Стівен Роуз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стівен Роуз
Ім'я при народженні англ. Steven Peter Russell Rose
Народився 4 липня 1938(1938-07-04) (85 років)
Лондон, Велика Британія
Країна  Англія
Діяльність біолог, нейронауковець, біохімік, викладач університету
Галузь нейронаука
Alma mater Кінґс-коледж
Знання мов англійська[1][2]
Заклад Відкритий університет, Ґрешам-коледж і Лондонський університет
Magnum opus Molecules and Minds: Essays on Biology and the Social Order (Book)d
Нагороди

Стівен Пітер Расселл Роуз (англ. Steven Peter Russell Rose, нар. 4 липня 1938(19380704)) — британський біолог, почесний професор біології та нейробіології у Відкритому університеті та Лондонському університеті. Відомий дослідженнями в галузі генетики, нейробіології, теорії еволюції та науково-популярними працями.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Лондоні. Його виховували як ортодоксального юдея, але за його словами, він вирішив стати атеїстом у восьмирічному віці[3].

Навчався в Королівському коледжі в Кембриджі (біохімія) та в Інституті психіатрії Кінгс-коледжу (нейробіологія)[4]. Став наймолодшим професором та завідувачем кафедри у Великій Британії, коли в 1969 році був призначений на посаду професора біології в недавно заснований Відкритий університет. У Відкритому університеті створив Групу дослідження мозку, в рамках якої разом з колегами досліджував біологічні процеси формування пам'яті та лікування хвороби Альцгеймера, про що опублікував близько 300 наукових статей і рецензій.

Автор кількох науково-популярних книг і регулярний дописувач газети The Guardian. В 1999—2002 роках читав публічні лекції, як професор медицини у Грешем-коледжі в Лондоні. Його праці принесли йому безліч нагород і премій. У 2012 році Британська Асоціація Неврології нагородила його довічною премією «за видатний внесок у нейробіологію».

Його молодший брат — Ніколас Роуз, професор соціології в Лондонській школі економіки та політичних наук.

Одружений із соціологинею Гіларі Роуз, з якою разом працював у Грешем-коледжі, а також написав і редагував низку книг.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl
  3. Rose, Steven P. (2007). In the Beginning. У Holloway, Richard (ред.). Revelations: Personal Responses to the Books of the Bible. Canongate Books. с. 41. ISBN 1-84195-737-2. Did the editors of this series of volumes of the King James realise that I was an ex-Orthodox Jew, an atheist and a biologist to boot when they suggested that I write this introduction?
  4. Biography at The Moral Maze.