Сумське земляцтво в Києві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Громадська організація «Сумське земляцтво у м. Києві» — громадська організація, яка об'єднує людей, що народились або тривалий час працювали в Сумській області.

Земляцтво має свої символи й атрибутику: герб, прапор та гімн.

Історія[ред. | ред. код]

У 1995 році відбулись ініціативні збори зі створення Сумського земляцтва у Будинку письменників України в м. Києві за ініціативи Анатолія Мокренка, Ади Роговцевої, Віталія Білоножка, Олекси Ющенка, Михайла Шевченка, Миколи Гриценка, Дмитра Білоуса, Анатолія Єпіфанова. Статус громадської організації було набуто після реєстрації в Міністерстві юстиції України, що відбулося 23 червня 1999 року</ref>[1].

Сумське земляцтво налічує понад 800 членів[2], серед яких 16 академіків, 65 докторів наук, 75 кандидатів наук та ін.[3].

28 січня 2011 року було підписано угоду між Сумською обласною державною адміністрацією, Сумською обласною радою та сумським земляцтвом у місті Київ, яка передбачає проведення щорічних обмінних мистецьких фестивалів «Земляцькі зорі» та фестивалю сільських дитячих хорів «Співаймо разом» (голова журі — А. Мокренко), видання серії книг «Знамениті земляки», альманаху «Земляки»[2][1].

Голови земляцтва:

Діяльність[ред. | ред. код]

За підтримки Сумського земляцтва відбуваються[3][1]:

Крім того, організація святкує державні й народні свята, вшановує ветеранів Другої світової війни й учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, бере участь у презентації книжок письменників і виставок художників Сумщини. Організація сприяє проведенню творчих вечорів письменників[1].

У земляцтві створена «Мистецька світлиця» (керівник — заслужений працівник культури України В. Єфремова), в рамках якої було організовано низку пленерів художників у різних місцях Сумської області з презентацією картин в Українському фонді культури та інших виставкових залах столиці та області, зокрема М. Лебедя, С. Кривенка, О. Масика, М. Надєждіна, В. Михайличенка, О. Чередніченка, Г. Сергеєвв.[3].

Сумське земляцтво в місті Києві є засновником двох всеукраїнських премій: літературної імені Олександра Олеся (за ліричні твори) та художньо-мистецької імені Миколи Макаренка (мистецтвознавчі праці)[3].

З 2003 року видається альманах «Земляки», який передається до шкільних, університетських та публічних бібліотек Сумської області[4][1].

Також громадська організація взяла шефство над низкою дитячих будинків Сумської області[1].

На кошти членів організації встановлено пам'ятний хрест на могилі географа, дослідника Ефіопії О. К. Булатовича, а також пам'ятник і меморіальну дошку меценату Ніколі Терещенку[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Гринюк М. Шануймося, бо ми того варті! Земляцький рух в Україні започаткували сумчани // Українська літературна газета. — № 25 (31). — 11 грудня 2010. — Спецвипуск, підготовлений Сумським земляцтвом в місті Києві.[недоступне посилання з липня 2019]
  2. а б Сумське земляцтво в Києві налічує 800 осіб. УНІАН. 29.01.2011.
  3. а б в г Я живу на Сумщині![недоступне посилання з липня 2019] Сумська державна обласна адміністрація. 29.05.2008.
  4. Who-is-who.com.ua. Хто є хто на Сумщині 2005. Сумське земляцтво в м. Києві. Архів оригіналу за 16 березня 2016. Процитовано 29 липня 2012.

Джерела[ред. | ред. код]