Спускова скоба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спускова скоба револьвера одинарної дії
Спускова скоба, поєднана з важелем перезарядки гвинтівки (скоба Генрі)
Файл:Lignose Einhand AdamsGuns.jpg
Німецький пістолет «Лігнозе Айнханд». Передня частина спусковий скоби — рухлива, пов'язана з затвором і дозволяє перезарядити зброю вказівним пальцем (пристрій Хилевського)
Файл:Smith & Wesson No. 3 Third Model Russian 867.jpg
Російська-револьвер Сміта-Вессона (знизу спусковий скоби видно «шпору»)
Будова гвинтівки Спенсера

Спускова скоба (запобіжна скоба) — деталь зброї, що служить для запобігання випадковому натисканню спусковий гачок, наприклад, при падінні. Існує на переважній більшості зразків стрілецької зброї, починаючи з XVI століття, і серйозно не змінювалася. Може мати знизу виконану з єдиного зі скобою шматка металу «шпору» — упор для середнього пальця.

У деяких системах спускова скоба виконує також інші функції, наприклад, органа перезарядки зброї: «скоба Генрі» (див. Вінчестер (гвинтівка), Волканік) або пристрій Хилевського для перезарядки автоматичного пістолета однією рукою (наприклад, у китайському пістолеті «тип 77»[1]). Крім того, вона точно так само пересувалася й на затворі, який гойдався, але виконувала іншу роль — скоба Генрі подавала патрони з підствольного (або серединного на гвинтівці Winchester Model 1895 г.) магазину і зводила курок, скоба Спенсера ж подавала патрони з прикладного магазину, але курок залишався незведеним.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пистолет Тип 77 / Type 77 (Китайская Народная Республика). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 березня 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • Оружие, Ю. В. Шокарев, М.: Росмэн, 2004, 224 с.
  • Жук А. Б. Энциклопедия стрелкового оружия. — М.: Воениздат, 1998.

Посилання[ред. | ред. код]