Студень (річка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Студень
Витік поблизу с. Вишнянка
висота, м 170 м
Гирло річка Різня
• координати 50°49′16″ пн. ш. 29°21′15″ сх. д. / 50.821139° пн. ш. 29.354278° сх. д. / 50.821139; 29.354278
висота, м 140 м
Похил, м/км 1,5 ‰
Басейн Різня → Ірша → Тетерів → Дніпро
Країни: Україна Україна
Регіон Житомирська область
Довжина 21,1 км
Площа басейну: 135 км²
Притоки: Темянець, Згорілиця, Гуска і Товмень

Сту́день — мала річка в Україні, у Коростенському районі Житомирської області; ліва притока річки Різня (басейн річки Дніпро).

Географія[ред. | ред. код]

Басейн річки Студень розміщений в межах лісової зони Малинського району. Протікає по рівнинній території. Бере свій початок на висоті близько 170 м над рівнем моря на південно-східній околиці села Вишнянка[1] (значна частина картографічних інтернет-ресурсів вказують витік річки на західній околиці села Нова Діброва). Від витоку тече переважно на південний схід, а за селом Яблунівка, декілька разів змінюючи напрямок руху між південно-східним і південно-західним, переважно тече на південь і впадає навпроти села Різня до однойменної річки на 12 км від її гирла. Гирло Студеню знаходиться на висоті близько 140 м над рівнем моря.

Довжина річки — 21,1 км; площа басейну — 135 км²; швидкість течії — 0,2 м/с; ґрунт дна — піщаний; абсолютна відмітка урізу води біля села Гуска — 156,5 м. Похил річки — 1,5 м/км. Заплава подекуди заболочена. Річище слабо звивисте.

Нижня течія річки Студень (Студениця) на російській військово-топографічній мапі Київської губернії, 1868 рік

Живлення[ред. | ред. код]

Живлення річки змішаного типу — поверхневі (дощові, снігові води) та підземні води. Приймає до себе численні потоки, серед яких найбільші від витоку: ліві — Темянець; праві — Луковець, Згорілиця[2].

Використання[ред. | ред. код]

У районі витоку річки споруджена система меліоративних каналів. У середній частині річки на східних околицях сіл Нові Вороб'ї та Рудня-Вороб'ївська розташовані ставки.

Назва річки[ред. | ред. код]

За офіційною інформацією «Житомирського обласного управління водних ресурсів» серед найбільших приток річки Різня потік зазначений як «Студень», але на деяких старих мапах він позначений і як річка «Студе́ниця»[3]. Обидві назви подає також «Словник гідронімів України»[4].

Притоки[ред. | ред. код]

Праві: Згорілиця, Гуска

Ліві: Трим'янець (Темянець), Товмень

Населені пункти[ред. | ред. код]

Над Студенем знаходяться села (від витоку): лівий берег — Лісна Колона; правий берег — Нова Діброва, Гуска, Яблунівка, Нові Вороб'ї, Рудня-Вороб'ївська.

Дорожні споруди[ред. | ред. код]

В районі села Рудня-Вороб'ївська річку перетинає автомобільний шлях територіального значення Т 0607.

У селах Нова Діброва, Лісна Колона, Нові Вороб'ї, Рудня-Вороб'ївська через річку перекинуті мости.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]