Стокгольмський арбітраж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (англ. Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce, відомий як Міжнародний арбітражний суд Стокгольма або Стокгольмський арбітраж — комерційний арбітражний суд, що з 1970-х років розглядає міжнародні суперечки цивільно-правового характеру (за наявності арбітражної угоди сторін, звідси обов'язковість виконання рішення арбітражу).

Відомі справи[ред. | ред. код]

У 1990-х роках розглядалися позови швейцарської фірми Noga до Росії.

У 1996 році Арбітражний інститут ТПС задовольнив позов, підготовлений Умаром Джабраїловим, про розірвання договору з «Америком» на управління СП «Редіссон Слов'янська».

Структура і регламент[ред. | ред. код]

Структура ТПС включає Секретаріат та Правління. В основну задачу Правління входить прийняття рішень згідно регламентом, прийнятим в ТПС. Згідно регламентам, справа має бути розглянута протягом шести місяців, є також можливість прискорити процес до трьох місяців і менше.

До складу Правління входять 12 членів: шість шведських і шість інших іноземних експертів в галузі міжнародного арбітражу. Правління очолює Голова (Ульф Франке), а в його відсутність — один з трьох віце-Голів. Члени Правління обираються на трирічний термін і згідно з чинним регламентом ТПС можуть бути переобрані один раз.

Секретаріат включає три відділи, кожен з яких складається з одного юриста та одного асистента. Секретаріат очолює Генеральний секретар, яким до 1 квітня 2010 року був Ульф Франке, Президент Міжнародної Федерації інститутів комерційного арбітражу і також колишній Генеральний секретар Міжнародної Ради комерційного арбітражу.

1 квітня 2010 Ульф Франке передав повноваження новому Генеральному секретарю ТПС Аннетт Магнуссон.

Аннетт Магнуссон перейшла в ТПС з адвокатського бюро Маннхеймер Свартлінг в Стокгольмі, в якому вона працювала в групі судових та арбітражних процесів. До цього вона очолювала відділ стратегічного планування та менеджмента ноу-хау в юридичній фірмі Бейкер МакКензі в Стокгольмі. З 1998 по 2005 роки обіймала посаду помічника Генерального секретаря і юриста Арбітражного Інституту Торгової палати міста Стокгольма. У 1998 році Аннетт Магнуссон отримала магістерську ступінь права в Стокгольмському університеті, а в 1991 році — ступінь бакалавра в університеті міста Гетеборга.

У 2008 році Арбітражний інститут ТПС прийняв до розгляду 176 справ, з яких 85 справ були міжнародними (тобто мали як мінімум одну сторону не з Швеції).

Зокрема, статистика показує, що 133 сторін були зі Швеції, 18 — з Росії, 11 — з Німеччини, 9 — з ​​України (хоча в цю статистику не були внесені офшорні фірми).

Посилання[ред. | ред. код]