Сур'яварман II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сур'яварман II
кхмер. សូរ្យវរ្ម័នទី២
Сур'яварман II
Сур'яварман II
Сур'яварман II на барельєфі в Ангкор-Ват
Правитель Кхмерської Імперії
1113 — 1145/1150
Попередник Дгараніндраварман I
Наступник Дгараніндраварман II
Народився 1094
Ангкор, Провінція Сиємреап, Камбоджа
Помер 1150
Ангкор, Провінція Сиємреап, Камбоджа
Відомий як політик
Країна Кхмерська імперія
Батько Ksitindradityad
Мати Narendralakshmid
Релігія Вайшнавізм

Сур'яварман II (кхмер. សូរ្យវរ្ម័នទី២), посмертне ім'я — Парамавішнулока — правитель кхмерської імперії від 1113 до 1145/1150 року, при правлінні якого було побудовано Ангкор-Ват. Завдяки монументальній архітектурі, численним військовим кампаніям та відновленню сильної влади вважається найвизначнішим правителем Кхмерської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Внучатий племінник Гаршавармана III, 1112 року повалив Дгараніндравармана I. 1119 року був коронований вже зовсім старим Дівакарапандітою. Сур'яварман II був правителем-воїном, таким, як єгипетський фараон Тутмос III або шведський король Карл XII. Сур'яварман II об'єднав і централізував Камбоджу, кілька разів намагався вдертися до Дайв'єту. Про ті часи збереглись уривчасті й упереджені записи, на достовірність яких покластися неможливо. З них можна виокремити, з великою часткою ймовірності, що 1128 року Сур'яварман II зазнав поразки у війні з Дайв'єтом, який звільнився з-під китайського панування та мав серйозну силу, а 1132 року був змушений укласти мирний договір з тямами. Запобіг спробі захоплення держави монами з царства Лаво (нині Таїланд).

Від 1116 року Камбоджа відновила дипломатичні відносини з Китаєм.

Залишився в історії, і трохи пізніше став знаменитим на весь світ завдяки своєму творінню — храму Ангкор-Ват. У ньому він жив, і це було символом його величі й могутності. Завдяки цьому пам'ятнику отримав популярність як «Мікеланджело Сходу». Відповідно до хронік Кхмерська імперія за часів його правління простягалася на захід до кордонів бірманського царства Паган, на схід - до моря, на південь до кордонів держави Грахів, що була серцем півострова Малакка.

Останній запис, що припадає на правління Сур'явармана II, датований 1145 роком. Помер він, імовірно, 1150, під час невдалого походу в Дайв'єт.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Briggs, Lawrence Palmer. The Ancient Khmer Empire. Transactions of the American Philosophical Society, Volume 41, Part 1. 1951
  • Vickery, Michael, The Reign of Suryavarman I and Royal Factionalism at Angkor. Journal of Southeast Asian Studies, 16 (1985) 2: 226-244