів Київського музею російського мистецтва.