Стала Дірака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стала Дірака
Названо на честь Поль Дірак і Макс Планк
Розмірність
Числове значення 0 джоуль-секунда
Формула
Позначення у формулі , , і
Символ величини (LaTeX)
Фізична величина дія
Підтримується Вікіпроєктом Вікіпедія:Проєкт:Математика

Стала Дірака, або стала Планка — Дірака, — не часто використовувана назва для скороченої сталої Планка  — коефіцієнта, що пов'язує кутову частоту ( — частота) фотона (або іншого кванта) з його енергією: Тут  — стала Планка. Зазвичай сталу Дірака називають наведеною сталою Планка.

 Дж·c = еВ·с[1].

Сенс введення скороченої константи Планка і її широкого використання в тому, що в теоретично більш важливих формулах при її використанні зникає популярний множник або дільник 2π. Перш за все мається на увазі зв'язок дії і фази (), а також імпульсу з хвильовим вектором () и енергії з циклічною частотою (більш використовувана, аніж відмінна від неї на множник 2π звичайна частота, ). Як наслідок, з використанням такой форми константи Планка загальна більшість формул записуються трішки простіше та прозоріше. В теоретичній фізиці часто використовують системи одиниць, в яких стала Планка — Дірака безрозмірна і рівна одиниці (), що дозволяє ще більше спростити формули , завдяки тому, що енергія і циклічна частота, фаза і дія, імпульс і хвильовий вектор стають попарно еквівалентними і взаємозамінними величинами.

Позначається малою перекресленою латинською літерою ħ, у формулах називається «h з рискою» (англ. h-bar). В Юнікоді цей символ займає позицію U+0127; також існує окремий символ англ. Planck constant over two pi (U+210F, ).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://physics.nist.gov/cuu/Constants/Table/allascii.txt Fundamental Physical Constants — Complete Listing

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]