Преподобний Стефан Волинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стефан Печерський
Святитель
Стефан
Народився 1040(1040)
Помер 27 квітня 1094(1094-04-27)
Шанується ПЦУ, РПЦ, УГКЦ
У лику преподобний[1]
День пам'яті 27 квітня (10 травня)

Стефан, святитель — єпископ Володимирський (на Волині).

Молоді роки[ред. | ред. код]

Народився біля 1040 р. і, ймовірно, походив із боярського роду (або болгарського, бо зустрічається в деяких джерелах під прізвищем Болгарин).

З молодих літ (із 1060 по 1062 рр.) перебував, відбуваючи подвиг, у Печерському монастирі[2] під керівництвом преподобного Феодосія, у якого був улюбленим учнем. Після постригу в ченці його поставлено начальником хору, або уставщиком[3].

Священство[ред. | ред. код]

За дорученням преподобного Феодосія в церкві проповідував братії слово Боже. Перед смертю Феодосій, на прохання ченців, у 1074 р. призначив Стефана ігуменом Печерського монастиря, заповідаючи дотримуватися статуту й закінчити будову нової головної мурованої монастирської церкви. Преподобний Стефан розбудував монастир і обгородив його дерев'яною стіною. У 1078 р. за нез'ясованих причин братія виступила проти нього й він був змушений не тільки залишити ігуменство, а й Печерський монастир.

Будівничий[ред. | ред. код]

Тоді свят. Стефан недалеко від цього монастиря на схилі гори біля урочища, що називалося Кловим, за допомогою побожних боярів, заснував новий монастир на честь Покладення Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні. (Цей монастир, відомий під назвою Кловський, проіснував недовго. У 1096 р. половці його цілковито зруйнували під час нападу на Київ). Як ігумен цього монастиря, преподобний Стефан здобув загальну пошану. Тож коли помер єпископ Ілля, його і змінив єп. Стефан І: Київський митрополит Йоан біля 1090 р. поставив його в єпископи на Володимирську кафедру.

З Волині святитель Стефан приїжджав до Києва, відвідував Кловський монастир і був (а головне — щоб не пропустити перенесення мощей Феодосія з печери в Успенський собор.) у Печерському монастирі під час відкриття мощей преподобного Феодосія в 1091 р.

Він відзначився багатьма добрими справами.

Шанування[ред. | ред. код]

Упокоївся 27 квітня 1094 р. Похований у місті Володимирі. Пам'ять преподобного Стефана вшановується 10 травня (27 квітня за ст. ст.).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стефан Печерский // Энциклопедия Древо. — 2005.
  2. Преподобний Стефан, ігумен Печерський, єпископ Володимир-Волинський | «Наша Парафія». parafia.org.ua. Процитовано 27 березня 2018.
  3. радянські джерела помилково вказують на Стефана, як на першого співака Київської Русі.

Література[ред. | ред. код]