Стратоніка (дружина Антигона I)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стратоніка
Народилася 4 століття до н. е.
Померла 4 століття до н. е.
Діяльність суверен
Знання мов давньогрецька
Титул королева[d]
Батько Коррагd[1]
У шлюбі з Антигон I Одноокий і Деметрій
Діти Деметрій I Поліоркет і Філіпп

Стратоніка (дав.-гр. Στρατoνίκη; IV століття до н. е .) — дружина діадоха Антигона I Одноокого, мати Деметрія I Поліоркета і Філіппа.

Біографія[ред. | ред. код]

За відомостями Плутарха, її батьком був македонянин Корраг. Також Плутарх повідомляв, що Стратоніка була спочатку одружена з братом Антігона Одноокого Деметрієм.

Після початку походу Александра Македонського Стратоніка жила у Фригії, де її чоловік був сатрапом. З початком війн діадохів, рятуючись від Пердікки, разом з родиною втекла в Македонію, але згодом повернулася до Азії.

В 316 році до н. е. відбулося повстання у Фригії. Так як її чоловік воював у той час в іншому місці, то Стратоніка встала на чолі військ, взявших в облогу фригійску фортецю. Також вона брала участь у переговорах з повстанцями, в результаті яких частина повстанців перейшла на сторону Антігона Одноокого. Після чотирьох місяців облоги фортеця була взята.

Після поразки і смерті Антигона I Одноокого в битві при Іпсі у 301 році до н. е., Стратоніка разом з сином Деметрієм втекла з Кілікії на Саламін Кіпрський.

Після захоплення через кілька років острова Птолемеєм I Сотером Стратоніка потрапила до нього в полон. Однак згодом вона була відпущена до сина в Македонію. Після цього її ім'я більше ніде не згадується.

Література[ред. | ред. код]

Первинні джерела
Сучасні дослідження

Примітки[ред. | ред. код]