Степанян Роза Вартанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степанян Роза Вартанівна
Народилася 1925
Айґезард, Вірменія
Країна  СРСР
Діяльність виноградар, колгоспниця
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Роза Вартанівна Степанян (1925 — ?) — ланкова колгоспу села Айгезард Арташатського району Вірменської РСР. Герой Соціалістичної Праці[1] (30.04.1966)[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в 1925 році в селі Даргалу Ериванського повіту Вірменської РСР, нині – Араратській області Вірменії. Вірменка.

Роза рано почала трудову діяльність. Відразу після закінчення сільської школи в роки Другої світової війни вступила до місцевого виноградарського колгоспу ордена Трудового Червоного Прапора імені Паризької комуни.

У цьому колгоспі Роза Вартанівна протягом двох десятиліть працювала на виноградних плантаціях, розташованих в Араратській долині, наполегливо переймала досвід у колгоспних виноградарів, шестеро з яких були Героями Соціалістичної Праці на чолі з головою колгоспу Г. П. Хачатряном.

Пізніше Р.В. Степанян очолила виноградарську ланку, яка за підсумками роботи в 7-й семирічці (1959-1965) отримала найвищі врожаї винограду в колгоспі, який уже очолював голова А.М. Саркісян.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 30 квітня 1966 року за успіхи, досягнуті в збільшенні виробництва і заготівель картоплі, овочів, плодів і винограду, Степанян Розі Вартанівні присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

У наступні роки 8-ї п'ятирічки (1966-1970) трудівники її ланки села Айгезард продовжували утримувати першість по урожаю сонячної ягоди і вийшли переможцями у соціалістичному змаганні серед виноградарів Вірменської РСР.

Неодноразова учасниця Виставки досягнень народного господарства (ВДНГ).

Проживала у рідному селі Айґезард (до 1957 року – Анастасаван, до 1949 року – Даргалу).

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Музалевский М. В. Герои Социалистического Труда. Биобиблиографический словарь. — М.: РИЦ "Кавалер", 2008. — Т. 2. — 200 с.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Роза Вартановна Степанян. // Сайт «Герои страны» (рос.). Процитовано 14 липня 2020.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Медаль № 10984 Орден Ленина № 381147
  2. Сайт «Герои страны».