Сулима Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Сулима
Народився не пізніше 1629
Сулимівка, Баришівська сотня, Переяславський полк, Гетьманщина
Помер 19 червня 1658(1658-06-19)
Чигирин, Гетьманщина
Країна  Річ Посполита
 Гетьманщина
Діяльність воєначальник
Посада Переяславський полковник
Білоцерківський полковник
Військове звання полковник
Конфесія православ'я
Рід Сулими
Батько Іван Сулима
Діти Павло
Герб
Герб

Іван Іванович Сулима (? — 1658) — український військовий діяч доби Гетьманщини. Переяславський (1653, 1658), білоцерківський (16561657) полковник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син запорозького гетьмана Івана Сулими. Активний учасник Хмельниччини.

У 1649 році — військовий товариш Чорнокам'янської сотні Білоцерківського полку. У 1653 році — очолював Переяславський полк. У 1654 році — насташківський сотник Білоцерківського полку.

З жовтня 1656 по липень 1657 року — білоцерківський полковник. Був одним із заступників наказного гетьмана Антона Ждановича у спільному поході на Річ Посполиту з військом трансільванського князя Дйордя ІІ Ракочі. Брав участь у здобутті Кракова, Любліна, Берестя та Варшави, а також — у нещасливій для союзників битві під Магеровом.

У липні 1657 року, за поразку походу, Б. Хмельницький зняв Сулиму з полковництва і навіть звелів його стратити. Втікаючи від гетьманського гніву, разом зі Ждановичем та Іваном Богуном переховувався у київських монастирях.

Після смерті Б. Хмельницького підтримував його наступника Івана Виговського. Дістав від нього уряд переяславського полковника та брав участь у боях з повсталим полтавським полковником М. Пушкарем. Здобув Гадяч, піддавши місцевих міщан грабунку. За це розстріляний за наказом Виговського 19 червня у Чигирині.

Нащадки[ред. | ред. код]

Син Павло — переяславський полковник у 1661 році, прибічник наказного гетьмана Якима Сомка.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Заруба В. Козацька старшина Гетьманської України (1648—1782): персональний склад та родинні зв'язки. — Дніпропетровськ, 2011.
  • Кривошея В. Козацька старшина Гетьманщини: Енциклопедія.  — Київ, 2010.