Сука (намет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сукка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суки c очеретяними дахами в Єрусалимі

Сука́, інколи Сукка (івр. סֻכָּה‎ — курінь, шопа, шатро, намет) — крите гілками тимчасове житло, в якому, згідно з біблійним приписом, євреї зобов'язані провести свято Сукот.

У Торі зазначено, коли, з чого і як будувати суку. Відповідно до єврейської традиції зведення суки є заповіддю.

Сука також використовується в обрядовості караїмів.

Сука в наш час[ред. | ред. код]

Полотняна сука́ з декоративними стінами

Перед святом Сукот в єврейських сім'ях, за традицією, прийнято будувати суку у себе на подвір'ях, на верандах. Сьогодні матеріали для зведення суки́ вільно продаються в магазинах. Участь в будівництві сукки вважається священним обов'язком. У суці протягом святкового тижня євреї вивчають Тору, моляться, беруть їжу, сплять або відпочивають — використання скки в якості тимчасового житла вважається виконанням заповіді. Сука може бути побудована з розрахунком на одночасне перебування в ній до 1000 осіб і більше.

Конструкція суки[ред. | ред. код]

Сука́ з дахом з гілок

Сука повинна бути побудована під відкритим небом, не під навісом і не під густим деревом, в чистому місці. Прийнято починати будувати суку на наступний день після Йом-Кіпура (навіть якщо цей день п'ятниця і потрібно готуватися до Шабату). Бажано, щоб кожен особисто брав участь в будівництві суки́, її прикрашанні тощо.

Сука повинна мати три повні, досить міцні стіни (в крайньому випадку, дві повні і одну неповну). Основний елемент суки́ — дах. Він повинен будуватися після того, як зроблені стіни. Покрівля робиться з гілок (можна брати нетовсті стовбури) або очерету. Дах має бути досить щільним, щоб в суці, навіть якщо листя покриття зів'яне, було більше тіні, ніж сонця (сукка повинна нагадувати житло), але в той же час не дуже щільним, щоб через нього було видно зірки і проходив дощ (сука́ — не є постійним житлом)[1].

Тора про суку[ред. | ред. код]

У кущах будете сидіти сім днів, кожен тубілець в Ізраїлі сидітиме в кущах, щоб ваші покоління пізнали що Я в кущах посадив був Ізраїлевих синів, коли виводив їх з єгипетського краю. Я Господь, Бог ваш! Лев.23:42,43

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сукка. Архів оригіналу за 6 лютого 2020. Процитовано 25 травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]