Стиснене повітря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Промислова газокомпресорна станція

Сти́снене пові́тряповітря, що знаходиться під тиском, який зазвичай перевищує атмосферний тиск. Широко використовується в промисловості, на транспорті, побуті, спорті тощо для накопичення енергії, створення запасу повітря в малому об'ємі, як пневматична пружина тощо.

На виробництво стисненого повітря у країнах Європи витрачається близько 10% електроенергії. Це відповідає енергії 80 терават-годин на рік[1].

Застосування[ред. | ред. код]

Застосування в енергетиці[ред. | ред. код]

Як джерело енергії стиснене повітря знаходиться в одному ряду з електроенергією, природним газом і водою, хоча особливості отримання та зберігання одиниці енергії, запасеної в стислому повітрі, роблять його дорожчим, ніж енергію, запасена в будь-якому з трьох зазначених ресурсів[2]. Істотною проблемою систем на стисненому повітрі є втрати енергії, викликані нагріванням повітря при стисненні і охолодженням при розширенні. Для їх зменшення скорочують термін між компресією повітря та його використанням або застосовують рідину як тепловий акумулятор[3]. Простота рекуперації енергії в системах на стисненому повітрі обумовлює інтерес конструкторів.

Інші застосування[ред. | ред. код]

Стиснене повітря використовується для:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Paineilma hukkaa 15 hiilivoimalan tuotannon. Архів оригіналу за 17 липня 2011. Процитовано 5 липня 2015.
  2. Yuan, C., Zhang, T., Rangarajan, A., Dornfeld, D., Ziemba, B., and Whitbeck, R. «A Decision-based Analysis of Compressed Air Usage Patterns in Automotive Manufacturing», Journal of Manufacturing Systems, 25 (4), 2006, pp.293-300
  3. Сжатый воздух лучше хранит энергию при смешивании с водой [Архівовано 18 вересня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)