Сретен Стоянович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сретен Стоянович
серб. Сретен Стојановић

Народження 2 лютого 1898(1898-02-02)[1]
Прієдор, Австро-Угорщина
Смерть 29 жовтня 1960(1960-10-29)[1] (62 роки)
  Белград, ФНРЮ
Поховання Новий цвинтар
Країна  Австро-Угорщина
 Югославія
Навчання Gimnazija Meša Selimovićd
Діяльність художній критик, скульптор, художник, art theorist, викладач університету
Член Сербська академія наук і мистецтв (17 грудня 1959) і Сербська академія наук і мистецтв (29 жовтня 1960)

CMNS: Сретен Стоянович у Вікісховищі

Сретен Стоянович (серб. кир. Сретен Стојановић; 2 лютого 1898 — 29 жовтня 1960) — сербський і боснійський скульптор і мистецтвознавець.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Сретен Стоянович народився 15 лютого 1898 року в місті Приєдор в Боснії та Герцеговині, в домі православних священиків, які «проповідували віру в силу людей і які уявляли Росію як щось наше, або красивіше, більше, православніше, ближче до Бог і могутніший за все, що було німецьким чи турецьким», як він писав у своїй автобіографії. Він належав до " Руху молодої Боснії ", де його, як неповнолітнього учня середньої школи в Тузлі, засудили до 10 років ув'язнення. У Відні він вивчав скульптуру і на початку 1920-х рр. навчався у Парижі. З Драгішею Васичем та Владиславом Рібнікаром він подорожував Радянським Союзом у 1927 році.

Стоянович став скульптором після поїздки на навчання спочатку у Відень на початку 1918 року, а згодом у Париж. Він отримав стипендію від доктора Джуріки Джорджевича та його дружини Кристи, з якими він познайомився і згодом подружився. Він повернувся до Боснії відразу після закінчення війни, де брав участь у створенні першої Югославії, командував комітетом та нерегулярними військами.

У 1919 р. Стоянович поїхав до Парижа, щоб навчатись найкращих мистецьких студій. Після переїзду до Белграда біографія Сретена втратила відчуття щасливої історії. Він серйозно і професійно починає творити, створюючи свою першу скульптурну студію, виставляє свої роботи на солістських та групових виставках, активно бере участь у мистецькому житті, пише мистецьку критику, видає дві книги, часто виступає на публіці та обговорює професійні чи соціальні проблеми.

Під час Другої світової війни він жив у Белграді з родиною, а коли війна закінчилася, він дізнався, що його брат, доктор Младен Стоянович, помер. Його брат був легендарним національним героєм і однією з ключових осіб партизанського руху Йосипа Броз Тіто в Західній Боснії. Після смерті брата Стоянович був головою Національного фронту в Белграді, секретарем Асоціації художників Югославії, головою Асоціації живописців Сербії, директором Художньої академії, редактором журналу «Мистецтво».

Помер у Белграді в 1960 році. Для свого рідного міста Приєдор він подарував частину своїх творів мистецтва.

Галерея[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  1. Stojanović, Sreten (1928). Impresije iz Rusije (Serbian) . -{YU}--Belgrade: Novosti. с. 79 pages.
  2. Stojanović, Sreten (1952). O umetnosti i umetnicima (Serbian) . -{YU}--Belgrade: Prosveta. с. 103 pages.
  3. Stojanović, Sreten. Biste (Serbian) . -{YU}--Belgrade. 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Bogdanović, Jelena; Robinson, Lilien Filipovitch; Marjanović, Igor (1 вересня 2014). On the Very Edge: Modernism and Modernity in the Arts and Architecture of Interwar Serbia (1918–1941) (англ.). Leuven University Press. ISBN 9789058679932. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 5 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]