Сумський медичний коледж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Див. також: Сумський
Сумський фаховий медичний коледж

Країна Україна Україна
Розташування Суми
Тип заклад вищої освіти
Засновано 1930
Сайт medcol.sumy.ua

Сумський фаховий медичний коледж — навчальний заклад, який здійснює підготовку близько 770 медичних фахівців за 7-ма спеціальностями: лікувальна справа, акушерська справа, сестринська справа, лабораторна діагностика, медико-профілактична справа, стоматологія ортопедична, сестринська справа — бакалавр медицини за денною та вечірньою формами навчання, та забезпечує післядипломну освіту понад 2,5 тисяч молодших медичних спеціалістів для лікувально-профілактичних закладів Сумської області.

Навчальний процес забезпечують 65 висококваліфікованих викладачів, серед яких 40 викладачів вищої категорії, 17 викладачів-методистів, 9 старших викладачів, також викладачами центру післядипломної освіти є провідні спеціалісти УОЗ Сумської ОДА, лікарі з вищою та І категоріями, медичні сестри — бакалаври медицини. Крім того, в педагогічному процесі задіяно 20 працівників професорсько-викладацького складу ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації.

Сумський медичний коледж як базовий навчальний заклад координує роботу чотирьох медичних училищ Сумської області — Глухівського, Конотопського, Лебединського та Шосткінського в різних напрямках навчальної-виховної діяльності. З метою забезпечення підвищення якості підготовки молодших медичних спеціалістів, удосконалення навчально-виховного процесу в коледжі створені та активно функціонують 7 обласних методичних об'єднань: заступників директорів з виховної роботи; завідувачів практикою; заступників директорів з НР та методистів; викладачів клінічних дисциплін; викладачів основ сестринської справи; викладачів загальноосвітніх дисциплін; викладачів фізичного виховання медичних училищ Сумської області.

Історія[ред. | ред. код]

Історія навчального закладу розпочинається з 1930 року. В архівних документах Народного комісаріату з'являється інформація, що з жовтня місяця розпочав свою діяльність медичний технікум в Сумській окрузі. Підготовка велася за двома спеціальностями: фельдшер і охматдит (медичний працівник з охорони материнства та дитинства). В 1932 році відкрито спеціальність «Санітарний фельдшер». В 1933 відбувся перший випуск Сумського медичного технікуму. Власного приміщення навчальний заклад не мав, тому заняття проводилися в різних місцях: будинку вчителя, технікумі цукрової промисловості, приміщенні колишнього вищого навчального училища.

В 1936 році технікум було перейменовано в фельдшерсько-акушерську школу (Сумська ФАШ). В 1939 школу переведено до міста Лебедина, де вона працювала до початку Великої Вітчизняної війни.

З документів довоєнного періоду залишився лише зошит видачі свідоцтв за 1940—1941 роки про закінчення фельдшерсько-акушерської школи.

В 1943 році ФАШ відновила свою діяльність. На посаду викладача хімії був прийнятий Коротенко Б. П., який з 1947 по 1970 рік обіймав посаду директора.

В 1954 на виконання наказу Міністра охорони здоров'я УРСР № 404 від 24.06.1954 р. ФАШ перейменовано на Сумське медичне училище. Наказом № 123—124 від 20.08.1959 р. відкрито заочне відділення зі спеціальності «Медична сестра». Наказом № 87 від 20.08.1964 р. в коледжі відкрито спеціальність «Фельдшер лаборант». Наказом № 89 від 05.07.1972 р. відкрито спеціальність «Медична сестра».

В 1974 році закінчується будівництво навчального корпусу та студентського гуртожитку по вул. Парковій і медичне училище отримує постійне приміщення. В 1976 рік Сумське медичне училище затверджено базовим для координації роботи медичних училищ області в Глухові, Конотопі, Лебедині, Шостці (з 1990 р).

Наказом № 137 від 21.08.1976 р. відкрито спеціальність «Зубний технік». В 1977 на посаду викладача санітарно-гігієнічних дисциплін було прийнятий Кононов О. В., який з 1984 року обіймає посаду директора.

Розпорядженням Представника Президента України № 147 від 11.05.1994 року організовано на базі училища «Ліцей медико-профілактичного профілю» з наданням йому статусу відділення училища. В 1996 ліцей пройшовши акредитацію коледж набув статусу вищого навчального закладу І рівня акредитації. У 2000 рік розпочата підготовка медичних сестер — бакалаврів медицини.

Рішенням Сумської обласної ради від 18.09.2001 р. Сумське медичне училище було реорганізовано в Сумський медичний коледж. У 2003 році відповідно до рішення державної акредитаційної комісії Сумський медичний коледж визнано акредитованим за II рівнем. Згідно з Наказом Управління охорони здоров'я Сумської облдержадміністрації № 956 від 24.10.2008 р. організовано центр післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів як структурний підрозділ коледжу.

Співпраця з лікувальними та навчальними закладами[ред. | ред. код]

Сумський медичний коледж тісно співпрацює з іншими навчальними закладами системи Охорони здоров'я області — Лебединським, Конотопським та Шосткінським медичними коледжами. Студенти коледжу мають змогу проходити практику у спеціалізованих відділеннях Сумської обласної клінічної лікарні, Сумської обласної дитячої клінічної лікарні, обласних диспансерах, центрах репродуктології. багато головних лікарів обласних закладів області є членами екзаменаційної комісії на випускних екзаменах, тому найкращі випускники можуть себе проявити перед керівництвом лікарень до отримання офіційних документів про завершення навчання. Тісною є співпраця з медичним інститутом Сумського державного університету, чимало викладачів є випускниками цього закладу.

Випускники[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]