Станкевич Дмитро Геннадійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Станкевич Дмитро Геннадійович
Народився 1956(1956)
Місце проживання Харків
Країна Україна Україна
Діяльність астроном
Alma mater Харківсий університет
Галузь астрономія
Заклад ІРЕ НАНУ
НДІ астрономії ХНУ
ХНУ ім. В. Н. Каразіна
Науковий ступінь кандидат фізико-математичних наук
Науковий керівник Акімов Леонід Опанасович[1]
Нагороди
Державна премія Української РСР у галузі науки і техніки

Станкевич Дмитро Геннадійович (1956 р. н.) — український астроном, спеціаліст з комп'ютерного моделювання розсіювання світла реголітами планет і Місяця, а також цифрової обробки астрономічних зображень. Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1986)[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

1978 року закінчив Харківсий державний університет. Працював в Інститут Радіофізики та Електроніки Академії наук УРСР над розробкою програмного та апаратного забезпечення засобів цифрової обробки астрономічних та космічних зображень. За ці роботи здобув Державну премію УРСР в галузі науки і техніки 1986 року[3].

1988 перейшов працювати в Харківський університет. Продовжив роботу з обробки астрономічних та космічних зображень, працював над питаннями розсіювання світла поверхнями космічних тіл. 1989 року[3] захистив кандидатську дисертацію «Дослідження поверхні Венери методами цифрової обробки зображень»[4].

Від 2001 працює доцентом кафедри астрономії фізичного факультету ХНУ, викладає загальну астрономію, теоретичну астрофізику, комп'ютерні технології в астрономії. Керує дипломними бакалаврськими та магістерськими роботами студентів, науково-дослідними роботами школярів в Малій академії наук, читає науково-популярні лекції[3].

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Планетная научная школа академика Н. П. Барабашова // 200 лет астрономии в Харьковском университете / Шкуратов Ю. Г. (ред.). — Харків : ХНУ, 2008. — С. 178. — 500 прим.
  2. а б Лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки 1986 року // Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки
  3. а б в Станкевич Дмитро Геннадійович, Фізичний факультет Харківського національного університету.
  4. Диссертации по астрономии, подготовленные в Харьковском университете // 200 лет астрономии в Харьковском университете / Шкуратов Ю. Г. (ред.). — Харків : ХНУ, 2008. — С. 188. — 500 прим.

Посилання[ред. | ред. код]