Спорт в Азербайджані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поштова марка Азербайджану, присвячена літнім Олімпійським Іграм в Афінах-2004.
Культура Азербайджану
Категорія КатегоріяІнші країни

Указом Президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва від 4 березня 2005 року, враховуючи значення і роль фізичної культури в охороні та зміцненні здоров'я азербайджанського народу, фізичному розвитку молоді, досягненні спортивної честі країни ще вищих вершин на міжнародній арені, щорічно 5 березня в Азербайджанській Республіці відзначається як «День фізичної культури і спорту».

Статистика завойованих медалей[ред. | ред. код]

Спорт в Азербайджані стрімко розвивається, і тому приклад виступу азербайджанських спортсменів і зміцненні спортивної інфраструктури в Азербайджані. Тільки у 2007 році азербайджанські спортсмени завоювали на міжнародних змаганнях більше 300 медалей, 127 з яких — золоті. 127 медалей завойовані в олімпійських видах спорту. На Олімпійських іграх у Пекіні, Сіднеї та Афінах азербайджанські спортсмени завоювали 15 медалей, серед яких 4 золоті.

Спортивна інфраструктура[ред. | ред. код]

В Азербайджані розвиваються як олімпійські, так і неолімпійські види спорту. З ініціативи Національного Олімпійського Комітету Азербайджану з 2000 року в Азербайджані, особливо в регіонах, будуються і передаються у розпорядження спортсменів спортивні комплекси, що відповідають найвищому рівню. Дотепер[коли?] побудовано 15 олімпійських спортивних комплексів, триває будівництво ще 16-ти. В Олімпійських комплексах, розташованих у регіонах, проводяться міжнародні змагання світового рівня.

Міжнародні змагання[ред. | ред. код]

В останні роки в Азербайджані було проведено ряд представницьких міжнародних змагань — чемпіонати світу і Європи з художньої гімнастики та боротьби. Число країн, що брали участь у чемпіонаті світу з боротьби, досягло 103. Найбільших успіхів добиваються азербайджанські гімнасти і борці. Так, наприклад, виступаючи на Чемпіонаті Європи з дзюдо серед юніорів 2009, що пройшов у Єревані, всі п'ятеро спортсменів, які представляли Азербайджан, завоювали медалі.

З виступу пана Жака Рогге[ред. | ред. код]

Кілька років тому колишній президент Європейського Олімпійського Комітету пан Рогге в одному зі своїх виступів на засіданні Європейського Олімпійського Комітету сказав, що діяльність Національного Олімпійського Комітету Азербайджану може служити прикладом для всіх інших олімпійських комітетів.

Соціальні умови[ред. | ред. код]

У цей час увага, проявляється в Азербайджані до спорту, знаходиться на дуже високому рівні. Вирішуються побутові проблеми спортсменів. За підсумками кожного року більш 20 спортсменам надаються квартири, виявляється інша допомога спортсменам, спортивним фахівцям, тренерам.

Спортивні федерації Азербайджану[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]