Стафєєв Микола Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стафєєв Микола Федорович
Народився 24 квітня 1915(1915-04-24)
Макар'євський район, СРСР
Помер 10 жовтня 2009(2009-10-10) (94 роки)
Одеса, Україна
Поховання Другий християнський цвинтар
Військове звання генерал-майор
Нагороди
орден Червоного Прапора орден Вітчизняної війни I ступеня орден Вітчизняної війни II ступеня медаль «За відвагу» орден Богдана Хмельницького III ступеня

Стафєєв Микола Федорович (рос. Стафеев Николай Фёдорович; 24 квітня 1915 — 10 жовтня 2009[1]) — радянський та український військовий та громадський діяч, почесний громадянин міста Одеса.

Народився 24 квітня 1915 року в селі Верхники Макар'євського району Костромської області.

Трудову діяльність розпочав у 15-річному віці в бригаді лісосплавщіков. Пізніше закінчив школу «Ліспромгозуч» в місті Макар'єві і працював в ліспромгоспі спочатку майстром, потім фахівцем з питань праці і нормування.

У жовтні 1937 року призваний в Червону Армію. Після закінчення Харківського військового училища в 1941 році отримав призначення в місто Борислав, де служив начальником політвідділу по комсомолу, молодшим політруком 30-ї легкої танкової бригади 32-ї важкої танкової дивізії.

У складі танкових і механізованих військ Південно-Західного і 3-го Українського фронтів пройшов всю війну. Перший бій прийняв 22 червня 1941 року за Рава-Руській на кордоні з Польщею, будучи заряджаючим в екіпажі танка Т-34 83-го танкового полку 32-ї важкої танкової дивізії. Надалі брав участь в обороні Києва, Львова. У складі 1-ї танкової бригади 21-ї армії брав участь у боях під Бєлгородом і за місто Штепівку в Сумській області. Брав участь у розгромі угруповання Манштейна під Сталінградом, визволяв Донбас, Запоріжжя, Миколаїв, Одесу, Молдову, Румунію, Болгарію, Югославію, Угорщину, Австрію. Пройшов шлях від політрука до інспектора політуправління 3-го Українського фронту по танковим і механізованим військам. Під час боїв за Красноармійськ в лютому 1943 року був важко поранений. Війну закінчив під Віднем в складі 18-го танкового корпусу в званні підполковника.

Після війни продовжив службу в армії. Служив на різних командно-політичних посадах, пройшов шлях від заступника командира полку до начальника політвідділу штабу і управління Північної групи військ у Польщі. У березні 1972 звільнився в запас у званні генерал-майора.

До 1986 року працював заступником голови правління Одеської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури і до 1996 року на громадських засадах був головою Одеської секції комітету ветеранів війни, членом президії якої був до смерті. Член Товариства болгаро-української дружби.

Нагороджений орденом Червоного Прапора, двома орденами Вітчизняної війни I ступеня, орденом Вітчизняної війни II ступеня, двома орденами Червоної Зірки, українським орденом Богдана Хмельницького III ступеня, болгарськими, румунськими та польськими орденами, багатьма медалями, в тому числі «За відвагу», «За бойові заслуги». Мав почесну грамоту Президії Верховної Ради УРСР. Почесний громадянин Одеси та болгарського міста Шумен.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 квітня 2019. Процитовано 25 квітня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]