Судно на сонячній енергії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катер на сонячній енергії «PlanetSolar»

Судно на сонячній енергіїсудно з електросиловою установкою, в якому електродвигуни повністю або частково живляться за рахунок енергії, отримуваної з сонячних елементів, встановлених на верхній палубі або надбудові судна.

Надлишок електроенергії накопичується в акумуляторних батареях і може використовуватись при частковій або повній нестачі сонячної енергії.

На 2012 рік найбільшим судном, що працює виключно на сонячній енергії є катер «PlanetSolar». У 2012 році цей катер завершив навколосвітнє плавання[1].

Першим у світі вантажним судном, яке використовує сонячну енергію для живлення головного силового двигуна є японське судно «Auriga Leader», на якому 10% — близько 40 квт. — споживаної енергії виробляють 328 сонячних панелей[2].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Судно на солнечных батареях «Turanor PlanetSolar» завершило кругосветное путешествие (рос.). Архів оригіналу за 8 червня 2012. Процитовано 28 липня 2012.
  2. Перший у світі вантажний корабель на сонячних батареях. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 28 липня 2012.