Спокуси «Туманності Андромеди»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Спокуси «Туманності Андромеди»: Лейтмотиви комуністичної утопії від Томаса Мора до Єфремова і Стругацьких»
Обкладинка монографії «Спокуси «Туманності Андромеди»: Лейтмотиви комуністичної утопії від Томаса Мора до Єфремова і Стругацьких»
Автор Костянтин Фрумкін[ru]
Назва мовою оригіналу Соблазны «Туманности Андромеды»: Лейтмотивы коммунистической утопии от Томаса Мора до Ефремова и Стругацких
Країна Росія
Мова російська
Тема фантастикознавство
Жанр критика
Місце Москва
Видавництво URSS
Видано 2021 (по факту вийшла в серпні 2020)
Тип носія на папері
Сторінок 208
Тираж не зазначений / 3000
ISBN 978-5-9710-8030-5 / 978-5-9710-8031-2

Спокуси «Туманності Андромеди»: Лейтмотиви комуністичної утопії від Томаса Мора до Єфремова і Стругацьких (рос. Соблазны «Туманности Андромеды»: Лейтмотивы коммунистической утопии от Томаса Мора до Ефремова и Стругацких) — узагальнююча фантастикознавча монографія російського філософа і футуролога Костянтина Фрумкіна[ru]. Вийшла друком у серпні 2020 року[Note 1]. Присвячена аналізу різних аспектів рідкісного піджанру наукової фантастики — комуністичної утопії.

Огляд[ред. | ред. код]

В монографії, здебільшого, аналізуються комуністичні утопії радянських фантастів, хоча залучаються і супутні тексти — роботи фахівців з «наукового комунізму» і філософії. Говорячи про утопію, Фрумкін виділяє три пікових періоди в її розвитку, кожен зі своїми особливостями — дореволюційний, утопії 1920-х і утопії «довгих шістдесятих»; відзначається також, що утопічні акценти є і в деяких пострадянських творах.

Фрумкін розглядає практично всі питання, пов'язані з функціонуванням світу утопії. Особливо виділяються: дихотомія людина — природа, морально-етичний образ людини майбутнього, роль виховання і вихователів, характеристика обивателя як людського типажу, праця і її місце в утопії, утопія і фронтир, наука і раціональність в утопічному майбутньому.

Незважаючи на великий об'єм матеріалу, залучення широкого кола джерел, автор іноді виходить за межі об'єктивного аналізу. Книга написана з позицій ліберальної критики утопічного мислення й містить деякі дискусійні, а іноді й тенденційні висновки як щодо аналізованих творів, так і їх ідейного підґрунтя[1].

Інше[ред. | ред. код]

Монографію номінували[2][ангажоване джерело] на кілька фахових премій:

  • АБС-премія (2021; Критика й публіцистика)[3]
  • Книга року за версією Фантлаба (2020; Краща літературна критика (книги))
  • Подвійна зірка (2021; Літературно-критичний жанр)[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У вихідних даних зазначений 2021 рік

Джерела[ред. | ред. код]

  1. 240580. Константин Фрумкин «Соблазны „Туманности Андромеды“: Лейтмотивы коммунистической утопии от Томаса Мора до Ефремова и Стругацких» (2021) : [рос.] // Лаборатория фантастики. — 2021. — 7 декабря. — Рец. на кн.: Константин Фрумкин «Соблазны «Туманности Андромеды»: Лейтмотивы коммунистической утопии от Томаса Мора до Ефремова и Стругацких»
  2. Константин Фрумкин «Соблазны «Туманности Андромеды»: Лейтмотивы коммунистической утопии от Томаса Мора до Ефремова и Стругацких» (рос.). Архів оригіналу за 9 вересня 2021. Процитовано 9 вересня 2021.
  3. ШОРТ-ЛИСТ «АБС-ПРЕМИИ» 2021 ГОДА. АБС-премия. Фонд братьев Стругацких. 03.04.21. Архів оригіналу за 10 вересня 2021. Процитовано 11 жовтня 2021.
  4. Шорт-лист премии «Двойная звезда». Фантассамблея. 28.07.2021. Архів оригіналу за 10 вересня 2021. Процитовано 10 вересня 2021. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |4= та |3= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]