Страсті Христові (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страсті Христові
The Passion of the Christ
Жанр драма
історико-біографічний
Режисер Мел Гібсон
Продюсер Брюс Девей
Мел Гібсон
Стефен МакЕветі
Сценарист Бенедікт Фіцджералд
Мел Гібсон
На основі страсті Христові і The Dolorous Passion of Our Lord Jesus Christd
У головних
ролях
Джеймс Кевізел
Майя Моргенштерн
Моніка Беллуччі
Хрісто Наумов Шопов
Франческо Де Віто
Маттіа Сбрагіа
Тоні Бертореллі
Люка Ліоннелло
Хрісто Живков
Клаудія Джеріні
Оператор Калеб Дешанель
Композитор Джон Дебні
Джінджер Шанкар
Художник Francesco Frigerid
Кінокомпанія Icon Productions
Дистриб'ютор Newmarket Filmsd і Netflix
Тривалість 127 хв.
Мова арамейська
латина
Локалізація україномовного дубляжу немає, щоб не псувати задумку Мела Гібсона
українські субтитри арамейського та латинського тексту.
Країна США США
Рік 2004
Кошторис 30 млн. $
Касові збори 610 061 517 $[1]
IMDb ID 0335345
Наступний Страсті Христові: Воскресіння
thepassionofchrist.com

Страсті Христові (англ. The Passion of the Christ) — американський фільм, у якому розповідається про останній день Христа.

Актори у фільмі розмовляють арамейською мовою чи латиною, оскільки Мел Гібсон вважав, що всі й так знають, про що йдеться. Все ж його вмовили додати субтитри.

Композиторами музики до стрічки були американець Джон Дебні та індійсько-американська мультиінструменталістка Джінджер Шанкар.

Фільм викликав шквал критики, в якій Мела Гібсона звинувачували в антисемітизмі. Попри це, «Страсті Христові» зібрали в прокаті понад 600 млн доларів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Спроба детально відтворити останні 24 години земного життя Ісуса Христа. Дія починається в саду Гетсиманському, куди Ісус прийшов помолитися після Таємної вечері. Ісус чинить опір спокусам, яким піддає його Сатана. Зраджений Юдою Іскаріотом, Ісус арештований. Його приводять назад до Єрусалиму, де керівники фарисеїв звинувачують його в богохульстві, і суд над ним завершується смертельним вироком. Ісуса приводять до прокуратора Юдеї Пилата, який вислуховує звинувачення, висунуті фарисеями. Зрозумівши, що мова йде про політичний конфлікт, Пилат передає справу цареві Іроду. Ірод посилає Ісуса назад до Пилата, і той пропонує натовпу зробити вибір між Ісусом і розбійником Варравою. Натовп вибирає: свободу — Варраві і смерть Ісусові. Ісуса передають римським солдатам і піддають биттю. Спотвореного до невпізнання його знову приводять до Пилата, який показує його натовпу, немов кажучи: «Хіба цього недостатньо?» Натовпу недостатньо. Пилат умиває руки і наказує зробити так, як бажає натовп. Ісусові дають хрест і наказують пронести його по вулицях Єрусалиму до самої Голгофи. На Голгофі Ісуса розпинають, і він проходить крізь останню спокусу: страх, що Отець його покинув. Він долає цей страх, дивиться на свою матір Марію і вимовляє слова, які може зрозуміти до кінця тільки вона: «Відбулося».

Актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Джеймс Кевізел Ісус
Майя Моргенштерн Марія
Хрісто Живков Іван
Франческо Де Віто Петро
Моніка Беллуччі Марія Магдалина
Розалінда Челентано Сатана
Люка Ліоннелло Юда
Хрісто Шопов Понтій Пилат
Клаудія Джеріні Клавдія
Мел Гібсон Руки, що забивають цвяхи в тіло Ісуса

Сиквел[ред. | ред. код]

У вересні 2020 року актор Джим Кевізел в інтерв'ю «Breibart» повідомив, що розробляється сиквел фільму. За словами Кавізела, він має вже третій варіант сценарію майбутньої стрічки під робочою назвою «Страсті Христові: Воскресіння», яку зніматиме режисер і автор оригінального фільму Мел Гібсон. Актор назвав проєкт «найголовнішим фільмом в історії».[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Box Office Mojo — 1999.
  2. Kraychik, Robert (11 вересня 2020). Jim Caviezel: Mel Gibson Sent Third Draft of 'Passion of the Christ' Sequel. Breitbart (англ.). Процитовано 21 вересня 2020. 

Джерела[ред. | ред. код]