Страж імєня Марі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
укр. Охорона імені Марії
«Страж імєня Марі» пол. Straż imienia Marii
Країна видання Білорусь
Тематика релігійний часопис
Мова польська
Адреса редакції Мінськ, Російська імперія
Головний редактор Франтішек Грабовський
Юзеф Норейко
Юзеф Славінський
Засновано 1906
Дата закриття 1910

«Страж імєня Марі», Охорона імені Маріїпол. Straż imienia Marii перекладається як «Охорона імені Марії»; біл. Варта імя Марыі) — католицький релігійний часопис, заснований в Мінську в 1906 році; видавався найпізніше до 1910 року. Перший часопис польською мовою серед тих, що друкувалися в Мінську.

Передмова[ред. | ред. код]

До 1905 року на території колишньої Речі Посполитої, включеної до складу Російської імперії, видання польськомовної преси було заборонено російською владою. У результаті революції 1905 року відбулася лібералізація права в цій галузі. Царський наказ 24 листопада 1905 року ліквідував зокрема превентивну цензуру преси, що друкувалася в містах, а також було легалізовано видання її національними мовами, у тому числі польською. Поляки, які жили на цих землях, використовували цю можливість насамперед у Вільно (тепер Вільнюс).

У Мінську видання польськомовної преси зіткнулося з труднощами і розвивалося повільно. Причиною було мале зацікавлення подібними ініціативами з боку місцевих поляків. Вони аргументували це тим, що їхні потреби задовольняє преса, що видається у Вільно[1]. В цих умовах польськомовні видання в Мінську обмежувалися лише календарями і газетами-одноденками[2].

Часопис[ред. | ред. код]

«Straż imienia Marii» вважається першим в історії польськомовним журналом, серед тих, що друкувалися в Мінську. Його засновник, книгар Юзеф Славинський, 28 листопада 1906 року отримав дозвіл на друкування часопису від мінського губернатора Якуба Ерделлі. Редакторами були ксьондз Франтішек Грабовський, Юзеф Нарейко і Юзеф Славинський. Журнал займався виключно релігійними темами і поширювався тільки серед членів католицької Маріянської конгрегації. Через цю тематику і обмежене коло читачів журнал незначно впливав на мінське населення. Від квітня 1910 наступником часопису «Straż imienia Marii» став щомісячник «Gwiazda Zaranna»[3].

Література[ред. | ред. код]

  • Dariusz Tarasiuk: Między nadzieją a niepokojem. Działalność społeczno-kulturalna i polityczna Polaków na wschodniej Białorusi w latach 1905–1918. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2007, s. 211. ISBN 978-83-227-2629-7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Życie społeczno-kulturalne. Prasa. W: Między nadzieją… s. 49.
  2. Życie społeczno-kulturalne. Prasa. W: Między nadzieją… s. 54.
  3. Życie społeczno-kulturalne. Prasa. W: Między nadzieją… s. 51.