Чистка (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Судна ніч)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чистка
The Purge
Жанр Трилер
жахи
фантастика
антиутопія
Режисер Джеймс ДеМонако
Продюсер Майкл Бей
Джейсон Блум
Ендрю Форм
Сценарист Джеймс ДеМонако
У головних
ролях
Ітан Гоук
Ліна Гіді
Аделаїда Кейн
Макс Буркхолдер
Едвін Годж
Різ Вейкфілд
Оператор Жак Жуффре
Композитор Нейтан Вайтхед
Кінокомпанія Platinum Dunes
Blumhouse Productions
Universal Pictures
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd[1] і Netflix
Тривалість 85 хв.
Мова англійська
Країна США США
Франція Франція
Рік 2013
Дата виходу 2 травня 2013 (SFF)
7 червня 2013 (США)
Кошторис 3 000 000 $
Касові збори 89 328 627 $
IMDb ID 2184339
Наступний Чистка: Анархія
newfoundersamerica.org

«Чистка» (англ. The Purge) — психологічний фільм жахів та трилер-антиутопія 2013 року режисера Джеймса ДеМонако [en], перший фільм франшизи «Чистка», що включає крім фільму «Чистка» два сиквели («Чистка: Анархія» (2014) і «Чистка: Рік виборів» (2016)) і приквел («Перша чистка» (2018)).

Світова прем'єра фільму відбулася в США 2 травня 2013 року на кінофестивалі Stanley. В Україні фільм не виходив у кінопрокат. На кіносайтах демонструється в українському перекладі під назвою «Судна ніч».[2][3]

Передісторія[ред. | ред. код]

Після того, як США пережили якийсь економічний крах, американський уряд, «Нові Батьки-засновники США» (абревіатура англ. NFFA), встановили тоталітарний режим і поліцейську державу. Використовуючи 28-му поправку американської конституції, вони створили таке явище, як «Чистка». Раз на рік з 19 годин вечора 21 березня до 7 години ранку наступного дня злочинна діяльність, в тому числі вбивства, стають законними, а всі служби безпеки і надання медичної допомоги припиняють роботу. Ця подія, знана як «чистка», покликана служити в якості катарсису для американського народу, даючи людям можливість «випустити пар», звівши рахунки з тими, хто на їхню думку заслуговує розправи. Убиті розцінюються як «жертви в ім'я порятунку від злочинності».

Сюжет[ред. | ред. код]

До 2022 року Сполучені Штати Америки процвітають з рівнем безробіття в 1 % і злочинності на рекордно низькому рівні. Однак деякі кримінологи висловлюють думку, що низькі показники бідності в країні обумовлені тим, що в «Судну ніч» знищують тих, хто не в змозі дозволити собі захист (броньовані панелі), доступний тільки багатим.

Джеймс Сендін ( Ітан Гоук ) — агент з продажу таких охоронних систем і його сім'я — дружина Мері ( Ліна Гіді ) і їх діти, Чарлі ( Макс Буркхолдер ) і Зої ( Аделаїда Кейн ), — завдяки його професії, живуть заможно і в «Судну ніч» не беруть участь в безладах, тому що задоволені своїм життям (за сценарієм фільму, «Чистка» проводиться вже увосьме, тобто сім'я вже пережила сім таких ночей. Увечері перед початком «чистки» Зої Сендін з жалем прощається зі своїм хлопцем Генрі ( Тоні Лері ), якому доводиться залишати її будинок потайки через вікно (Джеймс не дозволяє їм зустрічатися, оскільки Генрі старший за неї). Мері зустрічає доброзичливу сусідку Грейс Феррін ( Арія Барейкіс ), яка пригощає своїх сусідів печивом. Грейс каже Мері, що ходять чутки, ніби добробут Сендін нажито за рахунок сусідів — всі вони купили у них систему захисту, в тому числі і Грейс. Мері заперечує все це, кажучи, що Джеймс отримує великі гроші, тому що, як агент з продажу, він вибився в лідери. На прощання Грейс каже, що цього року не буде влаштовувати у себе в будинку вечірку — так вона і її друзі перечікують «Судну ніч». Проте, через деякий час Джеймс і Мері на камерах зовнішнього відеоспостереження помічають, як до Грейс в будинок приходять сусіди.

Через деякий час після початку «Судної ночі» Чарлі зауважує, як на їхню вулицю пробирається темношкірий чоловік ( Едвін Годж ) і благає врятувати його. Чарлі, після деяких роздумів, впускає його, хоча батьки вкрай не раді цьому: особистість Незнайомця, як причина, чому його хочуть вбити, невідомі. В цей час Зої виявляє в своїй кімнаті Генрі, який вирішив сховатися і залишитися, щоб серйозно поговорити з її батьком. Він виходить в хол в той момент, коли Джеймс тримає на прицілі незнайомця. Несподівано Генрі цілиться в батька Зої, стріляє і промахується, але Джеймс встигає вистрілити в Генрі, який потім відповзає в кімнату Зої і пізніше вмирає. Одночасно з холу розбігаються Зої і незнайомець. Мері і Чарлі замикаються в диспетчерській, а Джеймс вирушає шукати доньку і незнайомця. Через кілька хвилин до їхнього будинку приходить група місцевих студентів в усміхнених масках, і їх ввічливий «лідер» ( Різ Вейкфілд ) повідомляє Сендін, що вони ті, хто в " Судну ніч " вбивають різних покидьків суспільства, і що людина, яка ховається у них в будинку, не більше ніж " бездомна свиня ". Він висуває сім'ї ультиматум — або Сендіни віддадуть їм незнайомця, або через годину вони «випустять на них звіра». Джеймс повідомляє дружині, що хоча в систему безпеки закладений захист проти злому, зламати її все ж можливо.

Подружжя вирушають шукати незнайомця. Чарлі, дивлячись на компанію, що розгулює перед їхнім будинком в очікуванні, відчуває, що не може йти на поводу у батьків, і за допомогою свого саморобного робота стеження допомагає незнайомцеві знайти шлях до укриття в шафі своєї кімнати. Однак Зої теж вирішила сховатися в тому ж притулку, і незнайомець бере її в заручники. Між незнайомцем і Джеймсом зав'язується бійка, Джеймсу вдається пострілом несмертельно поранити незнайомця. Разом з дружиною вони прив'язують втікача скотчем. Мері і діти дуже пригнічені обставинами, що склалися. Чарлі і Мері вибігають, а Джеймс намагається заспокоїти Зої, кажучи, що вранці у них все буде добре, як раніше, але Зої, вказуючи на його поводження з незнайомцем, каже, що «добре, як раніше, вже ніколи не буде». Вона теж вибігає, а незнайомець, який спостерігав за всім цим, просить Джеймса здати його людям на вулиці, щоб не наражати на небезпеку дітей. Але в Джеймса щось ламається, і він вирішує дати відсіч мародерам. Коли закінчується термін ультиматиму, люди зовні зносять захисні панелі, відірвавши їх за допомогою ланцюгів, прикріплених до техніки. Озброївшись, подружжю вдається перестріляти майже всіх мародерів, але «лідер» смертельно ранить Джеймса великим ножем. Потім він бере на приціл Мері і Чарлі, але його вбиває Зої. Мародерів, що залишалися зовні, вбивають несподівано з'явившісь сусіди Сендінів на чолі з Грейс.

Однак радість Сім'ї передчасна: сусіди прийшли щоб помститися Сендінам за те, що вони нажили на них своє багатство. У найвідповідальніший момент з'являється звільнившийся від скотчу незнайомець, який вбиває одного з сусідів, після чого захоплює Грейс і вимагає відпустити Сендінів. Коли Грейс і інші знаходяться на його прицілі, Грейс просить не зволікати і вбити їх, але Мері говорить, що більше в її будинку не буде ніяких вбивств і, хочуть сусіди того чи ні, час, що залишився вони проведуть в «мирі і спокою». Залишок «Судної ночі» всі проводять в їдальні, де Мері з гіркотою дивиться на тих, кого вважала своїми друзями. Коли до 7 ранку залишається зовсім небагато, Грейс намагається відібрати у Мері дробовик, але та б'є її прикладом в ніс, а потім один раз б'є головою об стільницю. Коли звучить сигнал припинення «Судної ночі», Грейс, що захлинається кров'ю, і сусіди залишають будинок Сендінів. Мері дякує незнайомцю, і той іде. Сама Мері і її діти виходять до парадних дверей, за якими можна почути звуки сирен.

За кадром звучать повідомлення новин: житель Лос-Анджелеса говорить, що на його вулицях трупи трапляються на кожному кроці; житель іншого міста каже, що місцева лікарня відмовляється приймати постраждалих, бо в приймальному відділенні немає вільних місць; третій повідомляє, як на центральній площі його міста разом були страчені 200 осіб; ще один говорить, що втратив двох синів і перестав пишатися тим, що він американець. Звернення завершуються повідомленням, що поточна «Чистка» була масштабніша за попередню, і що у американських громадян тепер в запасі 364 довгих дні до наступної «Судної ночі».

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ітан Гоук Джеймс Сендін Джеймс Сендін
Ліна Гіді Мері Сендін Мері Сендін
Аделаїда Кейн Зої Сендін Зої Сендін
Макс Буркхолдер Чарлі Сендін Чарлі Сендін
Едвін Годж Незнайомець Незнайомець
Різ Вейкфілд Важливий Незнайомець Важливий Незнайомець
Тоні Лері Генрі Генрі хлопець Зої
Арія Барейкіс Грейс Феррін Грейс Феррін сусідка
Том Йі містер Калі містер Калі сусід
Кріс Малки містер Галверсон містер Галверсон сусід
Тиша Френч місіс Галверсон місіс Галверсон сусідка
Карен Страссман дикторка новин дикторка новин

Мародерів в масках зіграли Джон Веселкауч, Алісія Вела-Бейлі, Бойм Блейк, Нейтан Кларксон, Аарон Кубан, Честер Локхарт і Тайлер Джей.

Натхнення[ред. | ред. код]

Джерелами натхнення для режисера фільму була серія «Повернення архонтів» з серіалу «Зоряний шлях», в якій на одній з планет проходить щорічний «Фестиваль», під час якого дозволені вбивства, а також фільм «Королівська битва»[4].

На думку актора Ітана Гоука, виконавця головної ролі, у фільмі також відчувається вплив фільму « Механічний апельсин» Стенлі Кубрика, «Ночі живих мерців» Джорджа Ромеро, «Втеча з Нью-Йорка» Джона Карпентера і його ж «Напад на 13-ту дільницю» (Гоук знімався в рімейку фільму в 2005 році), в якому також було послання, спрямоване проти уряду.

Сюжет, в якому родина намагається позбутися злочинців, що напали на їхній будинок, також нагадує фільм «Кімната страху» Девіда Фінчера.

Сиквел[ред. | ред. код]

У зв'язку з успіхом першого фільму, 17 липня 2014 року в США вийшло продовження «Чистка: Анархія», знятого студіями Universal Pictures та Blumhouse Productions.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  2. Судна ніч / The Purge (2013) / Джарвіс - ваш асистент з вибору фільмів. jarvis.net.ua (укр.). Процитовано 30 липня 2020.
  3. Фільм «Судна ніч» онлайн. moviestape.net. Процитовано 30 липня 2020.
  4. THE PURGE Director Admits Which STAR TREK Episode Influenced His Movie

Посилання[ред. | ред. код]