Студентське містечко Львівської політехніки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Студентське містечко
Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Студмістечка
Засноване: гуртожиток № 1 побудований 1927 р.[1]
Приналежність: НУ «Львівська політехніка»
Контакти
Директор: Гельжинський Ігор Ігорович
Адреса: вул. Лукаша, 1, 79012, Львів, Україна
Мапа: maps.google.com/студмістечко
Вебсторінка: lp.edu.ua/pro-studmistechko [Архівовано 5 лютого 2017 у Wayback Machine.]
Схематичне розташування
План долішніх гуртожитків (вул. Лукаша, Бой-Желенського, Відкрита, Карпинця, Сахарова)
№ 1 вул. Бой-Желенського, 14; № 3 вул. Карпинця, 27
№ 4 вул. Сахарова, 25; № 5 вул. Лукаша, 4
№ 6 вул. Сахарова, 27; № 7 вул. Лукаша, 1
№ 8 вул. Сахарова, 23; № 9 вул. Лукаша, 2
№ 10 вул. Відкрита, 1; № 11 вул. Лукаша, 5
Центральні теплові пункти № 5 (ЦТП-5), № 12 (ЦТП-12)
Насосна станція
План горішніх гуртожитків (вул. Лазаренка)
№ 12 вул. Лазаренка, 38
№ 13 вул. Лазаренка, 36
№ 14 вул. Лазаренка, 40
№ 15 вул. Лазаренка, 42
Торгово-побутовий комплекс (вул. Лазаренка)
Водонакопичувальний комплекс (вул. Лазаренка)

Студентське містечко Національного університету «Львівська політехніка» — житлово-побутовий комплекс, що об'єднує:

  • гуртожитки для студентів, студентських сімей, аспірантів, слухачів підготовчих відділень, абітурієнтів і студентів інших підрозділів університету, де більш ніж 7 тис. студентів проживають, відпочивають;
  • житлові будинки, що є на балансі університету.

Студмістечко — окремий структурний підрозділ Національного університету «Львівська політехніка», який керується у своїй діяльності законодавством України, типовим положенням про студентський гуртожиток навчального закладу Міністерства освіти і науки України, Статутом Національного університету «Львівська політехніка» та Положенням про Студентське містечко.

У студентському містечку функціонує 3 спортивні майданчики, бібліотека, 3 спортивних зали, створено умови для обслуговування студентів (студентський магазин, перукарні), у найближчому майбутньому функціонуватиме інтернет-кафе.

Головна мета діяльності студентського містечка — задоволення потреб студентів, аспірантів, студентських сімей, слухачів підготовчих відділень у забезпеченні житлом, створенні для них належних умов для проживання, занять, відпочинку, розвиткові фізичної культури та проведення просвітницької та виховної роботи, а також:

  • надання додаткових послуг: копіювально-множильних, у сфері харчування, медичного, бібліотечного, перукарського обслуговування, зв'язку, ремонту одягу, взуття, користування комп'ютерами та інших, використовуючи приміщення нежитлового фонду;
  • зміцнення матеріально-технічної бази студентського містечка.

Вільні місця в гуртожитках користаються для створення кімнат для приїжджих чи поселення співробітників та інших осіб у встановленому положенням ладу.

Зв'язок діяльності з навчальним процесом[ред. | ред. код]

Відповідно до мети своєї діяльності, студмістечко бере участь у створенні умов для підготовки спеціалістів, магістрів та аспірантів «Львівської політехніки», здійсненні виховної та профорієнтаційної роботи.

Студмістечко співпрацює з деканатами з питань забезпечення умов для навчання, проживання, відпочинку, розвитку фізичної культури та проведення просвітницької й виховної роботи зі студентами, спільним фінансуванням першочергових заходів для забезпечення таких умов.

Умови співпраці визначаються угодою між деканатом і студмістечком.

Студенти, магістранти та аспіранти можуть працювати в студмістечку у вільний від навчання час, під час практики, канікул.

Духовне життя[ред. | ред. код]

  • 2005 р. в містечку біля адміністративного корпусу встановлено фігуру Божої Матері.
  • У 2006 році з ініціативи кількох студентів Львівської духовної семінарії Святого Духа, які розпочали свою діяльність у гуртожитках Львівської політехніки, розпочав діяльність Центр студентського капеланства під керівництвом о. Богдана Грушевського — головного студентського капелана Львівської архієпархії УГКЦ. Незабаром виникли перші у м. Львові студентські каплиці в гуртожитках Львівської політехніки.
  • 21 листопада 2006 р. в гуртожитку N9 Центром СК в особі о. Степана Суса та священнослужителів УПЦ КП було освячено першу каплицю на території студмістечка.
  • 4 грудня 2006 р. освячено вже другу каплицю на території студмістечка в гуртожитку № 15. Патронами нової каплиці стали святі рівноапостольні Володимир та Ольга.
  • 14 жовтня 2008 р. в гуртожитку № 8 відбулася урочиста посвята чергової студентської каплички на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Це вже третя каплиця, яка діє у студентському містечкові НУ «Львівська політехніка»
  • 2 травня 2009 р. відбулось освячення хреста та місця під забудову студентського храму св. Олексія. Посвячення проводив архієпископ Львівський Ігор Возьняк, спільно зі студентськими капеланами.
  • 18 грудня 2009 р. відбулось освячення студентського храму блаженного священномученика Олексія Зарицького.
  • Нині Центр студентського капеланства є потужною структурою, яка розширяє свою діяльність. Основна праця відбувається в студентському храмі, де студенти НУ «Львівська політехніка» беруть участь у різних проектах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Приватизовані» гуртожитки (politeh.ridne.net, 3.17.2008). Архів оригіналу за 8 лютого 2011. Процитовано 12 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]