Сук Микола Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сук Микола)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Петрович Сук
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 21 грудня 1945(1945-12-21) (78 років)
Місце народження Київ
Громадянство Україна, Росія, США
Професія Піаніст, педагог
Освіта Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Інструменти Фортепіано
Жанр Класика
Заклад Університет Невадиd
Нагороди
Заслужений артист України
Заслужений артист України
Shupp Artists Management

Мико́ла Петро́вич Сук (* 21 грудня 1945, Київ) — український піаніст. Заслужений артист УРСР (1973). Син українського хормейстера і педагога Петра Андрійовича Сука.

Біографія[ред. | ред. код]

Микола Сук народився в Києві 1945 року, в сім'ї музикантів, вчився у Київській середній спеціальній музичній школі ім. М. В. Лисенка та у Московській консерваторії в класі професора Льва Власенка.

Лауреат міжнародного конкурсу Ліста-Бартока. Заслужений артист України.

Отримав всесвітнє визнання на Міжнародному конкурсі Ліста-Бартока у Будапешті 1971 року, де він отримав Золоту медаль. Граючи як класичну, так і сучасну музику, він був першим інтерпретатором концертів та соло-творів таких композиторів, як Валентин Сильвестров, Іван Карабиць, Мирослав Скорик, Вірко Балей (деякі з цих творів були написані особисто для нього). Джозеф Горовиць, відомий американський музикознавець і колишній музичний критик газети «Нью-Йорк Таймс», назвав Миколу Сука «найвидатнішим із сучасних виконавців музики Ліста».

Зараз він мешкає у Лас-Вегасі, де викладає в Університеті штату Невада (UNLV). Водночас він є Артистом — Резидентом і художнім керівником Українського Інституту в Америці.

Після свого американського дебюту в Карнегі Холі (1991 р.) Микола Сук виступав у Європі та США, включаючи прем'єра Концерту А. Шнітке для фортепіано і струнних в Чикаго.

Наприкінці 90-х рр. у піаніста був тріумфальний концертний тур з Національним заслуженим академічним симфонічним оркестром України в Австрії та Німеччини. У дуеті з Олегом Крисою — видатним українським скрипалем і учнем Давида Ойстраха — він виконав повний цикл сонат Людвіга ван Бетховена.

Микола Сук неодноразово був членом журі Міжнародних конкурсів юних піаністів пам'яті Володимира Горовиця в м. Києві.

Література[ред. | ред. код]

Посилання на джерела[ред. | ред. код]