Спортивний бюстгальтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інкапсулюючий (ліворуч) і компресійний (праворуч) спортивні бюстгальтери

Спортивний бюстгальтер — спеціальний бюстгальтер для факсації та підтримки грудей під час фізичних тренувань. Він мінімізує рух грудей, полегшує дискомфорт і зменшує можливість пошкодження зв'язок грудей.

На відміну від повсякденного бюстгальтера, спортивний відрізняється кроєм, матеріалами і розташуванням застібки (або її відсутністю). Носити спортивний бюстгальтер можна не лише як білизну, але й як самостійний предмет гардеробу (проте слідкувати, чи не перетискає він груди, і підібравши правильний тип).

Історія[ред. | ред. код]

Jogbra (вигляд ззаду)

Перша офіційна згадка спортивного типу бюстгальтера датується 1975 роком — Glamorise Foundations використали незвичну конструкцію бюстгальтера для гри в теніс. Два роки потому дизайнерки Гінда Міллер, Ліза Ліндал і Поллі Палмер-Сміт запатентували спортивний бюстгальтер Jogbra для бігу підтюпцем[1]. В подальшому ці моделі використовувались для занять аеробікою і кінним спортом.

У 1990 році бюстгальтер Jogbra був проданий компанії Playtex. Згодом Крістін Гейкок, доцентка кафедри хірургії в університеті медицини в Нью-Джерсі, провела ряд досліджень під час занять жінок на біговій доріжці. Завдяки цьому спортбра набув широкі бретелі і еластичну резинку під грудьми.

З 2001 року форма спортивного бюстгальтера стала звичним топом до середини ребер. Нині його виготовляють зі спеціальних високотехнологічних матеріалів, які відводять вологу і дозволяють шкірі дихати.

Наприкінці 2014 року в Австралії був створений перший у світі біонічний бюстгальтер.

Види[ред. | ред. код]

Спортивний бра для великих грудей

Існують три варіанти спортивних бюстгальтерів, здатних забезпечити середній, високий і низький ступінь підтримки грудей.

Моделі з невеликим рівнем підтримки не вимагають інтенсивного динамічного навантаження і ідеально підходять для велосипедних прогулянок або відвідування занять з пілатесу та стретчингу. Середня підтримка необхідна для занять на силових тренажерах. Для занять бігом, стрибками через скакалку та інших навантаженнях, що передбачають підстрибування (наприклад, для гри у волейбол), необхідна висока ступінь підтримки грудей.

За конструктивною ознакою розрізняють компресійні та інкапсулюючі (англ. encapsulation) спортивні бюстгальтери. Компресійні моделі підтримують бюст за рахунок сплющування і притиснення молочних залоз до грудної клітки. Неправильно підібраний компресійний бюстгальтер може створювати дуже великий тиск, при цьому шкіра верхньої частини грудей і декольте розтягується і травмується. Носіння правильно підібраного бюстгальтера слід обмежити безпосередньо тренуванням.

Інкапсулюючий бюстгальтер підтримує кожну грудь окремо. Як і в звичайного бюстгальтера, чашка виконана з нерозтяжної тканини. Може бути із закритою м'якою чашкою без кісточок або з м'якою чи щільною чашкою на кісточках. Такий бюстгальтер, як і звичайний, підтримує груди, не чинячи на них тиск, тому його можна носити тривалий час.

Також існують комбіновані моделі спортивних топів, в яких поєднуються переваги компресійних та інкапсулюючих бюстгальтерів.

Галерея[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У 1999 році, у фіналі жіночого чемпіонату світу з футболу, Бренді Честейн реалізувала переможний пенальті. В пориві емоцій вона зняла з себе футболку, залишившись у спортивному топі. Знімок цього моменту облетів ЗМІ всього світу[2].

Чоловіки також використовують спортивний бюстгальтер, але не на постійній основі. Час від часу футболісти надягають під тренувальний одяг щось схоже на топ, однак його головна функція полягає не в підтриманні грудей, а в контролі пульсу, метаболізму і положенні гравця на полі.

В період реабілітації після зміни розміру і форми грудей необхідно носити бандаж або спортивний бюстгальтер, щоб сформувати правильну форму грудей, згладити болісні відчуття і прискорити процес загоєння швів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Як три американки створили перший у світі спортивний бюстгальтер // Forbes. 2020.
  2. Історія однієї фотографії. Американська футболістка зняла майку після "золотого" пенальті

Посилання[ред. | ред. код]