Страхування технічних ризиків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Страхування технічних ризиків (technikal risks insurance) — комплекс видів страхування, що включає страховий захист на випадок будівельно-монтажних ризиків, страхування машин від поломки, страхування електронного і пересувного обладнання, страхування інженерних споруд.
Особливо розвиненим страхування технічних ризиків є у США, Німеччині, Англії, Японії та інших країнах, які входять до Міжнародної асоціації страховиків технічних ризиків.

В Україні зазначений вид страхування лише починає розвиватися. Створюються та вдосконалюються належні правила страхування, розробляються та вводяться в дію відповідні законодавчі й нормативні акти з цього питання. Нині страхування технічних ризиків в Україні здійснюється як страхування майнових інтересів під час виконання будівельно-монтажних робіт і охоплює розглянуті далі галузі страхування.
Майнове страхування, яке поширюється на такі об'єкти страхування:

  • продукцію будівельно-монтажних та інших робіт, прямо пов'язаних з будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом;
  • продукцію пусконалагоджувальних робіт;
  • будівельні машини, а також засоби та обладнання для виконання монтажу;
  • обладнання будівельного майданчика;
  • будови та споруди, які реконструюються або капітально ремонтуються;
  • страхування — відповідальності перед третіми особами.

Страхові послуги при страхуванні технічних ризиків:

  1. Страхування будівельного підприємця від усіх ризиків;
  2. Страхування монтажних ризиків;
  3. Страхування машин від поломки;
  4. Страхування електронного обладнання.

Страховим захистом покриваються майнові інтереси страхувальника, які пов'язані з правом володіння, користування та розпорядження:

  1. При будівництві: усіма об'єктами громадського наземного та підземного будівництва (будівлі, споруди, електростанції, аеропорти, дорожні та залізничні об'єкти, мости, дамби, греблі, тунелі, канали), а також допоміжними спорудами (тимчасові обвідні канали й дамби), усіма матеріалами, що розташовуються на будівельному майданчику і є необхідними для виконання будівельних робіт та інше.
  2. При монтажу та пробному пуску: всіма видами машин, механізмів та конструкцій; їх монтажем та пробним пуском; обладнанням для проведення монтажу; предметами, що містяться на монтажному майданчику та мають відношення до монтажу; витратами на розчистку території після завдання збитку при монтажу.

Можуть бути застраховані будівельні роботи, якщо їх вартість менша вартості монтажного обладнання.

  1. При страхуванні машин: усіма машинами, апаратами, механічним обладнанням, устаткуванням, включаючи машини та устаткування для розподілу енергії й виробничі та допоміжні машини.
  2. При страхуванні електронного обладнання: електронними обчислювальними машинами для обробки даних; електронними і ядерними медичними апаратами, що застосовуються в медицині; обладнанням передачі інформації (телетайпи, комутатори, засоби зв'язку, установки направленого радіозв'язку, радіолокаційні установки й т. д.) та іншими; витратами з відновлення інформації на носіях даних, пов'язаних з виходом з ладу ЕОМ.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Говорушко Т.А. Страхові послуги.: Навч. пос./Лютий І.О. – д.е.н.;Петленко Ю.В. – к.е.н. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 344 с.
  • Долгошея Н.О. Страхування в запитаннях та відповідях.: Навч. пос. - К.: Центр учбової літератури, 2010. 318 с
  • Конспект лекцій з дисципліни “Страхові послуги”: База електронних підручників//Електронний ресурс:// http://zavantag.com/docs/427/index-320599.html?page=17 [Архівовано 2 жовтня 2013 у Wayback Machine.]