Стефанишина Ольга Анатоліївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стефанишина Ольга Анатоліївна
Народилася 14 травня 1983(1983-05-14) (40 років)
Київ, Україна.
Громадянство українка
Діяльність антикорупційна активістка
Alma mater Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
Заклад Благодійна організація «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД „ПАЦІЄНТИ УКРАЇНИ“» і Міністерство охорони здоров'я України
Посада народний депутат України
Партія Політична Партія "Голос"
У шлюбі з Стефанишин Богдан Євгенійович
Україна Народний депутат України
9-го скликання
Голос 29 серпня 2019

Картка на сайті Верховної Ради України

Стефанишина Ольга Анатоліївна — громадська активістка, експертка в сфері захисту прав пацієнтів. Народний депутат Верховної Ради України IX скликання від партії «Голос»[1][2].

Освіта[ред. | ред. код]

Здобула освіту в Київському університеті ім. Шевченка, де отримала ступінь магістра за спеціальністю «Мова та література» (англійська, німецька).

Діяльність[ред. | ред. код]

У вересні 2019 року в новому парламенті стала членом комітету з питань здоров'я нації.

Через відстоювання інтересів пацієнтів у своїй депутатській діяльності отримувала погрози фізичною розправою[3] з боку представників фармацевтичного бізнесу.

2018—2019 — заступниця міністра охорони здоров'я України[4][5]. Координувала такі напрямки роботи: виконання євроінтеграційних зобов'язань України у сфері охорони здоров'я, державні закупівлі ліків і медвиробів, вакцинація та громадське здоров'я.

У 2014—2015 рр. стала однією з ініціаторів впровадження прозорої процедури закупівель ліків та медичних виробів через міжнародні організації. Закупівлі препаратів для України почали здійснювати спеціалізовані організації: Програма розвитку ООН (ПРООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Crown Agents.

Реалізовувала прозорі механізми закупівель, які швидко довели свою ефективінсть. Ці процедури дозволили заощаджувати до 40 % бюджетних коштів. Згідно із звітом Центру протидії корупції, 90 % препаратів з програми дорослої онкології вдалося закупити дешевше, аніж 2014 року[6]. На зекономлені кошти держава почала закуповувати ліки для більшої кількості пацієнтів[7].

Упродовж семи років (2011—2018) була виконавчою директоркою БФ «Пацієнти України». До цього з 2007 р. керувала відділом політики та адвокації у ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

12 грудня 2019 року увійшла до складу Міжфракційного об'єднання «Гуманна країна», створеного за ініціативи UAnimals для популяризації гуманістичних цінностей та захисту тварин від жорстокості.[8]

Особисте життя[ред. | ред. код]

У січні 2009 року одружилася з Богданом Стефанишиним. У пари народилося дві доньки - Влада та Валерія.

У ході російського вторгнення в Україну в 2022 році Богдан Стефанишин був бійцем територіальної оборони міста Києва. Загинув 30 березня 2022 року під Черніговом від снаряда окупантів.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Goloszmin. Партія «Голос» Святослава Вакарчука — офіційний сайт. goloszmin.org (укр.). Процитовано 18 липня 2019. 
  2. Офіційний портал Верховної Ради України. itd.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 29 травня 2020. Процитовано 4 червня 2020. 
  3. Депутаткам “Голосу” пригрозили розправою через закон про зниження цін на ліки. Українська правда (укр.). Процитовано 7 лютого 2020. 
  4. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року № 3-р «Про призначення Стефанишиної О.А. заступником Міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції».
  5. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 року № 399-р «Про звільнення Стефанишиної О.А. з посади заступника Міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції».
  6. 90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року — звіт ЦПК. Центр Протидії Корупції (укр.). Процитовано 4 червня 2020. 
  7. Доступ до безоплатних ліків: що змінилось у державних закупівлях. moz.gov.ua (укр.). Процитовано 7 лютого 2020. 
  8. У Раді створили міжфракційне об'єднання з метою захисту прав тварин. НВ. Процитовано 12 грудня 2019. 
  9. Під Черніговом від рук росіян загинув чоловік народної депутатки від партії "Голос". www.unian.ua (укр.). Процитовано 13 липня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Стефанишина Ольга Анатоліївна від НАЗК — Декларації
  2. Стефанишина Ольга Анатоліївна, Міністерство охорони здоров'я
  3. Ольга Стефанишини Українська правда