Сузіана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сузіана
Країна Держава Селевкідів і  Імперія Ахеменідів
Столиця Сузи[1]
На заміну Cissiad
Мапа

Координати: 31°19′ пн. ш. 48°41′ сх. д. / 31.317° пн. ш. 48.683° сх. д. / 31.317; 48.683

Сузіана (грец. Σουσιανή) — область імперії Ахеменідів (відповідає нинішньому Хузестану), займала разом з Вавилонією велику рівнину, відокремлену від суміжних областей високими горами. Про Сузіану як про географічну територію пише Страбон в XV книзі «Географії».

За винятком болотистого і спекотного узбережжя Перської затоки, інша частина країни була родюча; тут виростали в достатку пшениця, ячмінь, рис і виноград. Крім того, в країні було багато нафтових джерел.

Населення Сузіани було семітичне; жителі рівнини займалися землеробством, гірські племена жили полюванням, скотарством, розбоєм і залишалися незалежними. З окремих племен, що населяли Сузіану, відомі уксіі, мессабати, коссеї, еламеї, кіссії та ін.

В Біблії і у східних народів Сузіана називається Еламом. Головне місто Сузіани, Сузи, знаходилося при злитті двох рукавів Хоаспа. Сузи були осередком квітучої цивілізації, може бути, більш давньої, ніж халдейська, з якою перша мала дуже багато спільного.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Новиков С. В. Юго-Западный Иран в античное время (от Александра Македонского до Ардашира I). М., 1989.
  1. Любкер Ф. Susa // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 1328.