Сугамуші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Суамосо)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сугамуші
Народився невідомо
м.Согамосо
Помер 1540
Національність муїска
Діяльність Согамосо
Знання мов Чибча
Посада усаке
Термін бл. 1514—1540 роки
Попередник Номпанім
Конфесія католицтво
Батько Феотім

Сугамуші (*д/н —1540) — усаке (володар) політично-територіального об'єднання муїсків Ірака. Намагався протидіяти іспанським конкістадорам.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про дату народження невідомо. За традицією Сугамуші було обрано серед вождів об'єднання Ірака. Відбулося це у 2-й половині 1510-х років. У 1534 році виступив посередником між правителями Хунзи і Бакати, завдяки чому було укладено мир на 2 роки. У 1537 році зі звісткою про появу чужинців (іспанців) зайняв вичікувальну позицію.

Після захоплення і повалення влади сіпи і саке, почав готуватися до збройного спротиву конкістадорам. У битві біля Согамосо зазнав поразки й відступив на територію союзного об'єднання Дуїтама. Його столицю було пограбовано, а храм сонця спалено. Разом з усаке Великим Дуїтамою брав участь у військовій кампанії проти іспанців. Після поразки у 1539 році визнав зверхність короля Іспанії та хрестився під ім'ям Алонсо. Того ж року увійшов в змову разом з деякими усаке проти загарбників, але змову було викрито. Знаходився під вартою, помер вже напочатку 1540 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sugamuxi[недоступне посилання з червня 2019]